Prosti Napisano 1 Sierpnia 2017 Napisano 1 Sierpnia 2017 Witam. Chciałbym zacząc swoja przygode z kolarstwem szosowym i kupić pierwszy rower do tej odmiany. Z racji tego ze posiadam już jeden MTB krossa i nie moge powiedzieć złego słowa na tą marke upatrzyłem sobie szosówke krossa vento 3.0 2017. Mam pytanie odnośnie wytzymałości tego roweru. Mam 190 cm wzrosu i wage 99 kg. Czy widelec karbonowy nie bedzie za delikatny dla osoby o takiej wadze? i drugie pytanie jaki rozmiar ramy bedzie odpowiedni dla mnie? Ewentualnie możecie pokierować mnie do innego roweru do 3-3,2 tys z lepszym osprzetem. pozdrawiam.
Wojtek_Trek Napisano 2 Sierpnia 2017 Napisano 2 Sierpnia 2017 Rama Kross Vento 3.0 ma rosnącą długość główki ramy wraz z rozmiarem ramy. Inżynierowie pomyśleli tutaj o rosnącej wytrzymałości wraz ze zwiększaniem rozmiaru. Kross daje 5 letnią gwarancję na ramę. Myślę że jak są jakieś niedociągnięcia, to w ciągu tego czasu one zdążą wyjść. i drugie pytanie jaki rozmiar ramy bedzie odpowiedni dla mnie? Rozmiar XL - 57cm. Ewentualnie możecie pokierować mnie do innego roweru do 3-3,2 tys z lepszym osprzetem. bezpośredni konkurenci Kross Vento 3.0 to Romet Huragan 4 i TRIBAN 540 B'TWIN. https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-540-id_8377756.html shimano 105, korba 52x36, koła mavic aksium, widelec z aluminiową ramą sterową http://www.romet.pl/Rower,HURAGAN_4,10,713,714,14574,2017.html shimano 105, korba 52x36, krótka gęsta kaseta do 25t, widelec z aluminiową ramą sterową Może warto zrobić prównanie geometrii ramy tribana b'twin 540 i kross vento 3.0. Porównuję tutaj rozmiary ram XL w mm rama b'twin jest slopingowa ma krótszą rurę podsiodłową. kross 590, b'twin 530. W b'twin górna rura jest niżej, korzyści w postaci zamontowania karbonowej sztycy (tłumenie drgań) będą bardziej odczuwalne w b'twin. długość główki ramy kross 205, b'twin 225 efektywna długość górnej rury kross 585, b'twin 580 proporcje stack/reach wynoszą w kross 606/399 = 1,519, w B'twin 634/384 = 1,642. Czyli B'twin ma bardziej rekreacyjną (endurance) geometrię. Będzie się na nim bardziej wyprostowanym. Kross Vento 3.0 ma geometrię bardziej w kierunku wyścigowym. Romet nie podaje wymiarów. Jego geometria jest jeszcze bardziej wyściogowa niż Krossa. W nim prawdopodobnie stack/reach wynosi ~1,45.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.