Skocz do zawartości

[Merida vs Kross] jaki rower do lasu?

countryrider1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Jestem pasjonatem jazdy leśnej oraz górskiej, dotychczas jeździłem na 20-letnim Wheelerze, ale po ostatnim czołowym zderzeniu z innym rowerzystą (skutkującym wygięciem przedniego koła i widelca) postanowiłem kupić nowy sprzęt. Myślę o modelach Meridy np. 20-D, 20-MD, 40-D oraz o Krossach np. Level B2, B3, ale oprócz różnic kolorystycznych i nazwowych za cholerę nie widzę różnicy (a nazwy części nic mi nie mówią). Może mi ktoś doradzić? Zamierzam jeździć przede wszystkim po trasach z korzeniami i dużą ilością podjazdów/zjazdów.

Napisano

Podane modele Meridy to crossy,A modele Krosa to rowery mtb i to właśnie w nie bym celował.Różnica miedzy tymi  rodzajami rowerów głównie polega na innym stopniowaniu napędu (lżejszy w mtb) oraz  geometrii.Jaki masz budżet ?

Napisano

Mój budżet to 2000-2500, przy czym przyznaję, że skłaniałem się bardziej ku Meridom. Czy geometria to jedyna różnica, która pozwoliła Ci na orzeczenie, że Merida to cross, a Kross to mtb?

Aha, jeszcze jest to stopniowanie napędu. Co to takiego? Bo Google wyrzuca mi tylko jakieś kalkulatory...

Napisano

Stopniowanie to różnica wielkości  między blatami korby i kasety.Większe blaty korby jak w meridzie to teoretycznie szybsza jazda,ale moze zabraknać lekkich przełożeń w terenieJakie masz obecnie blaty w korbie i kasecie?.Dodatkowo w mtb masz możliwość założenia szerokich opon które dobrze się sprawdzą w ciężkim terenie.

Podaj dokładnie modele Meridy które Cię interesuja,bo może akurat są to mtb

Napisano

Modele Meridy to: 20-MD i 40-D, a co do blatów w korbie to przyznam, że nie mam pojęcia jakie mam :(. Jeśli cokolwiek kiedykolwiek było na nich napisane, to już nie jest.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...