Borro901 Napisano 31 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Witam, Od kilku miesięcy jestem posiadaczem roweru szosowego. Nie jest on zaawansowany technicznie i chciałbym go trochę zmodernizować. Mianowicie: Rower posiada 2x klamki hamulcowe natomiast przerzutka jest umocowana na kierownicy oddzielnie. Po kilku miesiącach jazdy doszedłem do wniosku, że przydałaby mi się klamkomanetka prawa do zmiany tylnej przerzutki. Sprawa jest o tyle specyficzna, że z przodu mam tylko jeden blat a tylna kaseta jest 7 rzędowa. Potrzebuję pomocy w dobraniu optymalnego rozwiązania. Czy jest możliwa wymiana tylko jednej klamki czy też będzie potrzebna wymiana obu na raz mimo, że lewa nie będzie używana. ? Czekam na propozycje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 31 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Spokojjnie możesz wymienic tylko jedną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borro901 Napisano 31 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Witam, Od kilku miesięcy jestem posiadaczem roweru szosowego. Nie jest on zaawansowany technicznie i chciałbym go trochę zmodernizować. Mianowicie: Rower posiada 2x klamki hamulcowe natomiast przerzutka jest umocowana na kierownicy oddzielnie. Po kilku miesiącach jazdy doszedłem do wniosku, że przydałaby mi się klamkomanetka prawa do zmiany tylnej przerzutki. Sprawa jest o tyle specyficzna, że z przodu mam tylko jeden blat a tylna kaseta jest 7 rzędowa. Potrzebuję pomocy w dobraniu optymalnego rozwiązania. Czy jest możliwa wymiana tylko jednej klamki czy też będzie potrzebna wymiana obu na raz mimo, że lewa nie będzie używana. ? Czekam na propozycje. Czy zatem do klamki hamulcowej Tektro RL 340 mogę dołączyć np: klamkomanetkę Shimano Tourney ST-A070, nie zaburzając "geometrii" obu klamek i chwytu. ? Ewentualnie jaki model mogę dołączyć do tej klamki hamulcowej. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 31 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Nie ma co liczyć na to,że obie klamki będą miały całkowicie taki sam kształt i profil chwytu.A szukanie klamkomanetki o identycznym kształcie co Tektro raczej będzie bezowocne.Nie ma wielkiego wyboru wśród klamkomanetek 7rz.Ustawienia klamek zapewne będą sie delikatnie różnić.Możesz ewentualnie kupić też lewą i używać tylko hamulca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borro901 Napisano 31 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Ok. Chciałbym jeszcze zapytać, który system będzie lepszy - z wewnętrznym czy zewnętrznym prowadzeniem linek. Czy mogę prosić o zaproponowanie innych modeli takich i takich klamkomanetek, niedrogich i jakościowo w miare użytecznych.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 31 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Obawiam się że nie masz zbytnio wyboru w przypadku 7rz.Wew.prowadzenie linek jest dopiero w wyższych grupach.Ogólnie też nie ma zbytniego wyboru.Jak coś znajdziesz,to podlinkuj i się zobaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borro901 Napisano 31 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Właśnie przeczytałem o klamkomanetkach Claris ST-2400. Mają lepszą opinię i bardziej odpowiadającą mi mechanikę, natomiast konfigurację 8 rzędową. Czy istnieje możliwość zamontowania oraz ich optymalną pracę na kasecie 7 rzędowej. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 31 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Tak.Jeden bieg w klamkomanetce bedzie nieużywany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borro901 Napisano 24 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Powracając do tematu. Nadal rozważam wymiane prawej klamki hamulcowej i ostatecznie mam 3 opcje. I Wymiana o obu klamek na Shimano ST-A070 z zewnetrznym prowadzeniem linki. II Wymiana obu klamek na Shimano ST-R2000 claris.Tu prowadzenie linki będzie estetyczniejsze wew., wiec lewa klama nie bedzie tak razila w oczy dziura na linke jak w opcji I. Z tym, ze cena 2 klamek to polowa wartosci roweru. No i III opcja wymiana tylko prawej klamki na A070/R2000 claris lecz tu zastanawiam sie czy nie bedzie to wygladalo zbyt dziwnie. Licze na pomoc. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.