Nabemori Napisano 29 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2017 Witam, ostatnio zakupiłem rower (Bulls'a). Zauważyłem, że hamulce nie hamują tak jak powinny, czyli w skrócie słabo. Są to takie hamulce: https://archiwum.allegro.pl/oferta/hamulce-tarczowe-mechaniczne-tektro-io-p-t-super-i2860184295.html Czytałem, żeby zwiększyć siłę hamowania warto przemyć, wyczyścić i wypalić klocki. Jednak muszę się jakoś do nich dostać. Co odkręcić, żebym mógł je wyjąc? Jak już piszę ten post to zapytam. Co może być przyczyną słabego hamowania? Tarcza prosta, po zaciśnięciu dobrze styka się z klockami. Gdy zaciskam tylny hamulec, mam wrażenie, że tarcza się lekko wygina w stronę koła. Jaka może być przyczyna oprócz zatłuszczenia? Zależy mi na szybkiej odpowiedzi, z góry dzięki! Nie widzę wystających klocków. Z tyłu hamulca 3 śrubki. Jedna robi coś z klamką, że w różnym momencie łapie hamulec. Dwie pozostałe nie wiem od czego. I reszta to trzymają hamulec. Pewnie te dwie z tyłu wystarczy ściągnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 29 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2017 Film instruktażowy Jeśli tarcza się wygina,nalezy wyregulować odległość klocków.A zatłuszczenie okładzin i tarcz jest bardzo prawdopodobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Looser Napisano 29 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2017 wypalić klocki klocki i tarcze, a po wypaleniu delikatnie przeczyścić papierem ściernym (podobno 300 jest ok), ale klocki tylko pod warunkiem że masz metaliki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 29 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2017 od nowości hamuje słabo? dotarłeś hamulce? Jeśli mocno gną tarcze to może źle wyregulowane, spróbuj kluczem imbusowym nieco(po 1/4 obrotu) dokręcić klocek od strony koła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nabemori Napisano 30 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 Da radę rozróżnić rodzaj klocków po wyglądzie albo w jakiś inny sposób? Nie chce jeszcze bardziej popsuć, jeśli coś pokręce i te klocki nie są metalowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rower34 Napisano 30 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 Z pewnością są ta żywiczne klocki i hamulec jest mechaniczny czy się mylę? Jeśli to żywiczne wyjmij klocki wyczyść trzeba odtluscic np jakiś płyn to naczyń lub środek do mycia hamulców w samochodzie ja takiego używam odtluscic tarcze i nawet można ją potraktować papierem ścierny Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nabemori Napisano 30 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 Tak, hamulec mechaniczny. Zaraz wykręce i popatrze, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi