Skocz do zawartości

[Koła] Zmiana rozmiaru kół

mario92

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Posiadam starą ramę z rometa waganta którą po zobaczeniu w sklepie roweru "retro" za 2.5 tys postanowiłem odświeżyć i zrobić z tego rower miejski. Po umyciu przesmarowaniu kilku rzeczy zauważyłem że 5 biegowy wolnobieg faluje, wymieniłem oś na nową lecz to nic nie dało a śruby są "objechane" co uniemożliwia jego demontaż. Chce wymienić całe koło z nowym wolnobiegiem 5/6. Problem mam z tym że na oponie odczytałem że jest to koło 27 cali ( 32-630  27 x1 1/4) wydaje mi się że jest to dość nie typowy rozmiar jak na dzisiejsze czasy i chciał bym iść w kierunku 28 cali tylko nie wiem czy takie rozwiązanie mi się zmieści w ramie z błotnikiem  i czy hamulec podejdzie. Koło chciał bym jakieś "chromowane" i na podobnej grubości oponie jak jest teraz. Potrzebował bym pomocy jak sobie to pomierzyć żebym wiedział że spasuje przód i tył. 

Z poważaniem 

Mariusz

Napisano

Stare koło 27 jest większe od  obecnych 28 (630 mm vs 622mm).Więc nowe 28 wejdzie bez problemu,ale trzeba będzie opuścić ramiona hamulca o ok.4-5 mm.Możesz ewentualnie kupić koła 27.Jest to rzecz dostępna.Potrzebujesz jeszcze zmierzyć jaki jest rozstaw tylnych widełek.

Napisano

To mnie teraz zaskoczyłeś :P A koło o podobnym rozmiarze do 630 to jaki rozmiar z dzisiejszych  ? Tylko gdzie dostać w rozsądnej cenie koło błysk "chromowane" jak z starych lat w przystępnej cenie własnie 630 pod wolnobieg albo kasetę przerzutkę tył też muszę zmienić. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...