Skocz do zawartości

[spodenki] jakie wkładki polecacie?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

bo nie pytam jaki kolor spodenek kupić. Przecież nikt nie poleca spodenek bo mają fajne szelki, albo że mają fantastyczną lajkrę. Spodenki to wkładki. Kropka.

Napisano

Castelli z ta najlepsza wkladka za krocie ;) nie spotkalem sie ze zla opinia o nich. Ja w rogelli robilem 170km bez bólu, ale co człek to inny tyłek.

Napisano

Natnij tę niebieską wkładkę rogelli i zobacz co jest w środku. Nie przestaniesz się śmiać do obiadu.

Już sobie upatrzyłem spodenki Sportful (to chyba to samo co Castelli) z wkładką TC Pro. Jeszcze jest kwestia rozmiaru, ale w tym temacie nikt nie pomoże, wątpię że istenieje na świecie druga taka szkapa o wzroście XXXL w biodrach S.

Szansa że wejdzie tu ktoś kto ma spodenki Sportful lub Castelli w rozmiarze XXL niewielka, ale jeśli to proszę podać szerokość w biodrach i w udach bez rozciągania.

Napisano

Wkładka Record z Vezuvio ( BCM Nowatex ) też jest całkiem wygodna niejednokrotnie polecana na forum :) wiele innych firm także używa jej przy produkcji spodenek :)

Napisano

Natnij tę niebieską wkładkę rogelli i zobacz co jest w środku.

Ale po co ciąć coś co działa? Dla satysfakcji? Ja podałem przykład tych spodenek bo kosztują niewiele a też machałem w nich dystanse 200 km bez bólu. Jedyny minus wkładki jest taki że po roku-dwóch się ubija i spełnia tylko funkcję "antyodparzeniową" na krótkich trasach. 

Dużo grubszą wkładkę widziałem w modelu Lugo ale niestety w sklepie w którym kupowałem nie mieli odpowiedniego rozmiaru i potem jakoś odpuściłem temat. 

Niemniej jednak lubię spodenki tego producenta bo ich rozmiarówka i krój najbardziej mi pasuje, leżą dobrze i wkładka jest tam gdzie powinna. 

Napisano

Nawet jak w środku są gumiżelki to mi nie zależy, bo działa. Decathlonowe sie dla mnie nie nadaja na dluzsze jazdy, a rogelli sa spoko.

Grubosc niewiele mowi. Castelli maja jakas ultracienką wkladke a wszyscy chwalą.

• Mod Team
Napisano

Wkładka Record z Vezuvio

miałem, chwaliłem aż nie kupiłem Pearl Izumi.

http://www.mikesport.pl/pearl-izumi-pursuit-attack-meskie-spodenki-rowerowe-szelka-11111606-021.html

Co prawda w moich jest inna wkładka ale koleś ma dokładnie takie i jest równie zadowolony jak ja.

Wkładka to 80% gaci ale reszta jest równie ważna. Cena nie powala ale warto.

Polecam.

Z reguły przy mojej wadze i przebiegach spodenki wystarczają na dwa sezony i tyle powinna wkładka wytrzymać. Jeżeli po roku jest szmata to kiepsko.

Rogelli wytrzymały jeden słaby sezon. Cena nie jest priorytetem. No chyba, że ktoś ma blachę na d-ie.

Napisano
aż nie kupiłem Pearl Izumi.

no cena fajna. A masz może XXL? (jeśli tak to podaj szerokość w biodrach i w udach bez rozciągania.)

Nawet jak w środku są gumiżelki to mi nie zależy, bo działa.

no to nie wiem, może mówimy o innych wkładkach bo u mnie niebieska rogelli nie ma żelu a coś takiego

f-merida-zmywak-profesjonaly-ogolnego-st

tylko bez tej zielonej warstwy.

Ale przyznam, że te zmywaki żółte zawsze wybieram do mycia jeśli mam je do wyboru razem z tymi:

clean-pack-zmywak-kuchenny-maxi-giga-5-s

Bo ta warstwa zielona w tych małych w ogóle nie nadaje się do mycia zaschniętych naczyń.

Napisano

Ja mam wrażenie że autor tematu potrzebuje się dowartościować zakupem spodenek (a niedawno hamulców) albo po prostu jest prosem więc takie sklepy z tanią odzieżą jak Decathlon odpadają ;) 

Napisano
Ja mam wrażenie że autor tematu potrzebuje się dowartościować zakupem spodenek (a niedawno hamulców) albo po prostu jest prosem więc takie sklepy z tanią odzieżą jak Decathlon odpadają

e tam. A jak zakładam tematy w których pytam o komplet hamulców tarczowych do 100 zł to też chce się dowartościować? Mam masę dziadowskich rzeczy, kupuję w decathlonie spodenki za 19,99, gdzieś kupię używane buty, używane koszulki. Raz lubię wydać 5 zł a raz 500 zł. Teraz moja d..a krzyczy "bierz porządne spodenki".

z resztą w czasach gdy ludzie kupują rowery za 20 000 zł, uznawanie próśb o doradzenie hamulców tarczowych do 700 zł, czy kół za 880 zł za próbę dowartościowania? 

• Mod Team
Napisano

Tak mi się przypomniało jak ks. proboszcz pytany dlaczego jeździ mercedesem a nie jakimś skromniejszym autkiem powiedział:

"Ślubowałem ubóstwo a nie dziadostwo." ;)

Tak bez żadnych osobistych wycieczek, ot tak.

Ale faktycznie moje dupsko nie toleruje gaci poniżej 200,-. Podobnie jak cytowany powyżej.

Napisano

no to nie wiem, może mówimy o innych wkładkach bo u mnie niebieska rogelli nie ma żelu a coś takiego

f-merida-zmywak-profesjonaly-ogolnego-st

O tej samej mówimy, to była po prostu przenośnia :). Nawet jeżeli ma tę samą gąbkę i się spisuje to mi wisi.

Jak ostatnio grzebałem za info o dobrych spodenkach w tym na zagranicznych forach(bo tam i łatwiej o opinie jak zakup to dniówka roboty, a nie tydzień) to najlepsze opinie zbierały Castelli z wkładką progetto X2

Sam się zastanawiałem, ale uznałem, że na co dzień śmigam małe kilometraże to decathlonowe ujdą. Jak już kupiłem to kiedyś je trzeba wydrzeć. Rogelli biorę na dłuższe trasy, bo się spisuje, więc nie ma sensu kombinować. A nóż widelec się okaże, że dla mnie jednak niewygodne te castelli, a kasy utopione jak za kilka spodenek rogelli, które mi starczą na ładnych kilka lat. A lycra i reszta się też wyjeżdża, nie tylko wkładka, więc nawet jak ona jest super, to i tak kiedyś spodenki pójdą do kosza no chyba, że ktoś będzie ją przeszywać do innych, co przy takich kosztach nie jest głupim pomysłem jeżeli jeszcze się spisuje :).

I tak będę się teraz musiał rozejrzeć za spodenkami 3/4, a tu wybór jest mniejszy i nawet jak ktoś coś poleca w normalnych pieniądzach(jakbym chciał sprawdzić coś innego niż rogelli bez taczki pieniędzy) to często wersji 3/4 nie ma.

Napisano

Szansa że wejdzie tu ktoś kto ma spodenki Sportful lub Castelli w rozmiarze XXL niewielka, ale jeśli to proszę podać szerokość w biodrach i w udach bez rozciągania.

Ja posiadam od niedawna spodenki Sportful z seri R&D Cima z wkładka TC Pro i powiem tak ....

Długo się męczyłem w Decatlonowych Aero Fit ( najwyższy model z niebieską wkładką ) kiepsko odprowadzają pot , przy wyższych temperaturach zewnętrznych dupsko bolało juz po 50 km , a przy większych dystansach odparzenia gwarantowane .  

Teraz po zmianie jestem mega zadowolony , wkładka dobrze odprowadza pot , spodenki są bardzo dobrze dopasowane  ,  nic nie lata itp. 

Cena niestety spora i mocno odstrasza , ale warte tych pieniędzy . :thumbsup:

Nie wiem czy moje wymiary coś pomogą , mam 172 wzrostu i 66 kg wagi , normalnie kupuje gacie M/L , tu wziąłem L i powiem szczerze że są bardzo dopasowane , mogły być XL . Trzeba niestety mierzyć , to jest włoska rozmiarówka .

Napisano

Teraz moja d..a krzyczy "bierz porządne spodenki".

Nie no, bez żadnej urazy - po prostu teraz widzę że mam twardą dupę. Ale też opowiadał mi kiedyś kolega że każda wkładka się ubija, jedna prędzej druga później. I uznałem że skoro w komforcie mogę jeździć przez rok w Rogelli za 60 zeta to kilkukrotnie droższe spodenki nie zapewnią mi kilkukrotnie większej wygody, jak z łańcuchami - czasem tanie nie jest takie złe. Ale dobrze wiedzieć że to co mam najczęściej pod tyłkiem to gąbka do mycia naczyń :D 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...