Skocz do zawartości

[tubeless] Zaklejanie zaworka

MajoG

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszystkich.

Od niedawna jeżdżę w systemie Stan's Notubes. Ogólnie wszystko jest OK tylko jedna rzecz mnie trochę drażni, a mianowicie to, że zaworki się zaklejają i podczas pompowania wyraźnie czuję duży opór. Da się coś z tym zrobić? Może ja coś zrobiłem nie tak. Robiłem to pierwszy raz, więc jest prawdopodobieństwo ze to ja coś zwaliłem ;)

Druga rzecz rzecz to to, że nieznacznie ale jednak spada mi ciśnienie. Jeżdżę już na bezdętce prawie 3 miesiące, może już czas dolać mleczka?

Ostatnia rzecz to ciśnienie w oponie. Nie dotyczy to bezpośrednio systemu tubeless. Mam opony Fast Track 2.2. Producent opony napisał, że ciśnienie w oponie powinno się zawierać w zakresie 2.5 - 4.5 Bar. Tyle, że jak napompuję nawet do minimum to opony zachowują się jak beton. Osobiście używam je w zakresie 1.7-2.0 bar przy wadze 90kg i uważam że jest OK. Myślicie że przesadzam czy jest OK?

Dzięki z góry za opinie.

Pozdrawiam

Napisano

ustaw koło zaworem do góry, odczekaj chwilę, spuść  powietrze  i przeczyść zaworek .

Jak słyszysz chlupanie to nie musisz, ale z drugiej strony można dolać, po ok 4 miesiącach  z 50g.

Podane ciśnienia są dla dętek, jak nie dobijasz obręczy to jest ok.

Napisano

*podane ciśnienia są dla tych co się nie znają, nie trzeba się nimi przejmować- ja np. na moim NN (z dętką) jeżdżę na 1,6 a producent zaleca minimum 1,8

Jeśli świadomie ustawiasz ciśnienie na takie jak ci pasuje to nie przejmuj się tym co producent napisał na ściance ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...