Skocz do zawartości

[Napęd deore] zestaw napędowy deore

MarcinKoszalin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Serdecznie witam zapaleńców rowerowych i witam się ze wszystkimi.

Z tego miejsca bardzo proszę was o pomoc. Zakupiłem rower Romet Rambler 4 z roku 2017 20 cali na kole 26. Do mojej jazdy raczej nie trafiłem z zakupem  :)  większość las podjazdy i zjazdy. Zestaw napędowy jaki jest mam zamiar wymienić na komplety napęd deore ( w późniejszym czasie zostanie wymieniony przedni amortyzator na powietrzny ). Proszę o nie komentowanie czy to dobry zakup czy nie tylko o pomoc ( na nowy sezon planuję zakup czegoś na kole 29 i można powiedzieć, że trochę się tym zajarałem  :D  ). Jestem zupełnie zielony co do części i składania tego, a ceny w serwisie ja mi powiedzieli rozbijają się o znaczne sumy ( mówię tutaj o cenie za samą korbę tego samego modelu o prawie 120 zł - toż to mam już kasetę za to ).

Potrzebuję informacji jaką korbę mam kupić ( ilość zębów, model itp ) dużo zjazdów i podjazdów w lesie

Jaki model przedniej przerzutki

Jaki model kasety ( 10 rzędowa ) i łańcucha

Jaki model tylnej przerzutki

i ewentualnie co jeszcze

Jak ktoś pomoże mi złożyć zestaw to będę bardzo wdzięczny

P.S. tak jak wspomniałem później zostanie wymieniony amortyzator oraz piasty

Napisano

Nie wiem co masz aktualnie w rowerze , jeśli wolnobieg to zmiana przynajmniej tylnego koła nieunikniona. Jaki budżet na napęd ? Nie wiem czy jest sens zmieniać cały napęd jeśli za rok chcesz przejść na większe koła , chyba że przelozysz sobie potem ten napęd do nowego roweru jeśli znów zamierzasz kupić coś tańszego i stopniowo modernizowac.

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano

jest kaseta ale 8 rzędowa. Zmieniam bo będę używał dwóch rowerów. W przypadku tego drugiego to zastanawiam się nad trzema modelami Trek x-caliber 9 Unibike expert oraz Romet Mustang 2 ( ale z tego co wiem to w 2018 wsadzili już amor ze sprężyną ), więc napęd już zostanie w tym rowerze. Nie ma budżetu ile wyjdzie tyle wyjdzie wiadomo najlepiej jak najmniej ... :)

Napisano

Pod 26" to korba raczej dwie gen wstecz np. FC-M590 (300zł)

Manetki SL-M610 (150zł)

Przerzutka przód FD-M591-10 (jeśli będzie pasować pod wzgl. montażu i ciągu) (80zł)

Przerzutka tył RD-M610 (shadow) (130zł), ew. RD-M615 (shdow+) (150zł)

Kaseta CS-HG50-10/HG500 (100-130zł)

Łańcuch KMC X10.73 (60zł)

Napisano

dokładnie ten model mam. Czyli taki zestaw będzie odpowiedni co podał

Dokumosa

. To wychodzi różnica pomiędzy tym zestawem a serwisem około 500 zł ( oczywiście dokładnie nie wiem jakie modele, ale prosiłem o deora i z tego co wiem był to 9 rzędowy )

Napisano

Ja Ci podałem config w deorce 10rz. Przednia przerzuta ogarnie proponowaną korbę 44/32/22. Jakieś 100zł drożej jest szansa na zrobienie tego w SLXie (z wyjątkiem korby bo 40T do 26" to trochę maławo).

(Łożyska suportu nie są wymienione osobno bo w komplecie z korbą - trzeba zwrócić na to uwagę jeśli będziesz kupował)

Napisano

mam zamiar wymienić na

Nie idź tą drogą - wymiany tego, wymiany śmego, wymiany owego - bo to droga bez końca i na koniec dnia bardzo kosztowna...

Kup od razu to, co potrzebne.

I zastanów się, czy lepiej mieć trzy kiepskie rowery plus pół piwnicy zbędnych części, czy jeden dobry i miejsce na dźemy  :yes:.

Napisano

Nie idź tą drogą - wymiany tego, wymiany śmego, wymiany owego - bo to droga bez końca i na koniec dnia bardzo kosztowna... Kup od razu to, co potrzebne. I zastanów się, czy lepiej mieć trzy kiepskie rowery plus pół piwnicy zbędnych części, czy jeden dobry i miejsce na dźemy  .

Podpisuje się rękami i nogami. Wydasz masę kasy i wyjdzie ci potworek. Część części będzie dobra, część nie. Do tego dochodzi bawienie się z różnymi standardami. Autor nic nie pisze o wymianie bo ma za twardo. Moim zdaniem lepiej sobie odpuścić i po prostu trenować -  Bez obrazy, ale teraz i tak to rower ogranicza ciebie, a nie ty jego.
Napisano

Dokładnie, wymiana tych części wyniesie tyle, co sprzedaż tego roweru i zakup nowego. 

Jakieś 100zł drożej jest szansa na zrobienie tego w SLXie (z wyjątkiem korby bo 40T do 26" to trochę maławo).

Z tym się nie zgadzam. W 29" blat 36z jest jak najbardziej ok w terenie, gdyby zmienić koło na 26" jego odpowiednikiem będzie właśnie 40z (nawet ciut twardsze). Osobiście mam inną wątpliwość, po kiego ponownie pchać się w korbę 3rz? Wziąć 38/24 z kasetą 11-36 i po sprawie. 

Napisano

Dokładnie, wymiana tych części wyniesie tyle, co sprzedaż tego roweru i zakup nowego.

No tu się nie zgodzę rower jakies 1600 plus te części ok 800 zł. A obcena korba strasznie mnie denerwuje bo strzela a jest too jakis srsantur. Na przyszly sezon mam zamiar kupic kolejny rower ( trek x caliber 8, kellys geat 30 lub cube ).

Nawet producent tej korby informuje ze jest przeznaczona do spikojnej komfortowej jazdy. W tych warunkach co ja sie poruszam nie daje rady.

Napisano

W tych warunkach co ja sie poruszam nie daje rady.

To w jakich ty warunkach jeździsz? Pytam bo jestem ciekawy. Akurat korba ma za zadanie jedynie napędzać i nie ma w niej nic co miałoby nie domagać w nieważne w jakich warunkach.  
Napisano

To w jakich ty warunkach jeździsz? Pytam bo jestem ciekawy. Akurat korba ma za zadanie jedynie napędzać i nie ma w niej nic co miałoby nie domagać w nieważne w jakich warunkach.

No nie wiem w momencie stromych podjazdow jak nie zdążę zmienic przelozenia cala sila nacisku idzie na pedaly oraz korbe i musi ona przeniesc dosyc duze obciazenie. Nie mowie ze nie wiadomo jakie sa to warunki tylko korba ktora sam producent opisuje ze nadaje sie spokojnej jazdy w momencie kilku takich wypadow w las zaczela strzeleac. Moze i mi sie tylko to wydaje.

Napisano

Finansowo zupełnie nie opłaca się modernizować (zmieniać) niezniszczonych części, ale jeżeli już to nie zmieniaj korby na kwadrat (kwadrat może "strzelać") na inną na kwadrat, lecz zmień na Octalink ewentualnie na Hollowtech. Przy zmianie na Octalink trzeba dość pracochłonnie dobrać rozmiar suportu (rodzaj gwintu, średnicę i długość, przy czym rodzja gwintu i średnica są sztywno związane z Twoja ramą, a długość z napędem przednim, którego jeszcze nie masz, więc najpierw trzeba kupić napęd z korbami, a dopiero później do tego konkretnego napędu i tzw. linii łańcucha w Twojej ramie dobrać długość wkładu suportu), przy Hollowtech jest to zdecydowanie prostsze.

Napisano

Spójrz na dostępność suportów octa. Poza szosowymi jest acera i stary i niestety nie taki jary (bo szybko padający) LX w cenie XTRa. W przypadku kwadratu lub integry poza mnogością rozwiązań Shimano są jeszcze niezłe produkty dostawców alternatywnych.

Napisano

No nie wiem w momencie stromych podjazdow jak nie zdążę zmienic przelozenia cala sila nacisku idzie na pedaly oraz korbe i musi ona przeniesc dosyc duze obciazenie. Nie mowie ze nie wiadomo jakie sa to warunki tylko korba ktora sam producent opisuje ze nadaje sie spokojnej jazdy w momencie kilku takich wypadow w las zaczela strzeleac. Moze i mi sie tylko to wydaje.

Korba sama z siebie nie strzela. Albo dostał się piasek albo strzela z multum innych powodów. Sprawdź to dokładnie bo wymienisz korbę a strzelanie zostanie i dopiero wtedy będziesz miał problem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...