Skocz do zawartości

[Kask] - dobór lakieru

wiktorgu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Stoję przed wyborem kasku mtb i po przymiarkach sztuk dostępnych w moim mieście wybór musi paść między Met Funandgo a Uvex I-VO C.

Uvex jest błyszczący więc tutaj problemu nie ma, natomiast MET bardzo podoba mi się w białym macie.

Czy ogólnie mat jest ciężki w utrzymaniu? Warto iść w kaski w kolorze matowym? Obawiam się, że będzie widać każda ryse, zabrudzenie i bedzie ciężki w utrzymaniu. Dodatkowo w połączeniu z białym kolorem będzie całkiem tragedia..

e921a9f3c0746c373b6e260e5df12d1c.jpg7d90456029d3f60affc62110b176fa83.jpg

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Regulamin forum punkt 2h

Ale masz problem chlopie...bierz jaki ci sie podoba, najlepiej znajdz rozowy..

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Napisano

Nie wiem co w tym dziwnego, ze nie chce kupić towaru, z którego potem nie bede zadowolony

Napisano

Kask ma:

1. byc bezpieczny

2 wygodny i posiadac wkladki odpowiedniej jakosci

3. lekki

3. odpowienio przewiewny do pory roku w ktorej zamierzmay go uzywac

4. najlepiej jak bedzie posiadal malowanie widoczne z daleka.

5. no i powinien sie podobac spelniajac w/w, chyba ze ktos ma na to wywalone

Jesli sie przejmujesz rysami, kup kask uvex i pokrowiec deszczowy od uvexa.

A z tymi rysami to se chyba jaja robisz, jak nie bedziesz jezdzil na myjnie szczotkowe, to powinien sie dobrze trzymac taki mat ;-)

Napisano

Lakier matowy to tak naprawdę "zwykły" lakier z dodatkiem proszku który powoduje że powierzchnia jest chropowata i nie odbija światła. Lakier matowy ma tendencje do wycierania się i w tych miejscach będzie "wybłyszczony". Także każda ryska która na powierzchni błyszczącej jest ledwo zauważalna, tutaj będzie dość dobrze widoczna.

Co do mycia itd to się nie przejmuj, woda z mydłem nie powinna wpłynąć na wygląd lakieru.

Napisano

Nie zaczynaj dyskusji podobnej do tej o myciu i nabłyszczaniu roweru...  :whistling:

Ja lubię czysty i zadbany sprzęt, prawdopodobnie jak autor. A jeżeli ktoś lubi jeździć w brudnym i zniszczonym to droga wolna.

Napisano

Nie zaczynaj dyskusji podobnej do tej o myciu i nabłyszczaniu roweru... :whistling:

Ja lubię czysty i zadbany sprzęt, prawdopodobnie jak autor. A jeżeli ktoś lubi jeździć w brudnym i zniszczonym to droga wolna.

Ja tez lubie zadbany sprzet ale nasz sport jest zwiazany z tym ze czasem zaliczysz glebe, przejedziesz pod galeziami, uwalisz w blocie czy otrzesz sie o jakas sciane...to jest kask MTB powtarzam, nawet nie szosowy a wy piszescie jak zniewiesciale dziewice o ryskach na kasku. Ja bym sie wstydzil miec taki kask zupelnie bez rys bo znaczyloby ze rower to ja glownie myje i po osiedlu czasem smigne...no naprawde..

Napisano

bez jajec,  kto ma sie temu kaskowi przygladac by zobaczyc te rysy ? ? jak jade raczej nie ma opcji, jak susze to lezy sobie na suszarce na balkonie gdzuie nikt sie nie kreci :>>

Napisano

Ludzie no, od tego jest forum, żeby się dzielić doświadczeniami więc pytam.

Nie kupuję tez butów z białą podeszwą, bo jedno wyjście i wyglądają jakby byly noszone pol roku.

Nie wiem jak jest z kaskiem, stąd pytanie. Naczytałem się sporo złego o matowych kaskach motocyklowych i chciałem się zorientować, czy tutaj sytuacja ma się tak samo. No i tyle.

Zbędne komentarze są... Zbędne.

Napisano

Ludzie no, od tego jest forum, żeby się dzielić doświadczeniami więc pytam.

Nie kupuję tez butów z białą podeszwą, bo jedno wyjście i wyglądają jakby byly noszone pol roku.

Nie wiem jak jest z kaskiem, stąd pytanie. Naczytałem się sporo złego o matowych kaskach motocyklowych i chciałem się zorientować, czy tutaj sytuacja ma się tak samo. No i tyle.

Zbędne komentarze są... Zbędne.

Ok. Kup jaki ci sie podoba, bedzie najlepiej

Napisano

mę ale kaski motocyklowe to inna para kaloszy, tam jest lakier jak samochodowy, sa lite i tam faktycznie widać... ...naczytales sie ale nie o tym co trzeba.

Napisano

Ja posiadam kask Met Crossover, czarny mat.

Nie ma najmniejszego problemu z utrzymaniem go w czystości - wystarczy wilgotna szmatka i całe błoto schodzi nie zostawiając śladów.

Co do rys - oczywiście powstają (chociaż moje są w większości skutkiem przechowywania, a nie uderzeń gałęzi), ale trzeba się nieźle przyjrzeć, żeby je zobaczyć. Z "daleka" i na pierwszy rzut oka kask ciągle wygląda jak nówka. A na białym tym bardziej (poza brudem ;)) nie będzie nic widać.

Napisano

O, właśnie jeszcze ten model biorę pod uwagę, konkretnie starsza wersję 2015/16. Miałeś porównanie z Funandgo? Bo ten leży na mnie wysmienicie, natomiast Crossovera nie mam możliwości mierzyć. A bardziej mnie przekonuje designersko

• Mod Team
Napisano

Jeżeli będziesz po każdym wyjeździe oglądał kask czy nie jest zarysowany to nabawisz się nerwicy. ;) Tak jak z rowerem.

Jak jest używany w trudnych warunkach to nie ma bata z biegiem czasu będzie na nim widać, że jeździsz a nie trzymasz na półce.

Kup ten który jest wygodny i cieszy oko.

Napisano

Ja z kolei nie miałem możliwości przymierzenia Funandgo, ale nawet nie brałem go pod uwagę, bo jest dostępny tylko w rozmiarze uniwersalnym, więc nie wszedłby mi na łeb.;)

Właściwie Crossover był jedynym pasującym kaskiem. Leży dobrze, ale trzeba zdjąć daszek - inaczej albo mocno skręcić regulację (po kilku km boli głowa), albo pogodzić się z suwaniem się kasku na oczy.

Miałem model 2016, ale nie polecam - miały wadliwe regulacje pasków, które pękały. Wymienili mi na gwarancji na model 2017 - wygląda mniej sportowo, ale został nieco zmieniony w środku i wyeliminowali problem.

Jeśli masz "typową" głowę, poszukaj może czegoś jeszcze innego. Jest wiele różnych kasków. Met (a przynajmniej Crossover) to taki baniak. Wyglądam w nim jak żarówka.;)

Napisano

I problem z głowy ;) zostaje nadal uvex i funandgo. Chyba przejdę się te 70km do Wrocławia i obejrzę uvexy na zywo. Wersja CC mi sie bardzo podoba na zdjęciach

Napisano

Powitoł

Mam białego meta crossover.

Na razie niestety nie pomogę: przy wyjmowaniu kasku z pudełka pękło plastikowe łączenie pasków(*), co mnie na tyle wk...ło, że zaległ  na półce  ;)

(*) Lichość tego elementu w porównaniu do obecnego woła roboczego z lidla to historia na inną histerię.

Napisano

Taki: MET kask CROSSOVER IN-MOULD 5KOLOR

Zeszłoroczny lub starszy. :thumbsup: Oddałeś na gwarancję? Mi wymienili na tegoroczny model.

Daszek zdjąłem, bo jak pisałem wyżej - jakoś dziwnie zaburzał równowagę kasku, który zsuwał się w dół i ograniczał widok.

Napisano

Powitoł

Nie, popieprzyłem sprawę. Najpierw niespodziewany wyjazd roboczy na dwa tydnie, później szykuję urlop kolejne dwa. Wyreguluję na zicher i zszyję na sztywno.

Problemów z daszkiem jak u ciebie po wstępnej regulacji nie zauważyłem.

Napisano

Mam od 3 lat met crossover w białym macie. Powłoka b.trwała, nie wyciera się, kask kilka razy upadl na beton i w kilku miejscach kanty się ciut wgniotły ale lakier nie zlazł. Ogólnie mam wrażenie, że to nie jest malowane tylko folia w takim kolorze i takiej strukturze wprasowana w wytłoczkę steropianową.

Napisano

A jak ze zbieraniem brudu? Nie smaruje sie przy każdym dotknięciu ręką?

Tak wiem, ze mtb to bród, smród i krew. Ale jak po dotknięciu brudna reka maja zostawac ciężkie do starcia plamy, jak na obrusie to nie dla mnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...