Skocz do zawartości

[Koła] Jaki polecacie zestaw kół 26" na łożyskach maszynowych?

kamar59

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Aktualnie mam koła obrecze Rodi Wheels Raw EDGE Disc 559x19. Są na łożyskach kulkowych piasty 9mm Quando.

Planuje też wymienić kasetę napęd na 10rz. To piastę też muszę wymienić bo ta Quando nie obsługuje 10rz. A mam aktualnie 8rz kasetę. I nie che mi się bawić w zdejmowanie szprych i wkładanie nowych piast i zapłatanie kół.

I chciałbym już gotowy zestaw kół 26" z piastami na łożyskach maszynowych chyba lepsze od kulkowych?

Z przodu mam amortyzator Manitou R7, który też jest ma 9mm. Nie myślę o sztywnej osi 15mm,chciałbym ale mam go z 3 lata to jescze pojeździe na nim parę lat.

Także jaki zestaw kół polecacie na łożyskach maszynowych. Pod hamulce tarczowe, kasetę 10rz. Żeby nie były gorsze od tych co mam. Firmy Novatec,DT Swiss,Mavic albo Rodi. Jakość za rozsądną cenę (500 800 zł). Jeśli takie istnieją.

W sunie moge też tylko tylnie koło wymienić. Ale nie wiem czy tak można jeździć na dwóch różnych kołach ?

Napisano

Polecam Mavic Crrosride. Mam je od 2013 roku (około 20 tyś km), Ważę 80 kg. Zero cackania się z nimi. Jedna czołówka z innym rowerzystą przy dość sporej prędkości. W trakcie której opona (Continental X king) się odkształciła na stałe, a obręcz dalej prosta. Jedyne co musiałem z nimi zrobić, to lekko naciągnąć jedną szprychę z przodu Tak to na dzień dzisiejszy niemal tak samo proste jak w dniu zakupu. 

Napisano

Crossridey mają stosunkowo grube profile na obręczy stąd jest sztywna (i ciężka) więc 24 szprychy dają radę. Jednak jeśli się już ją zósemkuje to zwykle śmietnik. Do tego koła te, szczególnie właśnie roczniki 2014 i młodsze cierpią na wiele przypadłości "więku dziecięcego" np. rozpadające się korpusy tylnej piasty, szybkie zużycie plastikowej tulei ślizgowej bębenka, nadmierna skłonność do powstawania luzów osiowych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...