TheJW Napisano 27 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 Zastanawiam się nad wymianą hamulców z Shimano M506 na SLX M7000, jednak nie mam nigdzie możliwości sprawdzenia tych drugich (dotartych, odpowietrzonych). Czy ktoś w Warszawie lub okolicach posiada takowe w swojej maszynie i umożliwiłby mi dosłownie 3-minutową przejażdżkę celem sprawdzenia działania hamulców? Typ i rozmiar roweru nie ma znaczenia, chcę sprawdzić jedynie hamulce. Odwdzięczę się oczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m_oner Napisano 27 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 Nie ma co się zastanawiać, wymieniaj te m506 na slxy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 27 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 Byłem dziś w sklepie, gdzie jestem stałym klientem - dostałem na komplet hamulce + manetki cenę 850 zł, więc nie jest źle. W necie można znaleźć taniej, ale zawsze w razie problemów szybciej załatwią reklamację na miejscu. Jednak sprzedawcy powiedzieli, że moje hamulce nie są takie złe i nie ma po co ich wymieniać (dwóch czy trzech się nawet przejechało) i to trochę ostudziło mój zapał, dlatego chciałbym najpierw sprawdzić, jaka jest różnica. Gdyby chodziło o same hamulce, pewnie bez zastanowienia bym je wymienił, ale zmuszony jestem do wymiany również manetek (I-Spec-B :/). @m_oner, masz jakieś doświadczenie i porównanie tych hampli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 27 Lipca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 Niedużo drożej jest magura MT4 nowy model. Ja bym sie zastanowił. Choć na pewno przy odpowietrzaniu jest bardziej upierdliwa niż masowe i pod tym względem dopracowane shimano. Nadrabia za to wagą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 27 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 IMHO interes słaby żeby pakować się w takie same manetki tylko na i-spec 2. Już lepiej hample kompatybilne z obecnymi manetkami (stare SLXy do 500zł) a jak zmieniać manetki to na XT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 27 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 IMHO interes słaby żeby pakować się w takie same manetki tylko na i-spec 2. Już lepiej hample kompatybilne z obecnymi manetkami (stare SLXy do 500zł) a jak zmieniać manetki to na XT. Jakoś nie lubię tego, co "stare". Taka moja fanaberia. Myślałem nad manetkami XT, jednak to już trochę drożej wychodzi... Ale w sumie faktycznie wymiana SLX na SLX trochę bez sensu. Jestem w tak zwanej kropce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 27 Lipca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 Ja to widzę tak : chcesz sprawdzić SLX, OK ( niestety nie posiadam ), ale po co Ci one już teraz Ścigasz się Brakuje Ci mocy w tych 506, a może już się zestarzały przez te kilka miesięcy Nie możesz na nich pośmigać do końca roku, a w przyszłym sprawisz sobie jakieś żylety Jednak kto bogatemu zabroni... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 27 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 Nic nie zastąpi Xt przy hamulcach dlatego je właśnie wybrałem, stają dęba w każdych warunkach.Pozdrower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 27 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 W każdym razie do 10rz napędu nie kupisz nowych manetek xt (w sensie sl-m8k). Ew. hample nowe i manetki xt sl-m780 na obejmę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 28 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 W każdym razie do 10rz Mam 2x11. Nie możesz na nich pośmigać do końca roku, a w przyszłym sprawisz sobie jakieś żylety Mogę, ale pewnie ta "fanaberia" będzie odbierała mi część przyjemności z jazdy. Póki co je odpowietrzyłem, mam wrażenie, że jest nieco lepiej w sile hamowania (ale praca klamki nadal pozostawia wieeeele do życzenia) - ale muszę więcej pojeździć, żeby mieć porównanie. Co masz na myśli pisząc"żylety"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz30 Napisano 28 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 U Ciebie nie ma gdzie używać hamulców. Wszystkie będą się zachowywać tak samo po kilkuset km. Klocki się ubrudzą i nie będą dobrze hamować. Tracisz czas na tych wymianach. Nawet jeśli zaczniesz się ścigać, to na zawodach i tak tylko się zwalnia, a nie staje dęba i wystarczą zwykłe deorki. Kilka lat ścigałem się na podobno wcale nie hamujących tektro draco i jedyna różnica między nimi, a slxami jest w ilości palcy na klamce. 2 vs 1. Tarczowe, żeby prawidłowo funkcjonowały potrzebują temperatury pracy. Na płaskim tylko brudem zarastają. Nie uzyskasz jej nigdzie w promieniu 200km od miejsca zamieszkania albo i więcej. A XT hamujące w każdych warunkach i wszędzie to zwykłe bajki. Zimą u kolegi w ogóle nie hamowały, właśnie z powodu tego, że mało się hamuje w północnej Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 28 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 No to jeśli masz manetki SL-M7000 to zupełnie zmienia postać rzeczy. Potrzebujesz czegoś takiego: https://www.bike24.com/p2225497.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 28 Lipca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 @ TheJW Żylety, czyli mocne hamulce. @ Mateusz30 Tak jest, chrzanić siłę hamowania, ale 2 palce to już zupełna amatorka, bo trzeba być Pro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 28 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 2 palce to już zupełna amatorka, bo trzeba być Pro Szczerze mówiąc, to nawet w tych M506 hamuję jednym palcem. Przyzwyczaiłem się i odpowiada mi to najbardziej, pozwala lepiej dobrać siłę hamowania (chociaż w tych hamulcach o modulacji nie ma właściwie mowy...). Dwóch używam odruchowo w sytuacjach awaryjnych. Żylety, czyli mocne hamulce. Myślałem, że masz coś konkretnego na myśli. Czy SLX to "żylety"? A może powinienem się szarpnąć na XTRy w cenie przyzwoitego roweru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 28 Lipca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 Dlaczego nie, będziesz miał taki ładny znaczek XTR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 28 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 Dlaczego nie, będziesz miał taki ładny znaczek XTR To dopiero będzie lans na wsi! A jaki szacun, jak się w miejscu zatrzymam, gdy mi z pola wyjedzie traktor z obornikiem! Chociaż w sumie obornik, to się raczej na pole wywozi, a nie z niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 28 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 No to jeśli takie są priorytety to zdecydowanie co najmniej XTR albo najlpeiej saint bo SLXy będą wzbudzać tylko drwiące uśmieszki ze szczyptą politowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 28 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 Stalowy pręt w szprychy na patencie i będzie żyleta Pozdrower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m_oner Napisano 29 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2017 @m_oner, masz jakieś doświadczenie i porównanie tych hampli? Miałem w starym HT hamulce podobnej klasy. Teraz w fulu mam slxy 675 czyli starszy model i zatrzymują bez problemu 110kg mnie z rowerem. Nie słuchaj innych, masz ochotę, pieniądze to kupuj i na pewno nie będziesz żałował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 30 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 Nie słuchaj innych, masz ochotę, pieniądze to kupuj i na pewno nie będziesz żałował. Pieniądze są, ale jestem z tych "ekonomicznych". Wolałbym wymienić same hamulce, a jestem zmuszony razem z manetkami, co mnie trochę wstrzymywało. Co do "nie słuchaj" innych - właśnie chciałem posłuchać opinii. Ale z tego, co mi wiadomo, SLXy hamują bardzo dobrze, więc się zdecydowałem. Chociaż znając moje szczęście - zaraz wyjdzie jakiś nowy model i te będzie można kupić za grosze.* Znalazłem kupca na obecne hamulce, posprzedaję trochę zalegających mi dysków SSD i uzbieram na nowy zestaw (więc nie będzie mi tak ciężko znieść tego tysiaka ). Zdecydowałem się na hamulce M7000 + manetki M8000. *tak paczę i wnioskuję, że nowe grupy wychodzą co ok. 4 lata, więc chyba nie ma co liczyć, że prędko pojawią się nowe hample SLX? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 31 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 A jak bardzo one różnią się budową wewnątrz, to nie są karty graficzne które z roku na rok są coraz mocniejsze, założę się że te nowe xt czy xtr'y nie różnią się niczym do starych takich jak ja mam xt 785.Pozdrower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiPoLiNiO Napisano 3 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2017 Bezsensu opcja. Lepiej dopłacić i brać wszystko xt jak już zmieniasz. A już w ogóle wymiana slx na slx, to bez obrazy głupota. A do kolegi co pisał, że xt nie hamują w zimę... Miej litość. Też jestem z pomorza, i jakoś hamują nawet jak jeżdżę przy - 15. Tak xt jak i xtr. Więc nie siej fermentu. PS. Jak widzisz, że ktoś jako argument podaje, że xt czy xtr to tylko napis i lans, to olej to. 99% tych co tak piszą chętnie by zmieniło swój osprzęt na xt albo xtr. Jak masz kasę to bierz i się ciesz. Ale fakt, że między xt a xtr różnica jest tylko w wadze i pracy manetek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 3 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2017 Wziąłem hamulce SLX M7000 i manetki XT M8000. Dopiero skończyłem składać do kupy, cholerne wewnętrzne prowadzenie... Jutro odpowietrzanie i regulacja. Jakieś sprawdzone sposoby na szybkie dotarcie klocków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.