kashier Napisano 27 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 Hej! Po sobotniej mocnej wycieczce w góry, gdzie bardzo zabrudziłem rower, zaczęło mi coś strzelać w korbie. Generalnie nie przejmował bym się tym aż tak, żeby pisać posta, ale jest objaw, który wydaje mi się dziwny. Otóż wczoraj pojechałem na krótki rozjazd po niedzieli, i strzały w korbie występują przy mocny naciskaniu na pedały, ale na początku trzask pojawia się cyklicznie, idealnie co 3 obroty korby. Później, po około 30 kilometrach, strzelanie było już regularne. Występuje ono tylko w prawej korbie. Rower to Cube Analog 29', i z pewnością trzaski nie są od pedałów- sprawdzone. Liczę na sugestie. Zdejmę dzisiaj korby, i chciałbym je przeczyścić (są to shimano na kwadrat), i zastanawiam się, na co dokładnie zwrócić uwagę. Tylko oczyścić, czy może wziąć smar i coś nasmarować? Dzięki! Dawid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 27 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 Jeśli korba nie jest poluzowana, nie ma żadnych "ciał obcych", to raczej łożysko suportu. Zdejmij łańcuch i zakręć korbą na sucho jednocześnie wsłuchując się w łożyska - w sensie czy chodzą cicho, czy są jakieś zgrzyty albo dźwięki sugerujące, że mogą być zabrudzone. Jeśli tak, to czeka Cię trochę zabawy albo wymiana suportu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.