Skocz do zawartości

[Rower] Kross Hexagon B5 czy wytrzyma wagę?

Ognarom

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, planuję zakupić sobie rower MTB, który pomoże mi w straceniu "paru" zbędnych kilogramów. Mam 178 cm wzrostu i 110 kg wagi. Sytuacja oczywiście jest przejściowa (waga), natomiast nie chciał bym sytuacji w której rama lub inny element nagle pęknie ;/ Interesuje mnie rower marki Kross, a konkretnie model Hexagon B5 (rozmiar M). Czy rowery wytrzyma taką wagę? Jaką wagą maxymalną (mniej więcej, chyba, że producent podaje gdzieś taką informację - niestety nie dotarłem do niej) wytrzyma ten model?

Dziękuje za wszelkie odpowiedz i porady ;) 

Napisano

Jeśli nie jesteś wytrenowanym sportowo osobnikiem który będzie gnał z góry na złamanie karku po hopkach i korzeniach to każdy rower MTB od 1500 pln to wytrzyma. Jedyne o co możesz się martwić to suport i ośki.

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Dziękuje za odpowiedź. Raczej na początku będę się starał jeździć raczej po prostym terenie żeby wrócić do starej formy. Oczywiście waga będzie stopniowo spadać, także z każdym tygodniem będzie to coraz mniejsze obciążenia dla roweru. Rower nie jest tani (oczywiście "subiektywnie"), także nie chciał bym przy pierwszej dziurze zbierać go z drogi...

Napisano

Tu masz zalecenia do wagi:

https://www.kross.pl/pl/serwis/faq

100kg w porywach 115. Nie jeździj po schodach to nic mu nie będzie.

Choć wagę to szybciej byś zrzucił nosząc go niż jeżdżąc ;)

No właśnie, samą jazdą nie zabijesz wagi. Przy intensywnym i co najważniejsze systematycznym treningu zamienisz tylko lub aż tłuszcz na mięśnie. Martw się o silną wolę, nie o rower. Jak ci jej nie zabraknie to po roku będziesz miał takiego fioła na punkcie roweru, że zaczniesz myśleć o zupełnie innym rowerze niż taki o którym myślisz teraz.

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Zdaję sobie sprawę, że sam rower wagi nie zrzuci i nigdzie też tak nie napisałem ;) Mieszkam na "wsi" i rower będzie mi służył do podróży i rekreacji (a jak wiadomo, każdy wysiłek - dodatkowo systematyczny - trochę organizm pogoni i zmusi do spalenia kilku kg ;)). Nie chce po prostu sytuacji w której w siadam na rower i rower pęka ;/ 

Napisano

Znajomy ma tego B'twina 520 i pierwotnie chciałem do kupić. Potem jednak poszukałem po internecie i znalazłem tego Kross'a... Romety jakoś nie dla mnie ;/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...