krossb3 Napisano 26 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 Witam, Jestem po operacji k. lędźwiowego. Po tym wszystkim w moim MTB mam potrzebę podniesienia delikatnie kierownicy do góry aby lekko wyprostować pozycję. Obecnie śmigam na mostku 7% 100 mm na Krossie B3, i przy tym kącie jestem za mocno pochylony w dół, ale jak zablokuje amortyzator na postoju bez obciążania roweru gdy są one (amortyzatory) w pełni wyciągnięte to pozycja jest idealna i taka mniej więcej wysokość kierownicy (mają na uwadze uginanie amortyzatora) chciałbym uzyskać po rzez wymianę mostka na taki z większym kątem. I tu pytanie czy mostek 17% 100 mm, czy 35% 90 mm lub 110? Czy 35%b nie będzie za dużym kątem? Czy ktoś montował któryś z tych mostów u siebie - jakie efekty? Z góry dziękuje za wasze sugestie i uwagi! Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 26 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 Tu masz takie ładne wzory:http://matematyka.pisz.pl/strona/397.htmlWeź sobie policz jak masz teraz, o ile to się podniesie i jak daleko będzie kierownica. Do tego weź pod uwagę, że wszystkie przewody będą musiały dosięgać wyżej.Stoję przed podobnym dylematem tylko u mnie mostek jest na 0. na razie skłaniam się do 17%. Można też kupić mostek regulowany i sobie dowolnie dopasować, tylko to jest prawie 2 razy cięższe. Ale jeśli te parę gram nie robi Ci różnicy to jest to najlepsze rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemcio Napisano 26 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 Ja też miałem taki problem. Ale żeby nie strzelać w ciemno to kupiłem mostek podwójnie łamany z firmy xlc. Umożliwia on pełne przetestowanie wszystkich kątów i z racji tego ze jest 2 razy łamany również można pokombinować z długością Fajna sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krossb3 Napisano 26 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 Regulowany byłby najbardziej optymalnym rozwiązanie ale wole stały. Jakoś nie mam przekonania czy regulowany wytrzyma w wieszam terenie ;-) Poza tym ta jego budowa.... Po konsultacjach i przymiarka zdecyduje się na 17% 100 mm. Na pewno będzie "ciut" lepiej niż jest obecnie a ta 35% to jednak "wielka locha" jest jak ją wziąłem do reki i przymierzyłem do roweru i chyba czułbym się i wyglądał jak nie na rowerze czyt na na jakim czoperze :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemcio Napisano 26 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 Ja regulowany zostawiam tylko do momentu złapania najlepszej pozycji porem zakupie już właściwy stały. I będę pewny ze wybrałem najlepszy z możliwych. A nie na chybił trafił. NIKt nie każe Ci zakładać regulowanego na stałe. Ale przy problemach z kręgosłupem warto go mieć w razie chwilowego pogorszenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 26 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 Trygonometria w czystej postaci to zabawa dla masochistów - kiedy już wymyślono narzędzia ułatwiające życie, jak np http://yojimg.net/bike/web_tools/stem.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.