Skocz do zawartości

[Hamulce] zaciski szosowe Shimano RS785 klamki MTB

radm3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chcę w przyszłości złożyć przełaja z hamulcami tarczowymi.

Chciałbym w nim zamontować zaciski Shimano RS785. Ponieważ nim go złoże minie ponad pół roku.

Jeżdżę często ponad 30km/h i miałem kilka niebezpiecznych sytuacji przez brak przedniego hamulca :( na szczęści miałem też trochę szczęścia i uniknąłem dwóch wypadków. W obecnym rowerze miałem v-brake ale zajechałem obręcz i założyłem obręcz pod tarcze która ma później pójść do przełajówki), więc chce do niego założyć hamulce tarczowe.

W przełaju chce kupić grupę Ultegra r8000/8020. W tych grupach nie ma zacisków Post Mount tylko Flat Mount, więc i tak bym musiał kupić zaciski PM np. Shimano RS785 bo inne nie będą pasować do ramy i widelca.

Jakie kupić klamki MTB żeby jak najlepiej pasowały do zacisków szosowych Shimano RS785?

Shimano podaje dla zacisku RS785 CENTER LOCK disc mount, czy to znaczy że te zaciski nie będą pasować do piast/tarcz na 6 śrub?

• Mod Team

Shimano RS785 bo inne nie będą pasować do ramy i widelca.

Bodajże można zastosować adapter ale nie jestem pewny. Na 100% są w druga stronę z flat na PM.

Jakie kupić klamki MTB żeby jak najlepiej pasowały do zacisków szosowych Shimano RS785?

To chcesz przełaja na flat barze ?? Jeżeli tak i zwykłe klamki, kup zwykły hamulec a nie kombinuj.

Shimano podaje dla zacisku RS785 CENTER LOCK disc mount,

Shimano także podaje że "shimano hgx chain only" i nikt sie tym zbytnio nie przejmuje. Ty tez nie powinieneś.

Odnośnie zacisków flat, ja jestem dość sceptyczny, a ostatnio w dwóch pokruszyły sie tłoki. Zaciski rs 785 także nie grzeszą wielka trwałością. Tłoki, o ile mnie pamięć i pomiary nie mylą, sa takie same lub minimalnie inne od tych w hamulcach xt czy slx, więc jak już musisz, możesz użyć każdej klamki shimano.

Jak planujesz szosowe klamkomanetki jak bóg przykazał, to co nie wstawisz, będzie ok. Ja sam myślę wstawić w swoim przełaju klamki 685 przewody bh90 i zacisk slx. Shimano twierdzi iż nie powinno się do szosowej hydrauliki stosować przewodu innego jak bh59, bo ... coś tam. Ja tam z rezerwą podchodzę do tego co oni uważają. Będę testował w każdym razie.

Bodajże można zastosować adapter ale nie jestem pewny.

Zapomniałem napisać że w przełaju i trekkingu mam IS w widelcu i ramie.

Obecnie jeżdżę trekkingiem.

To chcesz przełaja na flat barze ??

Tylko baranek :).

Zaciski rs 785 także nie grzeszą wielka trwałością.Ja sam myślę wstawić w swoim przełaju klamki 685 przewody bh90 i zacisk slx.

Siedziałem na stronie SHIMANO  http://productinfo.shimano.com/#/com/2.4?acid=C-186&cid=C-460 i patrzyłem na kompatybilność.

Klamkomanetki chcę kupić Ultegra R8020, Shimano zaleca dla nich przewód SM-BH90-JK-SSR podczas gdy do RS785 SM-BH59-J-SS.

Na przód mam kupioną tarczę 180mm według Shimano dla zacisku RS785 max to 160mm.

Zastanawia mnie te ograniczenie. Czy zacisk z większą tarczą niż zalecana przez producenta nie połamie się?

Też zastanawiam się nad zaciskiem SLX BR-M7000 one wymagają SM-BH90-SBM

Planuję od razu wstawić klocki metaliczne.

Który zacisk będzie lepiej działał z klamkomanetkami Ultegra R8020 (modulacja, siła hamowania)? Wydaje mi się że powinien SLX bo ta sama grubość kabla. Dużym plusem SLX jest to że producent podaje że max tarcza to aż 203mm.

Przy takim połączeniu po przejściu z BL-M7000 + SLX BR-M7000 na  Ultegra R8020 + SLX BR-M7000 przewodu nie trzeba wymieniać?

• Mod Team

Nie daj sie zwieść opisom ... przewód to nie elektronika która może odmówić współpracy ... przewody pasują, kropka. Mają rożne wymiary i do tego należy dopasować końcówki i oliwki - tyle. Oczywiście sa za małe i są za duze, jednak zdecydowana większość pasuje. 

Na przód mam kupioną tarczę 180mm

Nie polecam, jak masz alu sprzęt to jako tako ale karbon możesz połamać. Pamiętaj, to lekki przełaj nie sprzęt do MTB. przy tym heblu styka nawet 140mm. Możesz wierzyć na słowo.

Przy takim połączeniu po przejściu z BL-M7000 + SLX BR-M7000 na  Ultegra R8020 + SLX BR-M7000 przewodu nie trzeba wymieniać?

Przewodu jako tako nie, ale slx jest na banjo ( metalowa końcówka w zacisku, która można obrócić), a ultegra raczej nie. Trzeba by obciąć banjo i zastosować typowe końcówki. 

Sam mówiłem i mówię ze szosowa hydraulika shimano jest najlepsza ... nie mam rozsądnej konkurencji, nawet sram sie chowa ... ale jeżeli chodzi o jakość ... postawili na downgrade i są juz powoli 100 lat za murzynami, bo za sobą samymi śa już bardzo daleko. 

Nie polecam, jak masz alu sprzęt to jako tako ale karbon możesz połamać. Pamiętaj, to lekki przełaj nie sprzęt do MTB. przy tym heblu styka nawet 140mm. Możesz wierzyć na słowo.

Widelec i rama alu. To nie będzie lekki rower, pewnie wyjdzie około 12kg + moje 85kg + czasami bagaż 15kg. Tarczę i odpowiedni adapter mam zakupioną.

Przewodu jako tako nie, ale slx jest na banjo ( metalowa końcówka w zacisku, która można obrócić), a ultegra raczej nie. Trzeba by obciąć banjo i zastosować typowe końcówki.

Klamka BL-M7000 i klamkomanetka ST-R8020-R mają podane Hose joint: Straight, zacisk BR-M7000 ma podane Hose joint:Banjo. Ten sam zacisk chciałem używać z podaną klamomanetką szosową i klamką MTB, więc myślałem że przewód będzie pasował bez przerabiania

Sam mówiłem i mówię ze szosowa hydraulika shimano jest najlepsza ... nie mam rozsądnej konkurencji, nawet sram sie chowa ... ale jeżeli chodzi o jakość ... postawili na downgrade i są juz powoli 100 lat za murzynami, bo za sobą samymi śa już bardzo daleko.

Z tych dwóch zacisków który może być trwalszy, łatwiejszy do ustawienia: SLX BR-M7000  czy BR-RS785?

Wiem że sprzęt rowerowy jest coraz mniej trwały i producenci co chwilę wymyślają różne innowacje by wymusić kupno nowych części/rowerów.

Który byś z nich wybrał do przełaja biorąc pod uwagę że z przodu będzie tarcza 180 (już kupiłem) i klocki metaliczne?

• Mod Team

Ten sam zacisk chciałem używać z podaną klamomanetką szosową i klamką MTB, więc myślałem że przewód będzie pasował bez przerabiania

Będzie, pomyliłem zacisk z flatmount, gdzie nie ma banjo. Przy klamkach wszystkie złączki są takie same, w shimano, nawet w tektro czy avidzie.

Tak że możesz przyłożyć przewód z slx do klamki ultegry.

Z tych dwóch zacisków który może być trwalszy, łatwiejszy do ustawienia: SLX BR-M7000 czy BR-RS785?

Są one niemal identyczne, oba na banjo, mają po 2 ceramiczne i chyba takie same tłoki, takie same klocki i oba sa na PM. 785 powinien być lżejszy i może sie okazać delikatniejszy i głupszy w zalewaniu. Ale hamować powinny bardzo podobnie.

Sam myślałem sobie wsadzić slx/xt ... wiec masz odpowiedź :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...