Skocz do zawartości

[Oświetlenie] Project samoróbki

Karbon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wlasnie spotkalem sie gdzies w necie z pomyslem zastosowania gotowych obudow lampek rowerowych produkowanych w romecie. Maja dosc powazne odblysniki i jakby zapodac tam mocniejsza zarowe, moze to swiecic przyjemnie (chociaz z tego co pamietam, to z duzym rozstrzalem)- a i zawsze lepiej wyglada niz obudowa samoroba. Jakies za i przeciw?

Napisano

Wlasnie spotkalem sie gdzies w necie z pomyslem zastosowania gotowych obudow lampek rowerowych produkowanych w romecie. Maja dosc powazne odblysniki i jakby zapodac tam mocniejsza zarowe, moze to swiecic przyjemnie (chociaz z tego co pamietam, to z duzym rozstrzalem)- a i zawsze lepiej wyglada niz obudowa samoroba. Jakies za i przeciw?

Jam tak uczynił.

Za:

- łatwość montażu na rowerze

- estetyka

- niski koszt

- dobry odbłyśnik

Przeciw:

- konieczność przeróbek wewnątrz lampek przy stosowaniu żarówek z popularnych halogenków

- trzeba gdzieś umieścić włączniki, baterie i okablować rower, co nie każdemu odpowiada

Napisano

Właśnie.

Jeśli ten NiCd aku, który właśnie się ładuje na moim biurku, okaże się sprawny, to niebawem nowe fotki, takoż w sigu.

Napisano

Właśnie.

Jeśli ten NiCd aku, który właśnie się ładuje na moim biurku, okaże się sprawny, to niebawem nowe fotki, takoż w sigu.

ooo sorry, faktycznie nie zauwazylem. :eek:

Napisano

Przeglądałem właśnie allegro pod kątem żarówek i natrafiłem na coś takiego: Żarówka kwadratowa. Czy taki kształt Waszym zdaniem byłby lepszy? Lepszy tzn, czy będzie efektywniej oświetlał drogę i np. czy będzie mniej oślepiał nadjeżdżających z naprzeciwka?

Swoją drogą to ten koleś ma jeszcze w ofercie żarówkę sześciokątną

Napisano

Udziwnione to jakieś.

Mówi Pismo, że najlepiej sprawuje się okrągły klosz ze względu na równomierność rozchodzenia się światła. Można od biedy kupić i poeksperymentować, ale domniemywam, że gdyby to było coś naprawdę przeza######istego, to już dawno byłoby szeroko stosowane. Podejrzewam, że na drodze otrzyma się z tego kilka różnych interesujących figur geometrycznych naraz, ale żeby dobrze było coś widać, to wątpię.

Ale lans jest, kwadratowe światełka zawsze mi się podobały ;-)

Napisano

Przeglądałem właśnie allegro pod kątem żarówek i natrafiłem na coś takiego: Żarówka kwadratowa. Czy taki kształt Waszym zdaniem byłby lepszy? Lepszy tzn, czy będzie efektywniej oświetlał drogę i np. czy będzie mniej oślepiał nadjeżdżających z naprzeciwka?

Swoją drogą to ten koleś ma jeszcze w ofercie żarówkę sześciokątną

Malutki ten kwadratowy klosz. Są też takie małe okrągłe, ale nie wiem jakie dają światło. Mniejsze są droższe od tych najpopularniejszych o średnicy klosza 51 mm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...