Skocz do zawartości

[Adapter] A2Z Dm-uni czy to ma sens?

edzedz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie przymierzam się do zmiany poczciwych v-brake na jakieś tarczówki tylko na przeszkodzie stoi brak mocowania w ramie  :verymad: 

Znalazłem właśnie ten adapter (A2Z DM-UNI) i moje pytanie jest takie czy przy hamulcach hydraulicznych po paru hamowaniach wszytko zostanie na swoim miejscu? 
Dodam od razu że nie jeżdżę wyczynowo ani jakoś hardcorowo raczej rekreacyjnie  :thumbsup:

Napisano

Dodam od razu że nie jeżdżę wyczynowo ani jakoś hardcorowo raczej rekreacyjnie

To po co ci tak właściwie ten hamulec tarczowy na tylnym kole ? :)

Tak wiem kaprys ... też takie miewam.

Jednak do rekreacyjnej jazdy dobre V`ki z dobrym klockiem i masz wszystko co potrzebujesz.

Jak już chcesz coś koniecznie modyfikować to wrzuć tarczę tylko na przód bo to kluczowy hamulec.

Dobre V`ki mają wystarczająco mocy aby nawet na mokrej obręczy zablokować tylne koło.

Upychanie hamulca tarczowego w ramie do tego nieprzystosowanej to takie proszenie się o wieczne problemy z regulacja.

Pozdrawiam 

Napisano

Tak wiem kaprys ... też takie miewam.

No właśnie o ten kaprys chodzi :/ stwierdziłem że jak z przodu będzie hamulec tarczowy to z tyłu też by wypadało :D 
Napisano

Powitoł

Z kaprysem się nie dyskutuje, tylko realizuje ;)

Rozkminiałem temat, bo do starocia chciałem wrzucić, ale zwykle nie działa to plug-n-play tylko trzeba rzeźbić, a później są cyrki z ustawianiem tego. Dałem spokuj.

W konie explosif miałem z przodu tarczę 185mm + hydrauliczny M615, z tylu przyzwoite Vki i ogarniałem wszystko, a łatwo nie miała.

Napisano

Upychanie hamulca tarczowego w ramie do tego nieprzystosowanej to takie proszenie się o wieczne problemy z regulacja.  

U mnie rama nieprzystosowana i też chciałem kupić adapter , ale okazało się , że nawet tarcza 160 mm ociera o ramę i tyle z tarczy :P Także warto to najpierw sprawdzić.  

Napisano

że nawet tarcza 160 mm ociera o ramę i tyle z tarczy

I właśnie chyba mi uświadomiłeś że ten sam problem będzie u mnie  :bye2:  :bye2:

To mógł by ktoś polecić jakiś dobry zestaw do V-Brake żeby dobrze hamowało? :D

Napisano

Co teraz masz założone ?

Może wystarczy wymienić linki, pancerze i klocki ?

U mnie w komuterze mam Shimano LX klamki BL-M571 + ramiona BR-M580 i do tego klocki pokroju Author abs-3cc.

Jednak przy dobrych klamkach to ramiona wtstarczą Shimano na poziomie Alivio / Deore

Inni polecają Avida ramiona SD 5 lub 7 i klamki FR 5 lub 7.

Pozdrawiam 

Napisano

Co teraz masz założone ?

W tym momencie to nawet ciężko powiedzieć co to jest bo wszelkie napisy już dawno zeszły :( ale nie jest to nic dobrego mi się wydaje  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...