rogal198 Napisano 24 Lipca 2017 Napisano 24 Lipca 2017 Witam. Zakupiłem w tym roku rower Unibike Fussion 23". Po jakimś czasie zacząłem słyszeć dziwne dźwięki z okolic wejścia sztycy w ramę. Nie za bardzo wiedziałem co to może być aż w końcu wyciągnąłem sztycę i wytarłem ją ręką. Na ręce została wartstwa brudu, w sumie nie wiem czy to kurz czy pył z wycierania się aluminium. Generlanie problem ustal. Jednak pod koniec kolejnej wyprawy znow pojawil sie ten dźwięk. Wie ktoś może jak temu zaradzić w sposób stały? Dodam tylko że ważę 107 kg także siły i naprężenia są tam całkiem spore. Pozdrawiam
Gość Napisano 24 Lipca 2017 Napisano 24 Lipca 2017 Wyjmujesz sztycę i czyścisz dokładnie, to samo z rurą podsiodłową oraz zaciskiem ( wyczyścić wszystko łącznie z gwintem śruby). Przy składaniu na sztycę nakładasz "filtr" ze smaru lub pastę montażową do karbonu jeżeli boisz się że na smarze sztyca zjedzie. W mojej starej ramie nigdy nie miałem problemu ze skrzypieniem, w nowej praktycznie co jakieś dwa miesiące muszę zrobić pełne czyszczenie. Zobacz także czy nic nie pękło.
Rafu Napisano 24 Lipca 2017 Napisano 24 Lipca 2017 @@rogal198, Jeśli nie boisz się że zejdzie, możesz dać silikon w sprayu zamiast smaru. W rowerze mojej żony długo walczyłem na różne sposoby z tym tematem i zawsze po paru trasach problem powracał. Miesiąc temu zaaplikowałem silikon i jak na razie daje radę. Dodatkowo zamontowałem gumową opaskę na sztycę z Ali żeby zapobiec dostawaniu się piachu.
rogal198 Napisano 24 Lipca 2017 Autor Napisano 24 Lipca 2017 Tak właśnie myślałem o silikonie ale nie kojarzylem w sprayu. Rozumiem ze taka np z castoramy do uszczelek samochodowych??
Rafu Napisano 24 Lipca 2017 Napisano 24 Lipca 2017 Ja właśnie taki kupiłem:https://profex-sklep.pl/pl/p/NIGRIN-SMAR-SILIKONOWY-Hybrid-Spray-100ml/59 Tak jak napisał kolega @@skom25, jeśli sztyca będzie zjeżdżała, można spróbować zamiast tego pasty do carbonu.
Gawel76 Napisano 24 Lipca 2017 Napisano 24 Lipca 2017 W moim poprzednim Unibike też skrzypiała,porządnie ją wyczyściłem i posmarowałem wazeliną.Nigdy nie zjechała a wagę mam podobną
rogal198 Napisano 6 Czerwca 2018 Autor Napisano 6 Czerwca 2018 Trochę po czasie ale sposób z silikonem w sprayu pomógł. Wielkie dzięki za pomoc
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.