ioy Napisano 23 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 Pragne wymienic z przodu Vbrake na dobry mechaniczny hamulec tarczowy (widelec-amor ma zamocowanie POST MOUNT).Pisze ze chce mechaniczny bo ponoc sa trwalsze i bardziej bezobslugowe nic hydrauliki a to wazne jak chce jechac na dluzszy wypad w dzicz Sent from my Mi Max using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziksoltys Napisano 23 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 Bb5 albo bb7 I niedałeś klamer do tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 23 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 Dobry mechanik to Avid BB7.Jeśli budżet pozwala.Piasta w kole ma oczywiście mocowanie tarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ioy Napisano 23 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 Piaste wlasnie chce wymienic takze, jaka polecacie? Sent from my Mi Max using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 23 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 Jak w dzicz,to coś na łożyskach maszynowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ioy Napisano 23 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 A czym sie rozni BB5 od BB7 i czy warto doplacac? A i jeszcze jak z tarcza czy trzeba jakis szczegolny model/typ dobrac? Ponoc sie niektore "gryza", wyginaja itp, zwlaszcza w mechanikach ma to duze znaczenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ssslawecki Napisano 23 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 BB7 są łatwiejsze w regulacji - mają w przeciwieństwie do BB5 2-stronne, "niezależne" ustawianie klocków, które są też większe, a więc wydajniejsze. Bikester miewał okresowo wyprzedaże BB7 - nawet po 108 zł (bez tarcz). Tarcze proponuję na 6 śrub, a nie centerlock. Piasty męczę od lat Shimano XT. Niby podwójnie uszczelniane, ale trzeba regularnie serwisować - zwłaszcza po przejeżdżonych zimach i częstym myciu. Bo mi zardzewiała w środku ;-) No ale polecam generalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 23 Lipca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 Czy Autor tematu może pisać po polsku? Interpunkcja, znaki diakrytyczne? Nie, korzystanie z telefonu nie jest wytłumaczeniem. Pisze ze chce mechaniczny bo ponoc sa trwalsze i bardziej bezobslugowe nic hydrauliki Ciekawa teoria, mechaniczny jest wrażliwy na kiepskie linki , pancerze i brud, trzeba ręcznie kompensować zużycie klocków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ioy Napisano 23 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 Ale teraz ma po najtansze 200zl https://m.bikester.pl/avid-mechanische-bb7-mtb-hamulec-tarczowy-szary-542701.html?gclid=EAIaIQobChMIxfS8xc-f1QIVW14ZCh2kxAgDEAQYAiABEgK6dPD_BwE&_cid=21_1_-1_9_74_542701_100122506444_pla&ef_id=WXSXnwAABXCKAMdv:20170723143315:s Sent from my Mi Max using Tapatalk Ciekawa teoria, mechaniczny jest wrażliwy na kiepskie linki , pancerze i brud, trzeba ręcznie kompensować zużycie klocków.A więc jednak hydrauliki są bardziej niezawodne w warunkach "polowych"? Przykładowo, jak trzeba coś naprawić z dala od cywilizacji?Poza tym dlaczego piszesz, że kiepskie linki. Przecież można dobrać dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 23 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 Naprawa z dala od cywilizacji prostsza jest w mechanikach.Zapasowa link,klocki,zestaw kluczy imbusowych i po problemie.Przynajmniej w większości przypadków.Ale jeśli zależy Ci tylko na bezawaryjności i prostocie naprawy,to zostań przy v-brake. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 23 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 W BB5 też ustawia się obydwa klocki. Mam i te i te. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ioy Napisano 23 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 Ale właśnie zależy mi i na tym i na tym. Ale być może lepiej i wybrać hydrauliczny hamulec, jeżeli znawcy tak twierdzą, koszt wyjdzie chyba podobny jak BB7, a jakość? @firefoks a jednak, jeżeli masz i takie i takie to powiedz jak oceniasz różnice? Ponieważ jednak BB7 jest znacznie droższy od BB5, którego komplet z tarczą kosztuje ¾ samych zacisków BB7 (i to w promocji), warto dopłacać? Sent from my Mi Max using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 23 Lipca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 Z ciekawości zapytam, co Autor ma na myśli pisząc o wyprawie w dzicz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 23 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 Avidy bb7 be miał większe klocki, więc tak, warto dopłacić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ioy Napisano 23 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 A te rzeczone większe klocki to aż takie istotne i dlaczego? I czy to jedyna zaleta w porównaniu do BB5? A w dzicz wyprawa w kilka osób z sakwami, namiotem po Puszczy Świętokrzyskiej i nie tyłko. Jak pójdzie dobrze to gdzies dalej, np myślimy o jeżdżeniu wzdłuż Wybrzeża (najpierw tam pociągiem) i obozowaniu w ciekawszych miejscowosciach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziksoltys Napisano 24 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2017 większe klocki = większe pole tarcia czyi większa siła hamowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ioy Napisano 24 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2017 Ale cóź to znaczy w praktyce, że zablokuje się ani rusz (przy przednim hamulcu to taki sobie pomysł i można zaliczyć przewrotkę?) albo że BB5 nie wyhamuje od razu (jaka droga hamowania?)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spejson Napisano 24 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2017 Fajne te heble BB7. Jak mi się rozciekną (albo wyczerpią moją cierpliwość swoim piszczeniem i buczeniem) obecne AVID DB1 to se takie sprawię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ssslawecki Napisano 24 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2017 Ale cóź to znaczy w praktyce, że zablokuje się ani rusz (przy przednim hamulcu to taki sobie pomysł i można zaliczyć przewrotkę?) albo że BB5 nie wyhamuje od razu (jaka droga hamowania?)? Jak dobrze ustawiony, to i V-brake umożliwiał zablokowanie i przewrotkę. Miałem kiedyś BB5 i były wystarczające, ale przy długich zjazdach byłbym i jestem spokojniejszy, gdy klocek ma większą powierzchnię - lepiej oddaje ciepło, w błocie nie wytrze się tak szybko (a czasem wystarcza 1 dobry maraton), ten od BB7 jest też bardziej powszechny i przez to uniwersalny - pasuje też do Avidów hydraulicznych. Ja to zawsze powtarzam, że hamulce są nie po to, żeby je zużywać i hamować, tylko żeby je oszczędzać - ekolodzy na pewno pochwalą ;-) Nie po to w pocie czoła podjeżdżam, a czasem i podprowadzam, żeby potem marnować ten wysiłek hamowaniem na zjeździe ;-) Trza zamknąć oczy, wsłuchać się w przyrodę i zjeżdżać !!! ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 24 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2017 Nie po to w pocie czoła podjeżdżam, a czasem i podprowadzam, żeby potem marnować ten wysiłek hamowaniem na zjeździe ;-) Będziesz tak twierdził po pierwszym razie jak się rozsmarujesz na drzewie bo nie wyrobisz na zakręcie. I nie mówię tego złośliwie, akurat w lesie przy dużej prędkości wywalić w drzewo wcale nie jest trudno.Ja mam teraz avidy bb5 - jak dla was są wystarczające to nie wiem gdzie jeździcie. W hamulce dobrze jest mieć zapas mocy, a bb5 tego w moim przypadku nie oferuje. Do autorki: Pytasz więc odpowiadamy, a z tego co widzę usilnie czekasz aż ktoś odpowie że tańszy, czyli bb5 jest wystarczający. Prawdopodobnie nie będzie, a zmieniając v-brake na bb5 za wiele nie zyskasz. Więc albo wrzuć bb7, hayesa mx-5, trp spyke, albo wsadź dobrą hydraulikę albo wymień v-ki na avidy sd-3/5/7 i dobre klamki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spejson Napisano 24 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2017 Który lepszy: bb7 czy mx5? Z tego co czytam to bb7 są uważane przez wiele osób za najlepsze mechaniczne hamulce. Słusznie? Jak wg Was wypada porównanie pod względem siły hamowania bb7 i hydraulików klasy AVID DB1 albo Shimano BL-M355? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ssslawecki Napisano 24 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2017 Piter233 - jak spojrzysz na taki tajemniczy znaczek na końcu moich niektórych zdań, to zrozumiesz, że czasem żartowałem. I też bez urazy. Rozsmarowałem się kiedyś dobrze na ziemi - że kask poszedł do wymiany, a ja po docuceniu pod RTG, ale ten jak i pozostałe moje "cięższe" wypadki nie miały związku z hamowaniem bądź niehamowaniem. Mam uzasadnione wrażenie, że przy dobrze ustawionych hamulcach większe znaczenie ma dobra opona niż rodzaj hamulca. Ostatnio bawiłem się w zmianę kierunkowości Saguaro z tyłu - z kierunku "traction" ze świetnym hamowaniem szczególnie dla nowego bieżnika na kierunek "speed". Czasem też wolniejsza jazda wymaga znacznie większych umiejętności technicznych niż "przelecenie" - choć to nie znaczy, że poważnie zachęcam każdego do pędzenia na oślep, albo że uzurpuję sobie prawo do tytułu "miszcza zjazdu" Zjeżdżać bardzo lubię, ale nie jest to na pewno DH i są miejsca oraz sytuacje, gdzie inni zjechali a ja się wycofuję - albo i odwrotnie. Myślę też, że w lesie - czyli między drzewami i przy dużej prędkości - jeśli ktoś ją świadomie rozwija, to hamulce mają lub mogą mieć małe znaczenie. Fizyki się nie oszuka, a ważniejsze są umiejętności i doświadczenie. Można oczywiście próbować maksymalnie zwolnić w krytycznej sytuacji, ale biorąc pod uwagę czas - gdy zorientujemy się, że popełniliśmy błąd (bo tak to trzeba nazwać) i najbliższe drzewo jest już za blisko nas, to po reakcji psychofizycznej, decyzji o tym czy zdołamy uniknąć zderzenia, cze się katapultować, czy jednak już nacisnąć klamkę, przychodzi pora na mniej czy bardziej skuteczne szlifowanie ubitej bądź kamienistej ścieżki albo rycie ściółki leśnej - relatywnie wąską oponą... Czujesz, jak dużo zależy od szczęścia, a jak mało od hamulców... Chyba, że przyjąć, że to mało możnbaby zwiększyć lepszymi hamulcami jednak. Pytanie myślę zasadnicze - jak kto jeździ - szybko, wysoko, dużo, pewnie... Generalnie - miałem kiedyś BB5 i przeszedłem na BB7 i to we wszystkich rowerach. Jestem z nich zadowolony i polecam taki zakup. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszNN Napisano 24 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2017 Który lepszy: bb7 czy mx5? Z tego co czytam to bb7 są uważane przez wiele osób za najlepsze mechaniczne hamulce. Słusznie? Jak wg Was wypada porównanie pod względem siły hamowania bb7 i hydraulików klasy AVID DB1 albo Shimano BL-M355? BL-M355 to można do średniej klasy v-ek porównać z dobrymi klockami, w cenie bb7 można kupić deorke br-m6000 a ten z dobrymi klockami hamuje naprawdę bardzo przyzwoicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ioy Napisano 24 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2017 wrzuć bb7, hayesa mx-5, trp spykePrzyłączam się do pytania, przybyły do kolekcji jeszcze dwa modele. Ale jak jakościowo porównują się te Hayesy mx-5 do Avidów BB7, jak z wielkością klocków i łatwością regulacji? Ponieważ Hayes MX5 to połowa ceny Avid BB7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 24 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2017 MX-5 to będzie podobna półka do bb5. Dobry mechanik i nic ponadto. Napiszę jeszcze raz bo trochę zamotałem. Albo wrzucasz porządnego mechanika takiego jak bb7, albo hydraulikę albo zmieniasz hamulce na dobre vki. Vki wyjdą najlepiej pod względem cena/jakość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.