Skocz do zawartości

[piasta,szprychy] Czy przy wymianie piasty, trzeba kupić nowe szprychy?

Rowerek1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Gdy wymieniam piastę pod większą kasetę, to czy muszę montować nowe szprychy do nowej piasty, czy mogę się posłużyć starymi? Czy przypadkiem odległość między obręczą a nowym suportem się nie zmieni?

Napisano

O ile ja wiem, to dla spokoju powinno się dać nowe szprychy. Chodzi o trwałość tych które przełożysz. Ja bym dał nowe, raz a dobrze. 

Napisano

A ja dalej podraze temat kasety :D

Z jakiej kasety na jaka zmieniasz ze musisz piaste wymieniac.

Najlepiej bedzie jak zaniesiesz rower do serwisu gdzie ktos bedzie mial pojecie o rowerach i zmieni Ci kasete lub jak faktycznie trzeba bedzie zmieni Ci piaste.

Bo z taka wiedza to nie ma najmniejszych szans powodzenia na taka operacje samemu.

A jak Pytasz w imieniu serwisanta, to zmien serwis, bo tyle to serwis musi wiedziec

Napisano

Napisz jeszcze raz,powoli.Co ma suport do obręczy? Większa kaseta,czyli jaka?

Mój błąd z powodu pośpiechu, oczywiście chodziło mi o piastę, suport nie ma z tym nic wspólnego.

A ja dalej podraze temat kasety Z jakiej kasety na jaka zmieniasz ze musisz piaste wymieniac. Najlepiej bedzie jak zaniesiesz rower do serwisu gdzie ktos bedzie mial pojecie o rowerach i zmieni Ci kasete lub jak faktycznie trzeba bedzie zmieni Ci piaste. Bo z taka wiedza to nie ma najmniejszych szans powodzenia na taka operacje samemu. A jak Pytasz w imieniu serwisanta, to zmien serwis, bo tyle to serwis musi wiedziec

Zmieniam kasetę z 7-rzędowej na 8 lub 9 - rzędową(jeszcze się waham), której moja piasta już nie "obsłuży".  Rower oczywiście chcę zanieść do serwisu, żeby zrobili mi to wszystko do porządku, chociaż wbrew pozorom sam bym sobie w jakimś stopniu może dał radę, ale nie widzę sensu kombinować, jak mogą to zrobić ludzie mający nieporównywalnie większe doświadczenie ode mnie w tej materii. Pytam dlatego, że chcę zamówić części i zanieść do serwisu, żeby wszystko zmontowali.

Mam takie jeszcze pytanie - czy łatwo sprawdzić jakie mam okładziny w hamulcu tarczowym mechanicznym Tektro Novela? Chodzi mi o kształt - nie wiem czy to prostokąt czy są okrągłe, bo też chcę zamówić-to chyba nie jakaś fizyka kwantowa, żeby amator sam sprawdził? 

Napisano

Mam takie jeszcze pytanie - czy łatwo sprawdzić jakie mam okładziny w hamulcu tarczowym mechanicznym Tektro Novela? Chodzi mi o kształt - nie wiem czy to prostokąt czy są okrągłe, bo też chcę zamówić-to chyba nie jakaś fizyka kwantowa, żeby amator sam sprawdził?

Napisano

Jeśli zmieniasz kasetę na 8/9 to faktycznie piasta to wymiany.Ewentualnie może sam bębenek jeśli dałoby radę dobrać 8/9 rz.który byłby kompatybilny z obecną piastą.W przypadku nowej piasty wymiana szprych jest raczej nieunikniona.Ale dobranie szprych o odpowiedniej długości nie jest takie proste.Łatwo się pomylić z długościami.Lepiej niech się tym zajmie serwis.

Napisano

Dzięki GTB, klocki już sprawdzone :)

Tatanka, zrobię tak jak radzisz, nie będę kupował szprych, niech sami jakieś zamontują odpowiednie, na pewno mają na stanie i nie będzie to marketowy szajs, jak mniemam...

Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji i pomoc :]

Napisano

Dokładnie, też będzie mi serwis zaplatał koło i im zostawię dobór szprych i nypli - będzie drożej ale porządnie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...