stevann Napisano 22 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2017 Witam, Chcę zakupić takie oto szczęki hamulcowe, ale nie wiem czy są wystarczająco krótkie by pasowały do nowego koła. Tyle wiem, że stare szczęki z miejskich rowerów były za długie na nowe koło 28 Może ktoś orientuje ? https://zapodaj.net/8c692b76543aa.jpg.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 22 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2017 Jaki rozmiar koła miałeś wcześniej?Bo jeśli 27 i zamieniłeś na 28 to potrzebujesz dłuższych ramion niż poprzednio.Koło 28 jest mniejsze niż 27. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stevann Napisano 22 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2017 Ok czyli nie będzie pasować, myślałem, że w szosach lat 70 jest inaczej i będzie pasować pod nowe mniejsze 28 z starych 27 ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 22 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2017 Od osi koła jest tylko 4 mm różnicy w wysokości między 27 a 28.Może być tak że się da opuścić klocki.Ale tak na oko,to trudno stwierdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stevann Napisano 22 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2017 Z doświadczenia przy nowym kole 28 i starej ramie to przeważnie trzeba klocki przesunąć w górę bo jeśli standardowo są tak jak na 27 to będą tarły po stożku z obręczy koła. W innym rowerze miejskim brakowało mi miejsca do przesunięcia w górę (za długie chwyty) i stare klocki ułożyłem w pion no ale brzydko to wygląda... do szosy to tak nie wypada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 22 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2017 Hmm.Jeśli obręcz 28 jest niższa od 27,to ustawione klocki pod obręcz 27 powinny ocierać oponę na kole 28 a nie stożek.Czyli trzeba je obniżyć względem 27. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stevann Napisano 22 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2017 No to możliwe, że zależy to od szczęki bo z przodu mam taką i klocek w pionie bo w poziomie milimetry brakuje... https://zapodaj.net/3d682b5e10ea6.jpg.html https://zapodaj.net/a1490cccb2418.jpg.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 22 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2017 Wymieniałeś samo koło,czy były jakieś większe modyfikacje,bo coś mi tu nie pasuje.Np.widelec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stevann Napisano 22 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2017 Widelec i koło, ale w porównaniu do widelca starego dziura na hamulce jest w tym samym miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 22 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2017 Ale odległość od dziury do osi koła w widelcu pod koło 28 (bo zapewne taki kupiłeś) jest inna niż w widelcu 27.Widelec jest krótszy i dlatego bok obręczy jest tak wysoko.Jeśli to koło założysz na stary widelec,to klocki będziesz musiał opuścić. W tej chwili pozostaje kupienie hamulców z krótszymi ramionami.lub nawiercenie w widelcu otworu na śrubę trochę wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.