lukaaspl Napisano 21 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2017 Cześć, Na wstępie chciałem tylko powiedzieć, że jestem nowy zarówno na forum, jak i tak samo świeży w temacie rowerów. Szukam roweru crossowego (chyba), przystosowanego głównie do jazdy po mieście oraz luźne trasy do 50km, przeważnie drogi asfaltowe, ale wiadomo jak to w mieście - drogi bywają różne, krawężniki wysokie, czasami trzeba gdzieś podskoczyć, itp. Dodatkowo dodam tylko, że jestem raczej fanem dynamicznej i szybkiej jazdy, ale nie chciałbym roweru stricte wyczynowego. Problem w tym, że jestem dość wysoki (199cm, 96kg) i nie bardzo wiem jak szukać roweru pod siebie przez internet, bo naczytałem się o geometriach ram i że pod MTB rama może być niższa, pod treka taka sama już być nie może i przyznam szczerze, że mam już trochę sieczkę w głowie. Chciałbym, żeby osprzęt był jako taki, wiadomo nie klasa światowa, ale żeby był minimum poprawny - stąd też myślałem o używce, gdyż na pierwszy poważniejszy rower nie chciałbym przeznaczać zbyt dużo środków. 1200 zł to już taka górna granica, oczywiście jak będzie dobra okazja i warto będzie dopłacić parę groszy to budżet mogę naciągnąć. Trzy przykładowe linki z allegro: http://allegro.pl/meski-trekking-rama-56cm-kola-28-led-alfine-8-i6899306314.htmlhttp://allegro.pl/meski-pegasus55cmkola-28shimano-3x7-i6898989142.htmlhttp://allegro.pl/rower-meski-hercules-na-deore-i6895115371.html#thumb/4 Ostatni spodobał mi się najbardziej (czysto wizualnie), natomiast jeżeli wierzyć internetom 20 cali to przy rowerze trekkingowym rama na wzrost ok. 175cm, no i posmutniałem, bo jednak jestem trochę wyższy. Nie muszę mieć ramy pod 2 metry, bo jeżdżę teraz ciut mniejszym i jeździ się w miarę komfortowo. Proszę o jakieś wskazówki odnośnie zakupów i może nakierowanie mnie na właściwy tok myślenia, jeżeli błądzę. Będę niezmiernie wdzięczny, bo zajawka kipi mocno, jeździć się chce, a nie ma na czym Z góry dzięki, pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 21 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2017 A jaki rozmiar ujeżdżasz obecnie? Bo 20 cali to zdecydowanie za mało dla Twojego wzrostu.Szukaj raczej czegoś od 23 cali.No chyba że masz krótkie nogi i ogranicza Cię przekrok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaaspl Napisano 22 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2017 Jeżeli dobrze zmierzyłem (od osi korby do końca rury podsiodłowej) to jest to ok. 19,3 cala I mam wrażenie, że gdyby rama i sztyca była ciut wyższa to jeździłoby mi się naprawdę komfortowo, nawet na dłuższych trasach. Z drugiej strony jeździłem na bardzo wysokim rowerze (nie wiem niestety jaki rozmiar) i fakt, po asfalcie w linii prostej jechało się lekko i przyjemnie, ale traciłem całą zwrotność, na której tak samo mi zależy. Dodam też, że w rowerze, na którym obecnie jeżdżę mam koła 29 cali, więc może przez to wydawał mi się wyższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 22 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2017 (edytowane) Czyli jesteś osobą która preferuje małe ramy.Sporo zależy też od samej geometrii.Ale osobiście nie polecałbym Ci ramy mniejszej niż 22. A te 19,3 cala to w jakim rowerze? Edytowane 22 Lipca 2017 przez Tatanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaaspl Napisano 22 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2017 Rower to Merida Crossway TFS 100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaaspl Napisano 24 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2017 @Tatanka A co powiesz na rowerki od Lazaro? Trochę poczytałem opinie i jak dla kolarzy amatorów chyba są spoko. Konkretnie chodzi mi o tegoroczny model: http://allegro.pl/juz-jest-2017-king-of-the-road-lazaro-integral-v3-i6807231789.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 24 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2017 Jako rower ten V3 jest OK. Natomiast największa rama 21 będzie pewnie za mała na 199 cm. Jest ciekawy 23'' Caledon DB Al na allegro, ale za 1999. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi