Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kiedy po stłuczeniu kolana wracaliście do jazdy? Miałem wyjść dzisiaj ( minęło 1,5 tygodnia), jednak przy robieniu przysiadów czuję minimalne "uwieranie" w kolanie. To już moment że można wracać do jazdy czy wstrzymać się jeszcze kilka dni?

• Mod Team
Napisano (edytowane)

Jak nie miałeś jakiejś bani ( opuchlizny ) na kolanie, to powoli możesz próbować.

Robienie przysiadów na pewno jest bardziej obciążające niż ruch okrężny podczas pedałowania.

Sugeruję więc przestać robić przysiady, a zacząć powoli kręcić.

Powiem Ci tak : u mnie po silnym stłuczeniu uda podczas chodzenia w dniu poprzedzającym jazdę nie było idealnie, chociaż w miarę OK, więc kolejnego dnia ( równo tydzień od gleby ) z lekką obawą nastąpił dosiad mojego żwawego kuca i okazało się, że obawy szybko się rozwiały wraz ze wzrastającym pędem powietrza :icon_cool:

PS

Jako ciekawostkę dodam, że w obitej nodze mrowienie lub jak kto woli " prądy " nocne utrzymywały się przez ok. miesiąc od upadku ( prawdopodobnie na korzeń ).

Gleba była dość konkretna, bo nie można było normalnie ukucnąć.

Edytowane przez KrissDeValnor
Napisano

Jak nie miałeś jakiejś bani ( opuchlizny ) na kolanie, to powoli możesz próbować.

Po przysiadach nie miałem, po glebie miałem i to niezłą :thumbsup: Całe szczęście że uderzyłem od góry kolana i nie oberwał staw itd... 

• 3 tygodnie później...
Napisano

Wszystko zależy od rany..... ja polecam żele hydrokoloidowe, dobra rzecz i sprawia, że nic się do niczego nie przykleja lub w jeszcze lepszej wersji opatrunki hydrokoloidowe. 

Przy płytkich otarciach właściwie nic nie trzeba robić, prócz oczyszczenia rany i jej dezynfekcji

Napisano

Testowałem ostatnio po szutrowej przecierce octanisept + bactigras (może być inny opatrunek "nieprzywierający", w każdej aptece coś doradzą) + na wierzch gaza zbierająca wysięk. Bezbolesna zmiana opatrunku i bardzo szybko zagojone rany.

• 1 rok później...
  • 4 miesiące temu...
Napisano

Przychodzi mi do głowy taki temat: mała apteczka do codziennej jazdy po mieście. Zestaw środków, które przewozilibyśmy czy to w podsiodłówce czy pod ramą. Taki, który nie bedzie wrażliwy na upływ czasu, niskie i wysokie temperatury.

Dzieciak mi się wyglebił, otarcia krew i łzy, niczego nie miałem przy sobie, mama koleżanki musiała ratować zawartością swojej damskiej torebki.

Macie jakieś pomysły? Gotowe zestawy pod siodło/pod ramę?

Napisano
W dniu 2.05.2019 o 12:49, Labell napisał:

Ja mogę zaproponować ozonowanie wszelkich ran w celach skutecznej i bezbolesnej dezynfekcji i przyśpieszenia gojenia.

No ale to raczej nie w trasie.

Jak się ozonuje rany w warunkach domowych?

Napisano

Zewnętrznie (w postaci oprysku z ozonowanej wody destylowanej oraz „buta ozonowego” czyli podanie bezpośrednio na ranę mieszaniny tlenowo-ozonowej). Można tez zrobić oliwę z oliwek ozonowaną i olej lniany. 

Do wszystkiego potrzebny jest generator ozonu np. z aliepxress wersja z pompką powietrza. 

Napisano
W dniu 2.05.2019 o 11:07, R10 napisał:

Przychodzi mi do głowy taki temat: mała apteczka do codziennej jazdy po mieście

Do krótkiej jazdy to butelka płynu do odkażania np. Octenisept. Do tego gaziki jałowe i plaster. Po powrocie do domu porządne umycie wodą z mydłem i dalsze leczenie

• 1 rok później...
Napisano

Ja polecam Octenicare - bardzo skuteczny krem na takie dolegliwości. Chwila - moment i otarcia nie bolą i znikają. Serio - stosowałam już nie raz, więc wiem to z własnego doświadczenia, a krem staram się mieć zawsze przy sobie.