m99 Napisano 20 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 Hej, mam z tyłu hamulec Shimano M395 i używałem z nimi tarczy Promax 160mm. Tarcza ostatnio mi się pokrzywiła. Poszedłem do serwisu gdzie wymienili mi tarczę oraz wyregulowali hamulec. Nowa tarcza to SM-RT56. Koło ładnie się kreci i nic nie ociera na sucho, bez pasażera. W momencie gdy usiądę i zacznę jechać tarcza dzwoni co jest dość irytujące. W serwisie powiedzieli mi, że między klockami jest mało miejsca i ze względu na mój ciężar zacisk przemieszcza się delikatnie, stąd ocieranie. W dwóch serwisach powiedzieli mi, że nie bardzo jest na to rada. Hamulec mam od lutego. W jednym serwisie zasugerowali, że może odpowietrzenie pomoże, wtedy, szczelina między zaciskami się zwiększy. Macie może jakieś pomysły ? Może jest to kwestia dotarcia klocków do nowych tarcz? Po przejechaniu 15 km wydaje mi się, że jest trochę lepiej niż na początku. Dziwne, że na starych tarczach było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 20 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 Może słabo zacisniety zamykacz koła , luz na piascie albo krzywa tarcza. Nie zawsze nowa tarcza jest prosta. Odpowietrzanie nic nie da i chcieli Cię naciągnąć na koszty. Jeśli już to wystarczy zdjąć zacisk z tarczy i rozepchac tłoczki. Po poerwszym naciśnięciu dojdą do tarczy i ocieranie może powrócić. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszNN Napisano 20 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 Zacisk hamulca może być niedokładnie wyregulowany. Może być za bardzo przesunięty w jedną stronę i pomimo tego, że nie ociera na sucho to podczas jazdy już tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grande1970 Napisano 20 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 jak dzwoni w trakcie jazdy to wina leży tylko po stronie osi więc albo masz zbyt słabo dociągnięte albo ośka się wygina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi