Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

Jakiś czas temu zakupiłem rower Kross Hexagon X6 i od tego czasu mam problem z hamulcami. Hamulce hamują dobrze, ale przy hamowaniu wydają dziwny dźwięk oraz wpadają w lekkie wibracje. Na początku był problem tylko z przednim ale serwis rowerowy naprawił mi to, ale problem powrócił i doszedł do tego tył. Nie wiem czym to może być spowodowane, może ktoś miał taki przypadek i wie jak to naprawić. Jest to trochę uciążliwe ponieważ jak hamuje to nie dość że to słychać dosyć głośno to wibracje robią swoje. 

Pozdrawiam

Napisano

Można próbować zmieniać tarcze na takie z bardziej pełną powierzchnią , albo zmienić hamulce :P U mnie Przy auridze i rt-76 chwile też miałem te dźwięki , ale ustały i nie powróciły póki co :) 

Napisano

ja kupiłem do tektro hdc300 klocki pół metaliczne i wszelkie dźwięki to już historia, a normalnie wstyd było hamować :)

Jagwire klocki okładziny DCA016 Shimano ALIVIO DEORE Tektro półmetaliczne
Napisano (edytowane)

@.jestemJAKmotyl ale jak wpisuje w internet to te klocki w ogóle nie pasują do tych hamulców

@Ychu Tektro Disc HDC-300 (hydrauliczne, tarcza 160mm)

Edytowane przez Orleks
Napisano (edytowane)

Tarcze masz jak ze zdjęcia?

https://www.google.pl/search?q=tektro+hdc+300&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjfsaWknJbVAhXkB5oKHTJNB5IQ_AUICigB&biw=1745&bih=864#imgrc=mRuGmMB96pM0bM:

Jeśli tak to wcale nie jest mocno ponacinana i nie powinno takie zjawisko występować. 

mam je w swoich hamulcach    Jagwire klocki okładziny DCA016 Shimano ALIVIO DEORE Tektro półmetaliczne - Internetowy Sklep Rowerowy | CTbike.pl | Shimano | Części rowerowe | Schwalbe | Suntour | Rowery Miejskie | Buty Shimano | Buty Sidi

Miałem je w swojej auridze i bez odgłosów , ale cały czas ich nie miałem , trochę się docierały i nie były mocniejsze od oryginałów.

Edytowane przez Ychu
Napisano

Ychu tak, wlasnie takie mam. Jak serwis cos tam zrobił, domyślam się ze je przetar to nie bylo żadnych drgań ani dźwięków przez pewien czas.

To teraz nie wiem co robić. Serwis powiedział ze jak to nie minie po 200 km to zeby do nich wrócić i oni spróbują to zniwelować. Tylko zastanawiam się czy to nie jest winna klocków po prostu, czy one nie wpadają w drgania.

Napisano

Jak dla mnie może to wynikać z tego , że róg klocka wpada w wycięcie w tarczy , dlatego przy pełnych tarczach takiego czegoś nie ma. Miałem tarcze tektro takie i bez problemów. Na RT76 jest za mało powierzchni i idzie po ramionach. Dźwięk był , ale nie długo. Spróbuj może lekko na okrągło zakończyć końcówkę klocka z boku.

Napisano

Juz miałem rower ale z tarczami mechanicznymi i podobnie tarcze były powycinane i nie bylo tego problemu. Pierwszy raz widzę i słyszę cos takiego i zbytnio nwm co teraz zrobić

Napisano (edytowane)

Juz miałem rower ale z tarczami mechanicznymi i podobnie tarcze były powycinane i nie bylo tego problemu. Pierwszy raz widzę i słyszę cos takiego i zbytnio nwm co teraz zrobić

Bo to jest specyfika hydraulicznych tektro. W żadnym innym hamulcu o tym nie słyszałem.

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Przeslifuj , jak nie pomoże to wymienisz i już [emoji14]

Edytowane przez Ychu
Napisano

ja zmieniałem klocki i tarcze i nic a sprawdziłem wszystkie rodzaje kloców łącznie ze spiekanymi i chyba 5 modeli tarcz aż sie poddałem bo wydałem połowe tego co kosztowały mnie nowe slx675 i wiem że mam hamulce a nie straszaka na niedźwiedzie czy też laski na rolkach 

Napisano

Jeden pisze że da to się zniwelować innymi klockami a drugi pisze że nie da się, że trzeba nowe tarcze i klocki, nic juz teraz nie wiem

Napisano

Jeden pisze że da to się zniwelować innymi klockami a drugi pisze że nie da się, że trzeba nowe tarcze i klocki, nic juz teraz nie wiem

Tak jak pisałem - tektro to dziwne hamulce. Jednym wyja , drugim nie , jednym pomaga zmiana klocków , innym zmiana hamulców [emoji14]

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Byłem dzisiaj w serwisie to powiedzieli mi że w poniedziałek mam przyprowadzić rower i będą reklamować klocki i tarcze.

Napisano

ja te stare klocki co miałem z tymi hamulcami i oryginalne tarcze przełożyłem do roweru żony bo miała już zniszczone i z tanimi shimano m395 pracują super, cicho i mocno, czyli klocki i tarcze to nie problem, ale niech próbują 

Napisano

Kross zgodził się na reklamacje i teraz pytanie do was Panowie i Panie jak docierać hamulce najlepiej żeby w razie co problem się nie powtórzył ??

Napisano

Nie ma reguły. To może zależeć od konstrukcji ramy czy są dźwięki czy nie , docierać standardowo :P Organiczne klocki są dotarte już po kilku hamowaniach. 

• 4 lata później...
Napisano

No to u mnie przy marinie wpadały w duże wibracje, przód. No i co się okazało pewnie dolna śrubka adaptera się poluzowała lub przy ustawianiu by nie piszczały tak się hamulec ułożył że przy hamowaniu klocek ścierał dół adaptera, po ponownym ustawieniu wszystko ok a adapter trochę zeszlifowany 😂