wkg Napisano 18 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Jak w temacie, Mój rower - aluminiowy Kellys Gate50 - ma tylko jedno mocowanie bidonu. Chciałbym mieć dwa - drugie na rurze podsiodłowej. Możliwe, że zamocuję tam zapięcie składane. Trzebaby było wywiercić dwa otwory, włożyć jakiś insert itd ...Czy to jest wykonalne, czy warto, czy nie osłabi mi ramy zanadto ? Wiem, że mogę wszystko wozić w plecaku ale zbyt wiele razy to robiłem i już nie chcę. Z kolei rozwiązanie na rzepy nie bardzo mi odpowiada, ponieważ pozostawia zbyt mało miejsca na błoto i właściwie stanowi pułapke na to błoto. Ktoś ma pomysł, może to robił ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 19 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Mógł byś dac ramę do wspawania mocowania , ale to na pewno droga zabawa Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek610 Napisano 19 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 https://www.decathlon.pl/zapicie-do-uchwytu-bidon-id_8339445.html A czy rozważałeś takie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Zamiast spawać można wsadzić nitonakrętki, takie jak są normalnie w ramie. Pytanie tylko czy rama która nie jest do tego zaprojektowana nie pęknie dość szybko. Trzeba robić otwory około 7mm a to już sporo. https://www.art-nierdzewne.pl/nitonakretki-nierdzewne-a2/1401-nitonakretka-m5-a2-plaski-kolnierz-nierdzewna.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witboj Napisano 19 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 (edytowane) Ja wkładałem nitonakrętki i rower jeździ od 10 lat. Rama nie pęka bo nitonakrętka się na niej mocno zaciska i przejmuje obciążenie ale oczywiście trzeba chwilę pomyśleć, gdzie zrobić dziurki. Wygląda jak fabrycznie. Jedyny problem to nie każdy ma zaciskacz. Ja kupowałem właśnie ok. 10 lat temu, a pamiętam, że wtedy były drogie (zaciskacze). P.S. Stacjonarnie kupisz na pewno w każdym OBI, pewnie Castorama też ma ale tego nie wiem na 100% Trzeba robić otwory około 7mm a to już sporo. Dokładnie 7mm wg. instrukcji dla nitonakrętki 5mm:-) Edytowane 19 Lipca 2017 przez Witboj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 19 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Zapięcie do uchwytu/bidon B'TWIN - Rowery_2 Rowery - Decathlon A czy rozważałeś takie rozwiązanie? Nie rozważałem bo go nie znałem ; )) Wygląda fajnie, ciekawe jak z wytrzymałością ... Abus Bordo to około 1,3 kg, butelka nałęczowianki to 1,5. Komuś w komentarzach pusciło po 2 miesiącach. Ale pewnie warte sprawdzenia no i nieinwazyjne. I mniej miejsca zabiera przed tylnym kołem niż rzepy etui Abusa. Pewnie sprawdzę przed kombinowaniem z ramą ; )) Zamiast spawać można wsadzić nitonakrętki, takie jak są normalnie w ramie. Pytanie tylko czy rama która nie jest do tego zaprojektowana nie pęknie dość szybko. Trzeba robić otwory około 7mm a to już sporo. Do rozważenia, nie wiem jeszcze jak to zainstalować : / Jedyny problem to nie każdy ma zaciskacz. Ja kupowałem właśnie ok. 10 lat temu, a pamiętam, że wtedy były drogie (zaciskacze). Trochę nie ogarniam jak to instalować. Wiercę dziurki w ramie i wkładam to jakoś od środka ? Niezła ekwilibrystyka ; ))) I do czego służy ten zaciskacz i czym to sie je ? Pewnie w warsztatach to będą mieli ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 19 Lipca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 żadnego spawania, klejenia i innych strasznych historii... Historie że rama nie jest do tego zaprojektowana możesz włożyć między bajki. Sam robiłem to wiele razy w bardzo drogich i też w bardzo tanich ramach. Ramy jeśli pękają to na spawach lub w bezpośrednim sąsiedztwie spawów. Bardzo rzadko w połowie rurki tylnego widelca(zazwyczaj na gięciach), a już na prostych odcinkach to prawie wcale. Jeśli chcesz indywidualnego podejścia do tematu to znajdź na forum Grześka (Punkxtr) - prowadzi w stołycy Serwis Bajka, tu masz numer 608 626 256 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinGoluch Napisano 19 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 A po kij wiercić, nitować czy spawać jak można http://www.msport.com.pl/pl/p/Uniwersalny-uchwyt-na-koszyk-Elite-Vip/9659 Bidon 1L spokojnie trzyma, a rama nie traci gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 19 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 problem to nie każdy ma zaciskacz zaciska się śrubą i nakrętką i dwoma kluczami , da radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 19 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Sam robiłem to wiele razy w bardzo drogich i też w bardzo tanich ramach. To znaczy się co dokładnie ? : ))) Jeśli chcesz indywidualnego podejścia do tematu to znajdź na forum Grześka (Punkxtr) - prowadzi w stołycy Serwis Bajka, tu masz numer 608 626 256 Świetnie, będę u niego serwisował amotyzator to przy okazji podpytam ! A po kij wiercić, nitować czy spawać jak można Uniwersalny uchwyt na koszyk Elite Vip |ELITE| mSport Bidon 1L spokojnie trzyma, a rama nie traci gwarancji. A to jeszcze fajniejsze od tego z decathlonu, pytanie jak z wytrzymałością. Ja potrzebuję 1,5 kg a mam HT więc po wybojach czasem moooocno trzepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 19 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 https://www.witko.com.pl/sklep/ad9e645f10f7629ceaed021548e7a679,Zaciski_do_wezy_obejmy_stalowe,element.html masz jeszcze takie rozwiązanie, 1 zł szt- dostępne wszędzie żadnego spawania, klejenia i innych strasznych historii... Historie że rama nie jest do tego zaprojektowana możesz włożyć między bajki. no i posłuchaj mrmorty-ego, ramy od wiercenia nie pękają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymony Napisano 19 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Tak to się robi: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 19 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Super, dziekuję wszystkim ! Zacznę od rozwiązania za złotówkę ; )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawel76 Napisano 19 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Miałem ten sam problem.Bidon + zapięcie składane.Kupiłem coś takiego https://www.ceneo.pl/38028790#mh=u6n4ft3D66005zefalc1hsA59nrNcqjMpmZzrgCiEkyhOQpTqyYe9tHn5h7v8V9tOa-x81MpVKRCEskcEhufbYlSj8q_UWDAIiZRCSlW0_wateu275ZQT6bRqclsNeuIpnM8j-UxWnNlHx5zwL5CnHIg0ADw93iBV1_yCOaMlQPegAPDmBIaiq0aIKA47a8vTBVFPEhQrhhZFdWuhh0 Na rurze podsiodłowej wisi bidon (chciałam dać zapięcie ale wyciągając je do góry waliłem ciągle o górną ramę). Więc teraz zapięcie przykręcone jest do ramy , a bidon do dodatkowego mocowanie i jest dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witboj Napisano 20 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 zaciska się śrubą i nakrętką i dwoma kluczami , da radę Obejrzałem film na Youtube i tam trzeba dać sporą podkładkę między nakrętkę kontrującą a nitonakrętkę bo niszczy się zewnętrzną stronę nitonakrętki i nie wygląda już tak ładnie. Ale faktycznie działa. Ja poszedłem na łatwiznę i kupiłem oryginalny zaciskacz więc nie musiałem szukać "domowych" metod. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek232 Napisano 20 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Track Napisano 20 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 Czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 20 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 Czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze. Najprostsze, nieniszczące, najlżejsze i demontowalne ; )W przypadku etui na zapięcie składane chyba trytytka tez do nich należy ; )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 Najprostsze, nieniszczące, najlżejsze i demontowalne ; ) W przypadku etui na zapięcie składane chyba trytytka tez do nich należy ; )) Tylko jeżeli ktoś ma jakiekolwiek poczucie estetyki to nie będzie jeździł z cybantami przymocowanymi do ramy A coś takiego? A może po prostu kup plecak z bukłakiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 20 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 Tylko jeżeli ktoś ma jakiekolwiek poczucie estetyki to nie będzie jeździł z cybantami przymocowanymi do ramy No, teraz to pojechałeś : )) Lepiej wiercić ramę ? Dobrze przyciętej czarnej trytytki nie będzie widać na czarnej ramie. Kiedyś rok walczyłem ze świerszczem, okazało się, że jego źródłem było właśnie mocoanie bidonu. A coś takiego? Zupełnie odpada. Mam tam już torebkę z zestawem naprawczym: dętka, łyżki, łatki ... zresztą jak tam sięgać w trasie ? No i składanego zapięcia tam nie umieszczę. A może po prostu kup plecak z bukłakiem? Właśnie szukam rozwiązania, żeby się pozbyć plecaka Wiem, że mogę wszystko wozić w plecaku ale zbyt wiele razy to robiłem i już nie chcę. Taki plecak jak już jest korci, żeby coś tam włożyć i po 100 km plecy dostają w kość. Koszulka wiecznie mokra .... tragedia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 20 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 (edytowane) Ja mam uchwyt do pompki przypięty na trytach i trzeba się nieźle przypatrzec żeby je zobaczyć , trzyma mocno i nie zjeżdża. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Edytowane 20 Lipca 2017 przez Ychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 No, teraz to pojechałeś : )) Lepiej wiercić ramę ? Dobrze przyciętej czarnej trytytki nie będzie widać na czarnej ramie. Mówię o filmiku wstawionym powyżej, koszyk jest mocowany na cybanty. Jeżeli by mi bardzo zależało to bym wywiercił otwory. Przecież wstawienie nitonakrętek da identyczny efekty praktyczny/ wizualny jak to co jest fabrycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 20 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 A, OK. Odpowiedziałeś pod moim postem bez cytatu stąd myślałem, że do mnie. Efekt wizualny mniej sie dla mnie liczy ... na razie wstawiłem trytytki i oszczedziłem z 40 gramów na nitronakrętkach, śrubach i metalowej blaszce. Praktycznie nie widać bo czarne na czarnym. Trzyma się b mocno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witboj Napisano 20 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 No ale przynajmniej możliwości obgadane to następni "spragnieni" będą mieli łatwiej ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 20 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 No możliwości jest multum : )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi