Skocz do zawartości

[Uszczelnienie koła]

Arkowal

Rekomendowane odpowiedzi

Od ponad roku jeżdzę na mleczku i jak dotąd nie miałem problemu. Po ostatniej wyprawie zauważyłem, że w tylnym kole po dwu dniowym postoju zeszło powietrze. Początkowo myślałem, że gdzieś się pewnie rozszczelniło jednak dziś zauważyłem, że musiałem gdzieś złapać kapcia. Wnioskuje tylko po tym, że na oponie widać małą tłusta plamkę która jak mi się wydaje spowodowana jest wyciekiem mleka.

Dziś dodmuchałem powietrza i w drogę. Przez kolejne dwa dni pewnie zejdzie.

Moje pytanie takie, czy wystarczy spuścić powietrze i dolać mleka? Czy powinienem rozkręcić koło, wyczyścić, woda z pianą itd.?

Jakie mleka polecacie i ile powinienem wlać na koło 29?

Pierwszy raz robiłem to w service, jednak myślę, że dam rade to zrobić samemu. Będzie frajda :-)

Po pierwsze mleczko trzeba dolewać co kilka miesiący.Najlepsze mleczko i zarazem najtańsze to Pana Leo z forum(na pewno znajdziesz).Wychodzi 50zł z wysyłką za litr.Na koło 29 około 80-110ml.Na początku zamów mleczko i zalej.Opona jest na pewno przyklejony więc spokojnie, możesz opuścić i bez problemu napompujesz.

Jeżeli jest to mała tłusta plama to jeszcze nie jest wyciek. Ja w jednej oponie mam większość włókien w ściankach zaznaczonych na zewnątrz na tłusto i powietrze trzyma. jeśli to duża plama to możesz spróbować to miejsce jakoś załatać, przyklejając od środka kawałek starej dętki czy zwykłą łatkę.

Zanim zrobisz coś poważnego to najpierw napompuj koło, nałóż na nie dużo piany i zobacz czy gdzieś bąbelki się nie tworzą. Szczególnie sprawdź okolice wentylka bo może się obruszał jakoś i puszcza bokiem.

Jeśli nigdy nie zakładałeś opony tubeless to przygotuj się na ból i cierpienie. Musisz mieć bardzo dobrą pompkę nożną albo kompresor. Mi się raz udało dwie opony zdjęte tylko jednostronnie z powrotem założyć bez problemu ale za trzecim razem po 4h się poddałem. Jeśli już to zrobisz to od razu jedź na stację, tam zalej mlekiem i kompresorem napompuj (wymagana przelotka shredder->presta, 3zł w sklepie rowerowym).

Dzięki panowie.Spróbuje najpierw zalać mlekiem i zobaczę.Rozumiem,że mleko wlać wentylem?Posiadam cienkie wentyle,nie pamietam firmy.Czy tą końcówkę muszę wykręcic całą?

Kupując mleko chyba będzie z jakimś aplikatorem bo jak inaczej przez wentyl wlać i ile?

Podajcie jakies firmy itp co musze zakupić.Jak pisałem wczesniej nie robiłem tego nigdy a chciałbym spróbować.

Mleko muszę zakupić na e bay uk lub inne sklepy internetowe, stacjonarne. Od kolegi z forum z przesyłka do Uk by się nie opłacała :-)

W razie czego posiadam dobra pompke nożną, kilka kopnięć i full więc tez mógłbym spróbować w razie czego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...