ragnarson Napisano 7 Stycznia 2007 Napisano 7 Stycznia 2007 Czesc!Przymierzam się do kupna tego kompletu kółek, ale zastanawiam się rowniż czy nie lepiej dołożyć 130zł i nie kupić zestawu: Deore XT- Mavic XC717 disc- DT swiss Competition Black 2.0-1.8 cieniowane. Jaka jest róznica między tymi kołami? Czy możecie mi coś poradzić? Pozdrawiam Polecam Ci jak najbardziej taki zestaw ja jeżdżę na Mavic Xm 819 Disc, shimano Xt, Dt Champion, zestaw może nie najlżejszy ale cholernie wytrzymały i sztywny, waże 82kg, także wolałem nie ryzykowac przy zakupie kół w stylu Mavic Crossride, przymierzałem się do Mavic XL Disc ale skutecznie odstraszyła mnie cena tych kół choc teraz są w centrum rowerowym w bardzo dobrej cenie.
Maras 79 Napisano 10 Lipca 2007 Napisano 10 Lipca 2007 Zamierzam kupić koła z piastami pod tarcze za ok. 600 zł. Waham się między Shimano LX a Mavic Crossride. Jeżdżę na maratonach, waga 70 kg. http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?s=...did=78&l=pl http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?s=...did=78&l=pl Które z nich warto wybrać?
Mod Team bogus Napisano 10 Lipca 2007 Mod Team Napisano 10 Lipca 2007 Ja bym brał Crossiide'y, z tego względu, że są lżejsze o pare gram od LX i kręcą się na łożyskach maszykowych. Sam od dwuch tygodni jestem posiadaczem tych Maviców i po przesiadce z kół z piastami na kólkach to nie ma porównania. Opory łożysk w Crossride'ach są praktycznie zerowe, jak zakręsę kołem to kręci się i kręci bez końca. Zdecydowanie Mavic. P.S. Mają wyśmienitą sztywność te koła. A niestety koła Shimano znane są z tego, że lubią sobie "popływać".
Maras 79 Napisano 10 Lipca 2007 Napisano 10 Lipca 2007 Dzięki za opinię. Zdecyduję się na Mavica Crossride.
Mod Team bogus Napisano 10 Lipca 2007 Mod Team Napisano 10 Lipca 2007 Nie ma sprawy jak coś to śmiało pytaj. Moje mają nieco ponad 300 km przejechane. Jak na razie są zarąbiste. No comments.
mjack Napisano 10 Lipca 2007 Napisano 10 Lipca 2007 Też mam crossridy, przejechałem ponad 1000 km i kręcą się jak nowe. Bardzo polecam, super koła w dobrej cenie (no i ten wygląd, ehh)
Maras 79 Napisano 10 Lipca 2007 Napisano 10 Lipca 2007 Który kolor lepiej wybrać: czarny czy srebrny?
mjack Napisano 10 Lipca 2007 Napisano 10 Lipca 2007 Kwestia gustu, ja mam czarne pod V-brakei (srebrne boki obreczy)
Mod Team bogus Napisano 10 Lipca 2007 Mod Team Napisano 10 Lipca 2007 Ja mam całe czarne tylko pod tarcze. P.S. Te czarne pod tarcze i v-ki nie wyglądają pięknie.
mjack Napisano 11 Lipca 2007 Napisano 11 Lipca 2007 Wyglądają super! Mi się podobają! <foch> W crossridach najpiękniejsze są płaskie szprychy w ilości 24:)
mlevy Napisano 12 Lipca 2007 Napisano 12 Lipca 2007 Podepnę się pod ten temat Więc... Dowiedziałem się że do Polski trafiają koła Mavica z tak zwanych zwrotów... To łożysko było walnięte, pyk naprawa i do Polski... U nas te koła sprzedawane są jako nowe... Czy ktoś wie o takiej praktyce? Bo jak już wspominałem składam rower i przeżyłem lekki szok, gdy przeczytałem że w CR cena jest niższa (za MAVICi Crossride) O 129 zł niż u przedstawiciela (H-H)...
Maras 79 Napisano 13 Lipca 2007 Napisano 13 Lipca 2007 Wątpie, że do Polski trafiają zwroty. Mavic to zbyt uznana firma, żeby mogła sobie pozwolić na takie praktyki. Dystrybutorzy również mogliby na tym stracić. Co do niższej ceny Crossride w CR, z tego co wiem wynika ona z tego, że oni kupują dużo części z Niemiec od stełego dostawcy. Już zakupiłem te koła (srebrne). Muszę przyznać, że jestem z nich bardzo zadowolony i nie mają one usterek.
Mod Team bogus Napisano 13 Lipca 2007 Mod Team Napisano 13 Lipca 2007 O takim czymś nie słyszałem. O jakich Crossride'ach mówimy? Też widziałem te koła z CR. Moje normalnie według cennika producenta kosztują 759 zł. A w CR 620 zł, więc prawie 140 zł różnicy. Wydaje się bardzo dużo. Kiedy kupowałem moje i tak dostałem na nie zniżkę 60 zł. Ale te 140 to już musi być coś nie tak z tymi kołami.
mjack Napisano 13 Lipca 2007 Napisano 13 Lipca 2007 Kupiłem w CR i jak do tej pory (ponad 1000 km, sporo w terenie) nie mam z nimi najmniejszych problemów.
mlevy Napisano 13 Lipca 2007 Napisano 13 Lipca 2007 Bo to nie są złe koła... Jeśli trafiają ze zwrotów to są to koła PRAWIE nowe, mogą mieć z 50km... Trafiają z powrotem do fabryki/serwisu gdzie są profesjonalnie naprawiane i na wschód!
Mod Team bogus Napisano 15 Lipca 2007 Mod Team Napisano 15 Lipca 2007 Byćmoże tak właśnie jest ale ja bym lepiej nie ryzykował w ten sposób, bo nigdy nie wiadomo co w takim kole było zepsute, naprawiane. P.S. Dzisiaj porysowała mi się obręcz w moich Crossride'ach, myślałem, że już tak będzie na zawsze. Ale nie poddałem się i wziąłem w rękę benzynę ekstrakcyjną i zacząłem czyścić miejsce zarysowania. Po kilku minutach przecierania szmatką z benzyną nie ma śladu po zarysowaniu. Cud !!! Nie wiem co jeszcze innego mogło się wtedy stać. A może to jakies nieznane właściwości benzyny ??
rainier Napisano 23 Stycznia 2008 Napisano 23 Stycznia 2008 A ja mam pytanie czy do tych kół mozna montować kasete stalową czy tylko na aluminiowym pająku, dokładnie czy bębenek jest ze stali czy aluminium,
anulkaa Napisano 23 Stycznia 2008 Napisano 23 Stycznia 2008 Wątpie, że do Polski trafiają zwroty. Mavic to zbyt uznana firma, żeby mogła sobie pozwolić na takie praktyki. Dystrybutorzy również mogliby na tym stracić. [ciach] Ogólnie rzecz ujmując... Tutaj to nie USA, w których to można się domagać za tego typu 'wyczyny' milionowych kwot odszkodowania. Niestety, ale nie dość, że szybkość sądownictwa kuleje, to jeszcze nie wiem czy nawet gdyby doszło do rozprawy w sprawie 'kupienia używanych jako nowych' sąd by przyznał jakieś odszkodowanie. A zazwyczaj, 'danie po kieszeni' jest najlepszym straszakiem dla tego typu praktyk. Mavic mógłby coś takiego robić, bo wiedziałby że i tak mu to ujdzie tutaj na sucho. Tak samo z dystrybutorem.
Mod Team bogus Napisano 23 Stycznia 2008 Mod Team Napisano 23 Stycznia 2008 Bębenek jest stalowy, nie trzeba stosować kasety na pałąku.
scratch Napisano 22 Marca 2008 Napisano 22 Marca 2008 witam wszystkich mam pytanie odnośnie tych kół... mam okazyjnie na kupnie koło do tyłu z tematu tylko ma mały defekt... otóż gość który poprzednio na tym jeździł nie wiem jakim cudem złamał w tym kole taką mianowicie rzecz: (będę się starał jasno to opisać bo nie wiem jak to się nazywa) od strony kasety wychodzi oś w którą wkładamy zacisk (wychodzi po obydwóch stronach) i gość to złamał mówi że sprzeda to koło za grosze ale nic z tym nie robi... czy jest jakaś możliwość to wymienić i w jakich kosztach by to było? a uszkodził właśnie to co jest na zdjęciu zaznaczone nie jest to ta piasta ale to o to samo chodzi Pozdrawiam i wesołych świąt życzę
Mod Team bogus Napisano 22 Marca 2008 Mod Team Napisano 22 Marca 2008 Z tego co pokazałeś to wygląda jakby złamał końcówkę osi. Spokojnie da się to wymienić. Ale ile może to kosztować ciężko powiedzieć. Najlepiej podjechać do jakiegoś serwisu dystrybującego harfę i spytać.
scratch Napisano 22 Marca 2008 Napisano 22 Marca 2008 ok dzięki za info a jeszcze mam jedno pytanie odnośnie tego czy będzie pasować jaka kolwiek oś tego typu czy musi być konkretnie do tej piasty?
Dornif Napisano 22 Marca 2008 Napisano 22 Marca 2008 Z moich skromnych doświadczeń - jest to część w miarę uniwersalna. Kiedyś do piasty deore przekładałem oś i nakrętki z roweru no-name, ok 15 letniego. Średnica osi ta sama, konusy dało się nakręcić, ogólnie wszystko pasowało. Od końca zeszłoego roku jestem szczęśliwym posiadaczem Crossride'ów i nie musze kombinowac, bo nic się nie psuje
scratch Napisano 29 Marca 2008 Napisano 29 Marca 2008 faktycznie do piasty deore pasuje jaka kolwiek oś ale niestety mavic się nie da robić w konia (choć to się jeszcze okaże xD ) otóż z jednej strony piasta jest węższa w środku co za tym idzie oś jest cieńsza o 1mm i żeby później wyrównać oś do lednolitych rozmiwarów jest taka specjalna nakrętka... ja wykombinowałem pewien sposób i ciekawe czy mi się to uda... otóż kupiłem zwykłą oś i szukam teraz zakładu który może mi z jednej strony przetoczyć i założyć nowy gwint może nie trzeba będzie kupować nowej osi mavica które osiągają niebotyczne ceny pozdrawiam może się komuś taka rada przyda na przyszłość wyniki eksperymentu podam w późniejszym terminie
Mod Team bogus Napisano 29 Marca 2008 Mod Team Napisano 29 Marca 2008 A pytałeś się w jakimś sklepie ile kosztuje oś Mavic'a? Jeśli tak to ile. Sam jestem ciekaw.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.