Skocz do zawartości

[korba] pomoc w wyborze 1x10

Fuji

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Jestem na etapie składania roweru przełajowego. Będe kupował kasete 10rz XT 11-34, przerzutka tylna prawdopodobnie Shimano Zee z manetkami od XT. Nie orientuje się za bardzo w temacie korb i linii łańcucha, jest to dla mnie czarna magia. Gdzieś czytałem, że najlepiej korbe zrobić z 3-rzedowej MTB np. deore - wywalajac zebatki i mocując blat Narrow Wide. Chciałbym żeby masa była jak najmniejsza. Tu pytanie...czy np. korba od Shimano XT do 1x11 tez by mi pasowała? Jak z linią łańcucha i kompatybilnością? Podpowiecie jakieś rozwiązania?

Napisano

Napisałem przełajowy, ale kierownice daję prostą jak w trekingu stąd osprzęt MTB i manetka XT. NIe wiem czy lepsza bedzie przerzutka tył XT 10rz czy Shimano Zee

• Mod Team
Napisano

1 rzędowa dedykowana lub 3 rzędowa. 2 rzędowe nadają sie najmniej, z racji Lini łańcucha. Zależy tez jaką zębatkę planujesz tam dać.

• Mod Team
Napisano

Zee w wersji DH ogarnia kasetę 11-36 na styk jak by kto pytał. To ta z krótkim wózkiem. Ale nie polecam, łańcuch jest mocno napięty na 1x1.

• Mod Team
Napisano

Ja mailem rower na serwisie z napędem 1x10 z zee właśnie z przodu był zębatka 36 chyba. I to było na styk, ogniwo więcej i by łańcuch wisiał z tego co pamiętam.

Napisano

A jakie ma znaczenie wielkość przedniej zębatki? Na początku miałem 44T a obecnie 40.Na wypad w Bieszczady założyłem 36 i wszystko śmigało.Kwestia dobrania długości łacucha.

A co do właściwego pytania,to najlepszym rozwiązaniem jest korba 1x X,lub 3 x X  w zależności od zasobności portfela lub gustu.

• Mod Team
Napisano

A jakie ma znaczenie wielkość przedniej zębatki?

Bardzo istotnie ekstremalnie żadne. Po prostu napisałem jaki był napęd.

Napisano

Byłaby ok ale weź pod uwagę że do nowych korb Shimano z asymetrycznymi śrubami blaty są bardzo drogie. 

Dzięki za podpowiedź, nie zwróciłem na to uwagi. Czyli pozostało mi kupić jakąś korbe 3 rzędową i zamocować narrow wide w miejsce środkowej

Napisano

Ponoć 2mm podkładka + założenie zębatki od wewnątrz (będziesz potrzebował podkładek na zewnątrz i/lub krótkich kominów do przykręcenie) pozytywnie wpływa na linię łańcucha. Ja jeszcze nie sprawdziłem czekam na części. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...