ziomqq Napisano 13 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 Witam. Wiem, temat do znudzenia, ale wy się lepiej znacie ode mnie także proszę o pomoc Mam rame Merida Matts TFS 900 - 19''. Dołożony mam amortyzator SR santour XCR. Hamulce tarczowe 180 przód, 160 tył. Amortyzator ma już ze 3-4 lata. Obecnie mam wrażenie, że już w ogóle nie tłumi nierówności podczas jazdy. W sumie od początku jego praca była mało zadowalająca. Podczas zjazdu w górach miałem wrażenie, że jade bez amortyzatora Chciałbym go zmienić na jakiś lepszy, używany do 700zł, bo nówki w tej cenie pewnie nie znajde. Jeżdże głównie lasy, szutry, kilka razy w roku jakiś wypad w góry. Waże 86kg. Wg internetu długość rury sterowej w tej ramie to 140mm. Można wsadzić amor o większym skoku? Np 120mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 13 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 Zwiększenie skoku amora zmieni geometrię i wpłynie na zachowanie się roweru , nie jest to najlepszy pomysł i lepiej pozostać na fabrycznym 100mm. Z nowych w tej cenie dostaniesz SR Raidona , czasami na allegro można trafić na Manitou Marvela . Używka jeśli z niewiadomego źródła to zakup podwyższonego ryzyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziomqq Napisano 13 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 A czy z takim amortyzatorem 100mm można uprawiać taki amatorski downhill w górach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 13 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 Zależy co rozumiesz przez downhill, jeśli prawdziwy downhill to wcześniej połamiesz ramę niż ci skoku zabraknie w widelcu Ostatnio koleś zjechał na rowerze typu dirt jumper z widelcem 100mm i sztywną ramą po trasie pucharu świata w downhillu więc wszystko się da Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziomqq Napisano 14 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 Raczej nic profesjonalnego. Chodzi mi o jakieś zjazdy w górach z tras. Jeśli ten Raidon da rade to bym go wziął, nie chciałbym kupić nowego amortyzatora i go od razu rozwalić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 14 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 A czy z takim amortyzatorem 100mm można uprawiać taki amatorski downhill w górach? można i bez amorka. Przeserwisuj stary, zaglądałeś do niego kiedyś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziomqq Napisano 14 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 Szczerze to do środka nie zaglądałem. Czyściłem zawsze uszczelki z brudu i smarowałem olejem do łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.