Skocz do zawartości

[spd] Romet Rambler 26 3 - wymiana wolnobiegu na kasetę

camil85ster

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Zakupiłem ostatnio Romet Rambler 26 3. Chcę powymieniać niektóre rzeczy w tym rowerze, miedzy innymi właśnie wolnobieg na kasetę. I tu się pojawia moje pytanie. Na jaka kasetę mogę sobie pozwolić? Np. czy po wymianie koła z wolnobiegiem będę mógł pozwolić sobie na koło z 9-rzędową kasetą? I żeby nie było, szukałem przez pół dnia odpowiedzi na moje pytanie ale niestety bez powodzenia. 

Napisano

Jest szansa na to że Twoja przerzutka obsłuży kasetę 9rz.Sam mam Alivio 7/8 rz i kasetę 9rz.Tylko korba+ nowa kaseta nie może przekroczyć pojemności przerzutki.Podaj stopniowanie korby oraz wolnobiegu,oraz z jakim stopniowaniem chcesz nową kasetę.Podaj również model przerzutki,oraz jakiej długości ma wózek

Napisano

Skoro i tak już się pakujesz w koszty, to ja na Twoim miejscu nie szedłbym w 9s tylko 10 lub 11. Jak zbudujesz na 9 to za rok czy dwa obudzisz się że nie ma na rynku już nic poza starym Deore i Alivio ( albo i tego już nie będzie).

Napisano

Bez paniki, skoro przy dzisiejszym postępie nadal sprzedają rowery z 7rz wolnobiegami i bez problemu się to serwisuje to o serwis 9s nie trzeba się martwić przez dobre kilka 

Napisano

No tak, tylko skoro autor wymienia kasetę, łańcuch i manetkę to warto chyba poświęcić dodatkowe 100-150 zł i mieć coś w miarę na czasie  :thumbsup:

Napisano

Ok. Dziękuje bardzo za odpowiedzi. Co do osprzętu, zaplanowałem już, przerzutkę LX na tył, przodu nie wymieniam bo i tak nie używam, manetki chyba tez deore LX, może alivio które miałem w poprzednim rowerze, również kaseta i łańcuch, więcej mi nie trzeba. Temat można uznać jako zamknięty. Pozdrawiam wszystkich.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...