Skocz do zawartości

[koło] Dobór lekkich do przełaja/gravela głównie na szosę

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam obecnie rower przełajowy/gravelowy (w sumie ciężko mi ustalić jaki to konkretnie) Planet X z 2014 roku.

Całość na QR, napęd 10s oraz hamulcach tarczowych pod centerlock, więc skupiam się na tym, dodam, że ważę w okolicach 73 kg.

Obecnie posiadam kółka Shimano WH-RX05 - jak to shimano, nie miałem do tej pory problemów z ich kołami no i nie mam z tymi.

Zastanawiam się jednak nad zmianą, bo te są nieco ciężkie (komplet jakieś 2,1-2,2 kg a to same koła bez niczego) - pytanie czy jest sens się zastanawiać?

Z drugiej strony, skoro zawsze mogą być lżejsze ;)

Nie wiem co wybrać zakładając, że głównie jeżdżę po szosie - owszem, bywa że wjadę na szutrowe drogi, jakieś leśne lekkie wertepy, ale nie za często.

Ogólnie zależy mi na tym, abym mógł stosować rozstaw opon od 700x25 przy ciśnieniu do max. 8 barów (Conti Ultra Sport przykładowo) po przełajowe 700x35 przy np. 2-3 barów. 

W sumie wybór kółek tarczowych na QR nie jest jakoś ogromny i zastanawiam się nad:

- WH-RX010 - w sumie nie znam różnicy względem RX05, są droższe

- WH-RX31 - jw. jeszcze droższe różnic ogromnych nie widzę 

- WH-M8000 - mam bardzo dobre wrażenia z XT, ale są pod MTB, więc nie wiem czy to w ogóle da radę z oponami 700x25c, chyba nie

Tyle, że różnica wagowa względem obecnych nie jest jakaś szalona. 

Ewentualnie coś innego albo składane, budżet do 2000 zł za komplet. 

Napisano

Nie baw się w gotowce tylko składaj , w tym budżecie zbudujesz bardzo dobre koła. Napisz do @@dawid dobierze ci i złoży wszystkie elementy idealnie pod twoje potrzeby i budżet (a robi to naprawdę fachowo).

Napisano

Wiem o Daveo i czekam na info po podsumowaniu czego mi trzeba, niemniej i tak szukam opinii :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...