Gość Napisano 13 Lipca 2017 Napisano 13 Lipca 2017 Witam, mam obecnie rower przełajowy/gravelowy (w sumie ciężko mi ustalić jaki to konkretnie) Planet X z 2014 roku. Całość na QR, napęd 10s oraz hamulcach tarczowych pod centerlock, więc skupiam się na tym, dodam, że ważę w okolicach 73 kg. Obecnie posiadam kółka Shimano WH-RX05 - jak to shimano, nie miałem do tej pory problemów z ich kołami no i nie mam z tymi. Zastanawiam się jednak nad zmianą, bo te są nieco ciężkie (komplet jakieś 2,1-2,2 kg a to same koła bez niczego) - pytanie czy jest sens się zastanawiać? Z drugiej strony, skoro zawsze mogą być lżejsze Nie wiem co wybrać zakładając, że głównie jeżdżę po szosie - owszem, bywa że wjadę na szutrowe drogi, jakieś leśne lekkie wertepy, ale nie za często. Ogólnie zależy mi na tym, abym mógł stosować rozstaw opon od 700x25 przy ciśnieniu do max. 8 barów (Conti Ultra Sport przykładowo) po przełajowe 700x35 przy np. 2-3 barów. W sumie wybór kółek tarczowych na QR nie jest jakoś ogromny i zastanawiam się nad: - WH-RX010 - w sumie nie znam różnicy względem RX05, są droższe - WH-RX31 - jw. jeszcze droższe różnic ogromnych nie widzę - WH-M8000 - mam bardzo dobre wrażenia z XT, ale są pod MTB, więc nie wiem czy to w ogóle da radę z oponami 700x25c, chyba nie Tyle, że różnica wagowa względem obecnych nie jest jakaś szalona. Ewentualnie coś innego albo składane, budżet do 2000 zł za komplet.
gtb Napisano 13 Lipca 2017 Napisano 13 Lipca 2017 Nie baw się w gotowce tylko składaj , w tym budżecie zbudujesz bardzo dobre koła. Napisz do @@dawid dobierze ci i złoży wszystkie elementy idealnie pod twoje potrzeby i budżet (a robi to naprawdę fachowo).
Gość Napisano 13 Lipca 2017 Napisano 13 Lipca 2017 Wiem o Daveo i czekam na info po podsumowaniu czego mi trzeba, niemniej i tak szukam opinii
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.