Skocz do zawartości

[stery] - wymiana sterów z kulkowych na maszynowe

Troglodyta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich

Ponieważ trochę posypały mi się stery, postanowiłem kupić nowe, moje stare stery były na zwykłych łożyskach które montuje standardowo Scott w swoich rowerach.

Postanowiłem kupić coś lepszego na łożyskach maszynowych z lepszym uszczelnieniem. Wybrałe stery Hope - pick’n’mix headsets. Dobrałem odpowiednie rozmiary i stery do mnie dzisiaj przyszły i wszystko super ale jest jeden problem.

Jak zdjąłem amorek to został mi dolny pierścień z bieżnią na nim ( zdjęcie 1 ) czy mam go wybić, wykręcić lub zostawić - bo nowa bieżnia z gumką w nowych sterach( zdjęcie 2 ) nie pasuje na ten pierścień - ktoś ma jakiś pomysł jak to montować - bo w komplecie nie było nowego pierścienia na amortyzator więc zakładam że muszę posłużyć się tym który jest na amorku - zdjęcie 3 przedstawia wszystko co dostałem jeśli chodzi o dolną część stery - bieżnia, łożysko, miska.

Dodam że amorek to fox 32 float evolution CTD air a rower to scott scale 750

Pozdrawiam wszystkich i wielkie dzięki za pomoc

post-193690-0-70848800-1499857879_thumb.jpeg

post-193690-0-85024300-1499857885_thumb.jpeg

post-193690-0-36189900-1499857892_thumb.jpeg

Napisano

To jest chyba dość oczywiste że musisz założyć na widelec bieżnie od nowych sterów.

Żeby to zrobić musisz zdjąć tą ze starego zestawu.

Są do tego ściągacze, we własnym zakresie nóż młotek płaski śrubokręt nieco wyczucia i doświadczenia. 

Pozdrawiam

Napisano

rozumiem

moja stara bieznia obecnie na amorku to kawał pożądnego metalu ( zdjęcie 1 )

a bieżnia którą dostałem z nowymi sterami ( zdjęcie 2 ) to delikatne aluminium i gumowa uszczelka.

mam wybić tą cała starą bieżnię i na to założyć tą cieniutką bieżnie z aluminium - to wytrzyma ?

Pozdrawiam

Napisano

nie mam nowej bieżni - mam tylko te trzy elementy - a jak ktoś wcześniej napisał element z uszczelką ( zdjęcie 2 ) to nie bieżnia. a może element 2 nabić na starą bieżnię ? 

Napisano

A odpaliłeś manuala którego zamieściłem czy zaczynamy rozmowę od początku?  :thumbsup:

Napisano

oczywiście że odpaliłem , nim napisałem o tym problemie byłem na stronie hope i oglądałem go - ale w dalszym ciągu nie wiem jak mam to zrobić - mam tylko 3 części a w manualu są 4. dlatego nie wiem co mam zrobić -

a. moje sterty które dostałem od hope są niekompletne i brakuje bieżni

b. mam nabić bieżnię z uszczelką ( zdjęcie 2 ) na starą bieznię którą mam obecnie na widelcu.

c. nie mam pojęcia 

znalazłem jeszcze jeden schemat i na ni też są tylko te 3 elementy, nie ma bieżni którą mam nabić na widelec

http://www.hopetech.com/wp-content/uploads/2014/04/44.1-INTEGRAL-headset-instruction.pdf

Napisano

Musisz zbić z widelca to co tam masz teraz założone i w to miejsce nałożyć to coś z uszczelka i z rozcięciem ...

Skos pierścienia powinien być do góry.

Jak dla mnie masz komplet niezbędnych elementów na dół sterów .

Jak nie ogarniasz tego co do ciebie piszemy to udaj się z tym do serwisu.

Pozdrawiam

Napisano

Masz wszystko co potrzeba, pewnie nawet da się oddzielić gumkę od bieżni. Wybij starą bieżnię a nową nałożysz nawet palcami bo jest rozcięta. 

Wiesz że musisz wybić stare miski i wbić nowe? Przy jakiś tanich sterach i ramie bym próbował robić to samemu, ale stery pewnie tanie nie były więc lepiej iść do serwisu.

ok - jak mogę wybić starą bieżnię z widelca ?

No przecież też masz napisane wyżej...

Wbijasz coś cienkiego między koronę a bieżnię. Jak masz na koronowe "rowek" to jest znacznie łatwiej, bo wkładasz tam śrubokręt i podważasz.

Napisano

ma ktoś może jakiś link do tego jak to zrobić - najlepiej filmik- bo nie chce zniszczyć mojego foxa a do serwisu mam baaardzo daleko.

Próbuję się do tego dobrać nożuykiem , śrubokrętem, lekko pukam i nic jak zespawane 

Napisano

dwielkie - metodę kowalską włąśnie stosuję - i nic nie daje - element jak zespawany

wybiłem starą bieżnię ( zdjęcie 1 i 2 ) nałożyłem to co dostałem i mówiliście że będzie pasować ( zdjęcie 3 i 4 ) i jest teraz zbyt duże.

Prosze zerknijcie na zdjęcia

Propozycje ?

post-193690-0-22564300-1499870025_thumb.jpg

post-193690-0-70566400-1499870030_thumb.jpg

post-193690-0-22447400-1499870036_thumb.jpg

post-193690-0-84410000-1499870042_thumb.jpg

Napisano

Według schematów hope to zakupiłem dobre stery. Dwukrotnie pisałem do dwóch różnych sklepów aby podali mi odpowiednie typy sterów do mojego roweru. Za każdym razem wskazywano dokładnie to samo. Wiec nie rozumiem dlaczego nie pasuje ?

Napisano

Spojrzeli w specyfikację roweru, że główka ramy jest taperowana i nie wpadli na to, że często producenci rowerów wciskają tam widły z prostymi sterówkami bo akurat takie były w danej chwili tańsze o 50 centów. Napisz teraz do nich żeby Ci dobrali odpowiednią bieżnię redukcyjną.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...