Skocz do zawartości

[Osłona mechanizmu korbowego] demontaż

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Chciałem zdemontować osłonę tarcz mechanizmu korbowego w rowerze trekkingowym.

Osłona ta w okolicy mufy suportowej przymocowana była do dwuramiennego pałąka. Pałąk ten z kolei do ramy przymocowany był miską suportową (był pomiędzy miską a mufą)

Nie chcąc rozkręcać suportu usunąłem go (pałąk) siłą- nieco go deformując, ale i tak nie będzie już potrzebny.

I tu zastanawiam się  czy mogę to tak zostawić- otóż po tym pałąku pozostał dystans pomiędzy mufą a miską suportową (poniżej 1mm)?

Czy teraz należałoby wkręcić tę miskę głębiej? Teoretycznie zagadnienie bez sensu bo nie chcę ingerować w linię łańcucha, ale z drugiej strony nie wiem czy np. coś się nie rozkręci w czasie wycieczki, którą niedługo zaczynam, proszę o pomoc i sugestie.

Najprawdopodobniej się rozkręci, bo miska nie jest dociśnięta. No chyba, że ze starości tak się już zapiekło i przerdzewiało, że zostanie.

Jak się da to dokręć i wyreguluj z drugiej strony, bo oczywiście łożyska się zacisną. Linią łańcucha się nie przejmuj, bo taką zmianę to załatwisz kosmetycznym doregulowaniem przedniej przerzutki i tyle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...