Skocz do zawartości

Okulary fotochromy

masterczulki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

postanowiłem kupić sobie nowe okulary do jazdy i z racji tego że głównie jeżdzę po trasach gdzie otwarta przestrzeń przeplata się z lasami uznałem, że sensowne będzie wybranie okularów fotochromowych.

Do tej pory wjeżdżając w ciemniejsze miejsca zdejmowałem okulary, by dobrze widzieć po czym jadę.

Jednak przeglądając oferty mam problem z oceną jakie okulary warto wybrać. Często okulary jednego producenta różnią się ceną o paręset procent, a opis/specyfikacja na stronie producenta wygląda tak samo. Jedyna różnica jaką widać to wygląd, albo jakieś mało istotne rzeczy jak "łatwość wymieniania szkieł" (w okularach które przynajmniej dla mnie mają mieć szkła których nie będę wymieniał), albo nosek wykonany z tworzywa o którym nawet google nic nie wie...

Dlatego chciałbym zapytać czy może ktoś z was wie ile trzeba wydać na takie okulary by faktycznie spełniały swoją funkcję (zmieniały zaciemnienie w pełnym zakresie w rozsądnym przedziale czasowym)? 300? 500? czy dopiero te powyżej 1k 

Jeżdżę rekreacyjnie więc nie zależy mi na tym by okulary w ułamkach sekundy zmieniały przyciemnienie, ale jeśli będą przystosowywać się 5 minut po wjeździe do lasu to przynajmniej dla mnie będą praktycznie bezużyteczne (około minuta to byłby dla mnie sensowny czas przy dużej różnicy w oświetleniu).

Chciałbym żeby ten zakup był "opłacalny", tzn. taki klasyczny min-max, ile minimalnie trzeba wydać żeby otrzymać maksimum efektywności przy amatorskim zastosowaniu.

Przymierzałem kilka modeli uvexa (802/803 i rozmiarowo całkiem mi pasują a widziałem ze takie 802 można kupić online za ok.250

W jakichś starszych wątkach widziałem że ludzie polecali m.in. Shimano Equinox CE-EQX2PH i Alpina Twist Four 2.0 VL, DUATLON Ver Sport.

Wszystkie oscylują między 250-400. To optymalny koszt? I kupowanie okularów za więcej ma mniej sensu bo już lepiej dołożyć do elektrochromatycznych niż wydawać np. 700 na zwykłe ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...