shafi Napisano 10 Lipca 2017 Napisano 10 Lipca 2017 Prośba do Was o poradę tak jak w temacie. Coś o mnie : W rowerze mam obecnie Hayesy mx-5, ale ostatnio przestała mnie zadowalać siła ich hamowania. Wymieniłem klocki, ale to niestety jakieś no-name. Spróbuję jeszcze wymienić klocki na jakieś lepsze z a2z lub innej firmy, ale jeśli to by nie pomogło chciałbym kupić jakiegoś hydraulika. Po przeczytaniu kilku tematów w oko wpadły mi Magury MT2 drugiej serii, Shimano br-m615. Na allegro znalazłem również komplet niby nowych m396 za 260zł tylko pytanie czy tutaj od zaprzestania produkcji jeśli były cały czas zalane w jakim stanie są uszczelki? Tarcze mam ale jeśli byłyby w zestawie jestem w stanie do nich dorzucić. Rower to mój główny środek transportu przez cały rok, nawet teraz jak było -20 musiałem dojeżdżać na uczelnie przez co ceniłem sobie Hayesy i myślę że nadal je zostawie by używać ich w zimie. Ważę 70kg, 180cm. Trasa to głównie miasto, jakichś zjazdów raczej nie jeżdżę. Czekam na wasze porady, pozdrawiam
Mod Team KrissDeValnor Napisano 10 Lipca 2017 Mod Team Napisano 10 Lipca 2017 Przy Magurach bierz pod uwagę minimalny prześwit między klockami a tarczą, więc jeśli nie masz sztywnych osi, to przygotuj się na niekończącą się zabawę z ustawianiem zacisku.
Mod Team sznib Napisano 11 Lipca 2017 Mod Team Napisano 11 Lipca 2017 Shimano od dawna do jazdy w mrozy się nie nadawały, teraz to nawet nowym zdarza się cieknąć, zwłaszcza niskim modelom. Także raczej Magura.
shafi Napisano 11 Lipca 2017 Autor Napisano 11 Lipca 2017 Tak myślę teraz i na zimę raczej na pewno zostawię moje Hayesy, nie jeżdżę wtedy szybko a i dużo siły do przyhamowania też nie trzeba. A co sądzicie o shimano 615 lub 396 w okresie wiosna-lato-jesień? Czytałem o 615 trochę i jedni chwalą a inni najchętniej by wymienili jak najszybciej. O 396 mało znalazłem, ale kiedyś chyba były bardzo popularne? Jak to z nimi jest?
Mod Team sznib Napisano 11 Lipca 2017 Mod Team Napisano 11 Lipca 2017 Z Shimano jest loteria. Pierwsze 615ki czy 675ki były bardzo ok, potem zaczęli pakować do nich kiepskie uszczelki. 396 sobie głowy nie zawracaj
Sabarolus Napisano 11 Lipca 2017 Napisano 11 Lipca 2017 Teraz masz niezłą cenę na Magurę MT2 w CentrumRowerowym. Komplet wyjdzie 360 zł W tej cenie nie kupisz nic wartego uwagi od Shimano. Deore kosztuja 430 za komplet.
shafi Napisano 11 Lipca 2017 Autor Napisano 11 Lipca 2017 Mam teraz dylemat między MT2 a MT4, odczuję jakąś znaczącą różnicę przy mojej jeździe? Do tych Magur da radę kupić jakąś sensowną tarczę tak do 50zł żeby jakoś ładnie współpracowały? Magura storm na allegro ponad 90zł kosztuje :/
Mod Team Puklus Napisano 11 Lipca 2017 Mod Team Napisano 11 Lipca 2017 odczuję jakąś znaczącą różnicę przy mojej jeździe? Żadnej. mt4 ma banjo na zacisku i coś tam jeszcze, ponoć jest inna klamka ... ale hamują tak samo a już na pewno ciężko wyczuć różnice.
Sabarolus Napisano 11 Lipca 2017 Napisano 11 Lipca 2017 Za 50 to z sensowna tarcza moze byc problem, żeby kupić od ręki, ale za 65 powinieneś kupić juz Shimano SLX, które jest naprawdę porzadne
Mod Team Puklus Napisano 11 Lipca 2017 Mod Team Napisano 11 Lipca 2017 Byle nie pierwsza serie MT2. To jak ktoś oczywiście używany by kupował, bo nowego sie nie da. Pierwsza seria sucks jak to na zachodzie mówią
shafi Napisano 12 Lipca 2017 Autor Napisano 12 Lipca 2017 Byle nie pierwsza serie MT2. To jak ktoś oczywiście używany by kupował, bo nowego sie nie da. Pierwsza seria sucks jak to na zachodzie mówią Wiem, poczytałem już wcześniej że pierwsza seria słaba wyszła. Na centrumrowerowe.pl na zdjęciu zacisk ma tą okrągłą część, a nie tą gwiazdkę więc to chyba druga seria
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.