larg Napisano 10 Lipca 2017 Napisano 10 Lipca 2017 Witam , poleci ktoś jakąś niedrogą piastę do level A2 2010? Chciałbym,aby piasta miała też mocowanie pod tarcze.Liczba szprych to 36.
Tatanka Napisano 10 Lipca 2017 Napisano 10 Lipca 2017 Nie drogo,czyli ile? Piasty Novateca na łożyskach maszynowych.Jeśli na tył,to wersja z 4 łożyskami.
piciu256 Napisano 10 Lipca 2017 Napisano 10 Lipca 2017 Jak niedrogo to polecę Shimano deore, nie ważne jaka seria (ok. 100zł, mocowanie tarczy do wyboru do koloru) lub trochę drożej właśnie Novatec maszynowy.
Stanko Napisano 11 Lipca 2017 Napisano 11 Lipca 2017 Piciu też się zastanawiam właśnie czy do lekkiego mtb niemającego wiele wspólnego z górami nie wziąć lx lub deore zamiast tanich maszyn novateka za ok.100zł koła pod v-brake. Tak czytam to maszyny niby ok ale te tańsze to czytam na tym forum że dla samej nazwy trendi "maszyny" ponoć nie warto. Tylko są chyba zwykłe deore mtb i lx niby wyżej różnica cenowa kilka złotych ale mówi się że to trekingowe piasty i nie wkłada się ich do górali i nie wiem właśnie ile w tym prawdy i co o tym myśleć. To są raczej starsze modele jakoś po 2012 w popularnych sklepach w necie.
piciu256 Napisano 12 Lipca 2017 Napisano 12 Lipca 2017 "mówi się" a teamy sponsorowane przez shimano jeżdżą na konusach w wyscigach downhillowych... Jedyna różnica między shimano a takim movatekiem to fakt że do kulek i konusów dobrze jest zajrzeć co jakiś czas żeby się upewnić że wszystko ok i wymienić smar, a na maszynach czeka się aż łożyska padną i wtedy się je wymienia. Jedynie tyle że po zakupie dobrze jest sprawdzić/ poprawić skontrowanie konusów bo fabryka często skręca je za mocno co może je ubić szybciej niż by użytkownik chciał ps. ciekawe co ci którzy "mówią" powiedzą na to że tanie piasty acera/altus są władane nawet do dość drogich rowerów bo producent chce oszczędzić?
Gość Napisano 12 Lipca 2017 Napisano 12 Lipca 2017 Ja mam Deore HB-M525, wagą nie grzeszą ale toczą się bardzo lekko, cicho i płynnie. Jestem z nich naprawdę zadowolony, zero problemów. Pamiętaj także że jeżeli nie kupisz piasty z identycznym kołnierzem to czeka Cie wymiana szprych.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.