Dadits Napisano 10 Lipca 2017 Napisano 10 Lipca 2017 Witam serdecznie, mam problem z moim rocznym rowerem: Unibike Flite 27,5 2015 ( http://www.unibike.pl/unibike2015/flite.php ). Problem pojawił się po wymianie tylnej dętki po przebiciu. Gdy zakładałem koło zauważyłem, że koło nie obraca się samoczynnie bez przeszkód tj. zatrzymuje się zbyt szybko. Pierwsze co to pomyślałem, że tylny hamulec wadzi i spowalnia obracanie się koła. Poluzowałem hamulec i na zaciśniętym hamulcu skręciłem go ponownie, wyglądało, że wszystko jest w porządku, niestety koła w dalszym ciągu nie obracało się prawidłowo, nie słychać żadnych tarć ani nic takiego. Ściągnąłem hamulec, co się okazało, koło w dalszym ciągu nie kręci się jak powinno. Przez przypadek zwróciłem uwagę na zacisk. Gdy zacisk jest otwarty tj. nie zapięty, koło kręci się jak szalone bez żadnego oporu. W momencie zamykania zacisku, pojawia się opór i koło zwalnia. Dzieje się tak bez założonego hamulca. Próbowałem oczywiście z różną siłą zaciskać zacisk ale nawet najmniejsze użycie siłą powoduje zwalnianie koła. Sam zacisk nie jest pokrzywiony ani nic z tych rzeczy. Nie mam zielonego pojęcia co może być powodem owego zwalniania koła, chciałbym się dowiedzieć czy cała ta sytuacja musi się zakończyć w serwisie, czy jest szansa, że sam w piwnicy będę w stanie to naprawić. Pozdrawiam, Jacek
Tatanka Napisano 10 Lipca 2017 Napisano 10 Lipca 2017 Szybkozamykacz powoduje że jest większy nacisk na konusy,co daje efekt taki jak zbyt mocne dokręcenie konusów.Wystarczy je minimalnie poluzować i ponownie dobrze zakontrować..Może się wtedy wydawać że jest za duży luz na osi,ale właśnie wtedy szybkozamykacz go zniweluje.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.