Witboj Napisano 23 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 Neurony jakiś dziwny skrót myślowy podpowiedziały ;-) P.S. To ty nie masz rowerowej piły do drewna? ;-) Obecny łańcuch ma 106 ogniw. Łańcuch rozkuwać na tym pinie w środku który różni się od reszty? https://drive.google.com/file/d/0B4t64r37eNmlZUZyRXJRQko3aFU/view?usp=sharing To zamów skrócony na 105 ogniw + spinka. Stary łańcuch to rozkuj na obojętnie którym pinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tau45 Napisano 26 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 Jeszcze jedno pytanie, czy jest różnica którą stroną zapnę spinkę (CL-571R)? Są dwie możliwości, powiedzmy, że normalnie i do góry nogami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 26 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 Chyba nie ma to najmniejszego znaczenia ; )) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 27 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 To zależy, czy chcesz czytać jej symbol jak jest na górze czy na dole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 27 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 Fakt, zapomniałem o tej istotnej okoliczności ; )) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tau45 Napisano 29 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2017 Złożyłem wszystko do kupy i nowy łańcuch przeskakuje mocno na 7 i 8 biegu, bardzo rzadko na 6. 1-5 zdają się ok, choć żeby je sprawdzić musiałbym chyba ruszać z miejsca na stromym wzniesieniu. Nie ma znaczenia co ustawię z przodu. To teraz albo zakładam stary łańcuch albo zmieniam kasetę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 29 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2017 Tak to jest jak się jeździ na trupie łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpok Napisano 29 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2017 To teraz albo zakładam stary łańcuch albo zmieniam kasetę? Ile zrobiles na tym nowym lancuchu? Czasami kaseta przyjmie lancuch dopiero po kilkudziesieciu km. Jesli nie, to albo zakladaj stary i zajezdzij kasete, albo kupuj kasete. Innego wyjscia tutaj nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tau45 Napisano 29 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2017 Jak mam zrobić kilkadziesiąt kilometrów jak na ósemce praktycznie nie da się jechać :/ Łańcuch nie zniszczy się od takiego skakania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpok Napisano 29 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2017 Jak mam zrobić kilkadziesiąt kilometrów jak na ósemce praktycznie nie da się jechać :/ Jesli czujesz, ze ta kaseta nie przyjmie nowego lancucha to tak jak wyzej, wymien kasete albo jezdzij na starym do zajechania zestawu (o le jeszcze sie da ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 30 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 Jeździj na starym? Ty widziałeś zdjęcie jak mu ten stary na korbie leży?!?! Potem będzie wymieniał i kasetę i korbę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tau45 Napisano 30 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 Teraz mam CS-HG50 (chyba Claris) 11-30. https://ctbike.pl/shimano-alivio-cs-hg51-kaseta-zebatek-mtb-11-30-8-rzedowa.html + https://ctbike.pl/klucz-prox-8-funkcyjny-hf-62.html będą ok? Nowa kaseta będzie podobna jakościowo do starej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 31 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Na ósemkę nic lepszego nie kupisz. Albo koszmarnie ciężkie HG31 albo lżejsze 41/51. Mam trzecią HG51 i jestem zadowolony, miałem jedną HG41 i w niej dwa złamane zęby. Może przypadek, ale ja więcej HG41 nie kupię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebass52 Napisano 31 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Zauważ, że obecnie masz kasetę szosową (HG 50) a kaseta którą polinkowałeś (HG 51) to kaseta górska.Może się delikatnie różnić stopniowaniem na poszczególnych biegach. Sprawdź u siebie na których obecnie biegach najczęściej jeździsz i policz na nich ząbki i wtedy będziesz wiedział jakich przełożeń na kasecie potrzebujesz. Kasety szosowe z reguły są ciaśniej (co 1 ząbek) zestopniowane w przeciwieństwie do kaset górskich (co 2-3 ząbki). Ta kaseta Clarisa występuje w wielu wariantach jeśli chodzi o stopniowanie myślę,że znajdziesz coś dla siebie.Jedyny minus jest taki, że szosowa kaseta kosztuje dwa razy tyle co górska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tau45 Napisano 31 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Kaseta z linku ma takie samo stopniowanie jak moja. Albo poprzedni właściciel coś pokręcił i mam kasetę górską z nakrętką od szosy albo faktycznie był taki dziwoląg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.