Gość Napisano 10 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Cześć Zamierzam w tym tygodniu zakupić Sigmę, ale nie wiem którą. Różnią się lekko cenami, ale funkcje mają podobne. https://www.mall.pl/liczniki-rowerowe/sigma-licznik-rowerowy-s-baseline-1200 https://www.mall.pl/liczniki-rowerowe/sigma-computer-topline-bc-506 https://www.mall.pl/liczniki-rowerowe/sigma-computer-topline-bc-906?utm_source=ceneo.pl&utm_medium=referral&utm_campaign=NB&utm_content=NB053&utm_term=193786&ceneo&tab=parameters https://www.mall.pl/liczniki-rowerowe/sigma-s-bc-12-12 Najtańszy 59, najdroższy 85zł. Sklep podaje, że BC 12.12 jest kompatybilny z USB. Co wybrać? A może poszukac czegoś z tym monitorowaniem? Na pewno przyda się: -średnia prędkość -aktualna -max -dystans -zegar -czas jazdy -termometr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczorak Napisano 10 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Z tych co podałeś linki to brałbym BC 12.12 aczkolwiek opcje z paliwem są bezsensowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Wiem, że to bezsens, ale za to ma monitorowanie aktywności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczorak Napisano 10 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Mam ten licznik i szczerze mówiąc używam funkcji prędkość bieżąca, maksymalna, średnia oraz jako termometr i zegarek reszta jest niepotrzebna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Jakikolwiek, aby mial funkcje, ktore podales. Praktycznie podstawowe funkcje, ktore licznik musi miec to wymieniles. Jakies przeliczniki kalorii, zuzytego paliwa to bzdety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miki74 Napisano 10 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 W okresie wiosennych i jesiennych ja używam termometru, ponieważ nie zawsze odczujesz niższą temperaturę niż jest w rzeczywistości , a warto coś narzucić na siebie w czasie jazdy. Zwłaszcza jak wjadę wyżej lub zachodzi słońce.Polecam 16.12 i dokupić moduł kadencji, zwłaszcza jak myślisz o jeździe z wyższą kadencją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 10 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 W okresie wiosennych i jesiennych ja używam termometru, ponieważ nie zawsze odczujesz niższą temperaturę niż jest w rzeczywistości ,Możesz to rozwinąć? Ubierasz się pod wskazania termometru, a nie własne odczuwanie komfortu cieplnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
provayder Napisano 10 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Zdecydowanie baseline 1200 - kupiłem córce i uważam, że licznik ten ma wszystko co potrzeba. Jeśli chcesz coś więcej to jak pisał @Miki74 BC16.12 z dodatkowym czujnikiem kadencji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miki74 Napisano 10 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Możesz to rozwinąć? Ubierasz się pod wskazania termometru, a nie własne odczuwanie komfortu cieplnego? Dokładnie, wychodzisz na rower (2-3h) po pracy jakimś lekkim jedzonku jest godz 16 z minutami, temperatura powietrza 17-18 stopni i spada. Po rozgrzaniu nie (nie zawsze) wyczujesz spadek temperatury o 5 stopni, Jeżeli mam dłuższy zjazd (temperatura 13) ubieram lekką kureczkę przeciwwiatrową (lub sam element kamizelki), podobnie zakładam coś na kolana. Czasem mam problem z dolnym odcinkiem kręgosłupa. To jest sprawa indywidualna, peseloaza ściga.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 10 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Ok. Każdy ubiera się jak lubi. Zrozumiałem, że licznik mierzy temperaturę odczuwalną. Ja lubię wiedzieć w zimie jaka jest temperatura ale sigma odcina pomiar przy -10C U mnie za to "paluszki" u nóg nie wysyłają żadnych sygnałów że im zimno, a zdążyło się po więcej niż 1h przy -25C że dwa były fioletowe. Dlatego pilnuje tej mniej więcej godziny poniżej -10C żeby nie było problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 10 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Mam ten licznik i szczerze mówiąc używam funkcji prędkość bieżąca, maksymalna, średnia oraz jako termometr i zegarek reszta jest niepotrzebna Mi się przydają jeszcze km dzienne i czas wycieczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flork456 Napisano 10 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 to co się przydaje na co dzień to w najtańszej sigmie jest. Osobiście wybrałem z serii BC seria BASE mnie się nie podoba z wyglądu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 10 Lipca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 A ja jakoś nie mam szczęścia do Sigmy - najpierw po kilku latach bezprzewodowy 1106 DTS zaczął szwankować ( problem z gubieniem sygnału mimo zachowanych prawidłowych odległości ), a potem po dwóch latach przewodowa BC 1200 zaczęła robić niespodzianki typu : zliczała dwa razy wolniej dystans zachowując przy tym w większości czas jazdy, wyłączając się kilka razy po drodze, a nawet kasując całkowity czas i dystans. Po tych przejściach używam w tej chwili 1106 DTS jako zegarka, a dystans i czas liczy smartfonowa Strava ( zaniżając nieco dystans i zawyżając czas, bo autopauza nie działa od razu ). Właściwie nie potrzebuję mieć widocznych danych na bieżąco ( smartfon jest schowany w torebce podsiodłowej ), a i bez tego wiem mniej więcej z jaką prędkością jadę. Problem może być dopiero wtedy jak Strava zaszwankuje, bo wtedy nie będzie żadnych danych, ale orientacyjnie i tak można to ustalić jadąc palcem po mapie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Wziąłem 12.12 Jak tam działa to UFSB? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 10 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Musisz mieć podstawkę dokującą którą wpinasz do komputera. Ale jakie dane można by tam odrabiać z 12.12 nie wiem. Sam licznik też polecam, wygodnie się korzysta mając 4 przyciski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawel76 Napisano 10 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 http://www.ufsb.sigmasport.com/pl.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 Gawel, to jest do aktualizacji, a nie do podpinania pod PC. http://www.bikesweets.com/SIGMA_USB_Docking_Station_for_BC_1909_BC_2209_p/sigma-2450-dock.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.