Marw17 Napisano 10 Lipca 2017 Napisano 10 Lipca 2017 Witam, od jakiegoś czasu zastanawiam się nad dobrym zegarkiem.Ogólnie wielowątkowym.Potrzebowałbym GPS i tętno mam takie opcje: tomtom runner 2 cardio+music tomtom runner 3 cardio+music polar m430 chciałbym poznać wasze zdanie na temat tych opcji przede wszystkim na rower ale docelowo byłoby też bieganie(chwilowo niemożliwe przez problemy z achillesem) czasem basen. Nie jestem wyczynowcem ale chciałbym dobry sprzęt który posłuży kilka lat.Może macie jeszcze inna opcję do 1 000zl.Z góry dziękuję
Gość Napisano 10 Lipca 2017 Napisano 10 Lipca 2017 było juz mietoszone na forum... a tu znow nowy temat.
Marw17 Napisano 10 Lipca 2017 Autor Napisano 10 Lipca 2017 cinol123 Napisano 46 minut temu było juz mietoszone na forum... a tu znow nowy temat. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Kolego nie wiem gdzie widziałeś temat o tomtom lub polar m430(który miał premirę w czerwcu tego roku), czytalem 20 stron wstecz i nie znalazlem informacji na temat tych pulsometrów dlatego napisałem swój temat...pomijam fakt ze masz 900 postow a nie wiesz ze w tym dziale pytania często się powtarzają. Wracając do tematu chciałbym dowiedziec sie czy ktoś użytkuje i poleca te opcje lub nie.dziekuję i pozdrawiam
lederfox34 Napisano 10 Lipca 2017 Napisano 10 Lipca 2017 Wybierając swój zegarek w lutym kierowałam się rowerem i bieganiem. Odrzuciłam tomtomy z powodów czysto praktycznych. Zawsze pomiar z nadgarstka nie jest tak precyzyjny jak opaska na klatkę. (polar daje sporo więcej diod ale nadal to nadgarstek) Druga sprawa- biegałam zimą więc musiałby być odsłonięty... masakra. Sprawdzanie co chwila co mi tam pipczy itd- chociażby średnie tempo; dystans itd- niedorzeczne dla mnie. Wybrałam wersję m400 polar i jestem zachwycona. Sprawdza się znakomicie na rękawach bluz, rękawiczek rowerowych i gołej skórze kiedy mam np dolny chwyt w szosie i wkurza mnie zbyt ciasne opięcie- poluzowuje go (odczyt w takich np sytuacjach tomtoma dla mnie byłby sprzeczny z wygodą) Gps bardzo dobry. Ale.. zauważyłam ze przy szybszej jeździe rowerem np 38/39 wolę zaufać sigmie przy prędkościach chwilowych i średniej. Jakby nie nadążał sygnał. W bieganiu bez zarzutu. zegarki nieokrągłe są wygodniejsze- ale to moje zdanie i trzeba rękę sobie przymierzyć. Tomtom był wygodny na ręce. O m400 nie muszę mówić. Większość sportowców używa opasek hr jako wiarygodnych. To tez możne o czymś świadczyć. [wiem że 430 jest wersją bez opaski hr ale nie zdecydowałbym się na niego]
Blakeburn Napisano 10 Lipca 2017 Napisano 10 Lipca 2017 Korzystam z TomTom'a Runnera do rejestrowania trasy i nie mam zastrzeżeń, no może poza podawaniem prędkości bo moja Sigma jednak robi to lepiej. Kwestię tętna to tylko za pomocą pasa HRM bo z łapy to przekłamuje mocno.
lederfox34 Napisano 11 Lipca 2017 Napisano 11 Lipca 2017 Jest jeszcze jedno- profil dzienniczka. Moim zdaniem polar nie ma sobie równych. Patrzyłam na kilka modeli też na podsumowywanie treningów, wykresy, stan regeneracji, własne zapiski, możliwość edycji- póki co najbardziej profesjonalne no i jeszcze możliwość dokupienia sobie za nieduże pieniądze np czujnika kadencji na nogę (do roweru) No i ceny pasów znośne czy serwisowania.
kris750 Napisano 11 Lipca 2017 Napisano 11 Lipca 2017 Witam, od jakiegoś czasu zastanawiam się nad dobrym zegarkiem.Ogólnie wielowątkowym.Potrzebowałbym GPS i tętno mam takie opcje: tomtom runner 2 cardio+music tomtom runner 3 cardio+music polar m430 chciałbym poznać wasze zdanie na temat tych opcji przede wszystkim na rower ale docelowo byłoby też bieganie(chwilowo niemożliwe przez problemy z achillesem) czasem basen. Nie jestem wyczynowcem ale chciałbym dobry sprzęt który posłuży kilka lat.Może macie jeszcze inna opcję do 1 000zl.Z góry dziękuję mam runnera 2 cardio z MP3 - uzywam codziennie jakieś pół roku rower, ostatnio także do wędrówek po górach więc co nieco mogę powiedzieć o nim, ale co dokładnie chciałbyś wiedzieć? Bo do mierzenia kardio (pulsu) to się on nie nadaje, może jedynie jak zainwestujesz 300zł w pasek z elektrodami.
lederfox34 Napisano 11 Lipca 2017 Napisano 11 Lipca 2017 Autor chciałby kiedyś jeszcze basen docelowo, w pasku nie bardzo popływa ale są 'tryby' wód otwartych czy basenu gdzie te zegarki zmierza i prędkość i ruchy ręką. I polar i tomtom.
lynx79 Napisano 11 Lipca 2017 Napisano 11 Lipca 2017 Jest jeszcze Garmin Vivoactive HR. Masz tętno co prawda z nadgarstka i różne tryby aktywności łącznie z koszeniem trawnika Rower, basen, biegi, narty itd Cena wyjdzie koło tysiąca.
FigoiFago Napisano 11 Lipca 2017 Napisano 11 Lipca 2017 Mam Vivoactive HR od lutego tego roku. Jeżeli macie pytania to piszcie smiało.
t1098 Napisano 11 Lipca 2017 Napisano 11 Lipca 2017 Mam Vivoactive HR od lutego tego roku. Jeżeli macie pytania to piszcie smiało.Czy istnieje w nim możliwość synchronizacji z endomondo?
FigoiFago Napisano 11 Lipca 2017 Napisano 11 Lipca 2017 Czy istnieje w nim możliwość synchronizacji z endomondo? Jest możliwość połączenia Endomondo z Garmin Connect
CrazyKetchup Napisano 11 Lipca 2017 Napisano 11 Lipca 2017 Autor chciałby kiedyś jeszcze basen docelowo, w pasku nie bardzo popływa ale są 'tryby' wód otwartych czy basenu gdzie te zegarki zmierza i prędkość i ruchy ręką. I polar i tomtom. Dlaczego nie popływasz - Garmin ma opaski do pływania i do triatlonu - gdzie dane są zbierane do nadajnika, co prawda cena lekko przesadzona ale jak się ktoś uprze to możliwości są. Co do Polara to sam się nad nimi zastanawiałem rok temu ale po pierwsze ludzie zgłaszali problem z usb - często podały przy synchronizacji bo wilgoć się zbierała. W Garminie odbywa się to za pomocą pinów i nie słyszałem żeby komuś padło. Po drugie od pewnego pułapu Garmin oferuje możliwość wgrywania innych programów/skórek/pól danych - np. u mnie w Fenix 3 nie było domyślnie programu treningowego do orbitreka, wgrałem niezależnego programisty produkt. To samo z domyślnym trybem rowerowym - nie odpowiadały mi możliwości ustawień pól danych, wgrałem sobie inną aplikację. Tutaj można przejrzeć sobie jakie programy są dostępne na jakie zegarki Garmina : https://apps.garmin.com/en-GB/search?q=Cycling+App&device=&deviceLimit=&appType=&sort=&start=0&count=30 . Ja używam np. tej aplikacji na rower : https://apps.garmin.com/en-GB/apps/9cbef7c8-9a7e-4f90-b4ef-42b11a11d8cd - i w cale nie trzeba mieć Fenix3 ponieważ aplikacja zgodna jest z 20 różnymi zegarkami (również tańszymi w okolicach 1000 zł). Nie wiem jak teraz ale Polarowi rok temu tego brakowało - ekosystemu, wsparcia programistów - co do dzienniczka wg. mnie to Polar ściągnął z Garmina ale mogę się mylić . Odnośnie endomondo - dane z zegarka są przesyłane do garmin connect i na konto użytkownika a później przekazywane do zew. aplikacji takich jak endomondo, strava, myfitnesspal, facebook i inne. Działa to błyskawiczne - jak tylko zegarek połączy się z telefonem. Nie znalazłem tylko opcji jak zrobić live trening na endomondo - można to zrobić przez garmin connect - live track- i udostępnić link do naszego treningu przez facebook'a czy email (otwiera się prywatna strona garmina z naszym treningiem). ps. Dodatkowe paski (każdy dzień w innym kolorze ) do żony garmina vivoactive i fenixa kupuje u "myfriendów" za 2-3 $ - jak ktoś ma fantazję może kupić w PL z napisem G... za 30 $ .
Gość Napisano 12 Lipca 2017 Napisano 12 Lipca 2017 Precyzyjac: 1.ladowanie odbywa sie przez kabel/piny - synchro tez mozna po kablu ale.. BT dziala swietnie przynajmniej w fr235. 2. Opcji live endo nie ma i raczej nie bedzie. Po aktywnozci i synchro wrzycane sa dane o aktywnosciach miedzy podlaczonymi do GC servisami m.in. Endo i Strava. Dziala to super, Tapirik przy tym to żart nawet oplacony 3. Do live endo trzeba miec apke endo co jest np w samsungowym zegarku...ktory tez nie jest zly ale laduje sie go... za czesto Przy okazji temat dobil do Garminow czyli ma sie ku koncowi ;-))
lederfox34 Napisano 12 Lipca 2017 Napisano 12 Lipca 2017 Tak zgłaszali, to były wersje z blokowanym portem. Nie mogli dosuszać. Nowy jest otwarty i zabezpieczony. Inna sprawa ze polar prosi wyraznie by nie podlączać kabla na umyty lub upocony port. Wysyszyć, odczekać chwilę. U mnie zero problemów. Pływac pływałam w moim, bez opaski bo do tego się nie nadaje. (nie jest na tyle wodoszczelna) tym się np sugerowałam przy zakupie swojego http://4run.pl/polar-m400-hr-treningi-plywackie/ Dlaczego nie popływasz - Garmin ma opaski do pływania i do triatlonu - gdzie dane są zbierane do nadajnika, co prawda cena lekko przesadzona ale jak się ktoś uprze to możliwości są. Co do Polara to sam się nad nimi zastanawiałem rok temu ale po pierwsze ludzie zgłaszali problem z usb - często podały przy synchronizacji bo wilgoć się zbierała. W Garminie odbywa się to za pomocą pinów i nie słyszałem żeby komuś padło. Po drugie od pewnego pułapu Garmin oferuje możliwość wgrywania innych programów/skórek/pól danych - np. u mnie w Fenix 3 nie było domyślnie programu treningowego do orbitreka, wgrałem niezależnego programisty produkt. To samo z domyślnym trybem rowerowym - nie odpowiadały mi możliwości ustawień pól danych, wgrałem sobie inną aplikację. Tutaj można przejrzeć sobie jakie programy są dostępne na jakie zegarki Garmina : https://apps.garmin.com/en-GB/search?q=Cycling+App&device=&deviceLimit=&appType=&sort=&start=0&count=30 . Ja używam np. tej aplikacji na rower : https://apps.garmin.com/en-GB/apps/9cbef7c8-9a7e-4f90-b4ef-42b11a11d8cd - i w cale nie trzeba mieć Fenix3 ponieważ aplikacja zgodna jest z 20 różnymi zegarkami (również tańszymi w okolicach 1000 zł). Nie wiem jak teraz ale Polarowi rok temu tego brakowało - ekosystemu, wsparcia programistów - co do dzienniczka wg. mnie to Polar ściągnął z Garmina ale mogę się mylić . Odnośnie endomondo - dane z zegarka są przesyłane do garmin connect i na konto użytkownika a później przekazywane do zew. aplikacji takich jak endomondo, strava, myfitnesspal, facebook i inne. Działa to błyskawiczne - jak tylko zegarek połączy się z telefonem. Nie znalazłem tylko opcji jak zrobić live trening na endomondo - można to zrobić przez garmin connect - live track- i udostępnić link do naszego treningu przez facebook'a czy email (otwiera się prywatna strona garmina z naszym treningiem). ps. Dodatkowe paski (każdy dzień w innym kolorze ) do żony garmina vivoactive i fenixa kupuje u "myfriendów" za 2-3 $ - jak ktoś ma fantazję może kupić w PL z napisem G... za 30 $ .
Toto71 Napisano 12 Lipca 2017 Napisano 12 Lipca 2017 Co do Polarów M400 i M430 to one nie mają możliwości synchronizacji z czujnikami prędkości i kadencji dla roweru. Posiadają tylko możliwość synchronizacji z pasem HMR oraz czujnikiem biegowym na but. Trzeba też wspomnieć, że paski HMR też potrafią być niewygodne lub nawet powodować obtarcia. Sam posiadam Suunto Ambit 3 i już drugi pasek do czujnika używam bo one się jednak zużywają - myślę, że to efekt prania ( bo po każdym treningu trzeba go minimum wypłukać ) więc pomiar z nadgarstka jest wygodniejszy może mniej dokładny, ale czy my amatorzy potrzebujemy aż takiej dokładności ( ostatnio pomiar z nadgarstków się znacznie poprawił - poczytaj test nowego Polara M430 ). Ja osobiście bym teraz kupił zegarek z pomiarem z nadgarstka i ewentualnie zawsze możesz dokupić pasek HRM np. Polar H7 koszt około 200 zł.
Caporeira Napisano 22 Lipca 2017 Napisano 22 Lipca 2017 Mam Vivoactive HR od lutego tego roku. Jeżeli macie pytania to piszcie smiało.Ile wytrzymuje na jednym ładowaniu ?Jak często go ładujesz ? SGS7EDGE TAPATALK
FigoiFago Napisano 22 Lipca 2017 Napisano 22 Lipca 2017 Ładuję co 3-4 dni w zależności od tego jak często jeżdże na rowerze/biegam. Jakiś czas temu przejechałem na rowerze 100 km i zostało jeszcze 35% baterii (zajęło to z postojami około 7 godzin)
lederfox34 Napisano 23 Lipca 2017 Napisano 23 Lipca 2017 Polar czujnik kadencji montowany na ramie rowerowej paruje się z wieloma modelami telefonów. Cena aktualna to poniżej 180zł. Jesli ktoś chce odczytywać kadencje z zegarka ( z czujnikiem włącznie) to powinien celować w 'kombajn' v800.
jaszczompf Napisano 24 Lipca 2017 Napisano 24 Lipca 2017 Do moich amatorskich zastosowań posiadamy przeze mnie Polar M200 nadaje się idealnie. Ma pulsometr w nadgarstku, ma GPS. Czas życia baterii (przy włączonych pomiarach) nie powala, ale do okazjonalnego odpalenia trackowania trasy GPSem bardzo dobrze się nadaj.
FigoiFago Napisano 24 Lipca 2017 Napisano 24 Lipca 2017 Ile wytrzymuje na jednym ładowaniu ? Jak często go ładujesz ? SGS7EDGE TAPATALK W ramach uzupełnienia. Wczoraj wyjechałem o godzinie 8:15 z baterią na naładowaną w 99%. Po 5 godzinach jazdy (+ około 2 godzin przerwy) z zapisem danych co sekundę, połączonym czujnikiem prędkości/kadencji na ANT, włączonym BT oraz trybem GPS + GLONASS pozostało 19% baterii. Myślę, że oszczędny zapis danych i wyłączenie BT oraz GLONASS wydłuży pracę baterii ze 2 godziny.
huskarl Napisano 24 Lipca 2017 Napisano 24 Lipca 2017 Z zegarków jest jeszcze Garmin 920XT i poprzednia wersja 910XT. Mają rower, bieganie i pływanie, chociaż trzeba przyznać, że nacisk został położony na bieganie. Tętno jest brane z paska. Ja mam 910XT i wytrzymuje kilkanaście godzin z włączonym GPS. Ma swoje wady ale generalnie działa.
kris750 Napisano 4 Sierpnia 2017 Napisano 4 Sierpnia 2017 mam runnera 2 cardio z MP3 - uzywam codziennie jakieś pół roku rower, ostatnio także do wędrówek po górach więc co nieco mogę powiedzieć o nim, ale co dokładnie chciałbyś wiedzieć? Bo do mierzenia kardio (pulsu) to się on nie nadaje, może jedynie jak zainwestujesz 300zł w pasek z elektrodami. Hej, przetestowałem swojego runnera 2, a to co napisałem powyżej jest zbytnim uproszczeniem - url do filmu znajduje się tutaj: https://youtu.be/0TIB5ZxVghk - zapraszam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.