Skocz do zawartości

[suport] Brak mozliwosci wyregulowania na kwadrat

Sami12

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wkrecam miske od strony korby do odczuwalnego oporu, potem zabieram sie za druga strone zeby zniwelowac luz no i klops. nie da sie. Albo jest wielce wyczuwalny luz a za kawaleczek obrotu obrot robi sie kwadratowy. Nie mialem jescze takiego przypadku ze swoimi rowerami (ale ten rower jest "nowy\\ - DAWES cross przerobiony na gravela. Krzywa mufa? Kuzyn chcial mi wyregulowac rowniez suport klasyczny stronglighta (wezerow ni nic nie bylo, kulki nowe - no i ten sam efekt)

Albo jedna miska jest nie od tego suportu i naciska bezpośrednio kulki łożyska. Miałem taki przypadek i też zachodziłem w głowę o co kaman. Dokręcenie miski powodowało niemożność obrotu osi.

Poza tym polecałbym niedokręcanie prawej miski na 100% do końca przy montażu. Lepiej zostawić sobie niewielki luz, taki żeby oś suportu mogła wykonać niewielki ruch promieniowy, dokręcić lewą miskę również nie do samego końca, dopiero wtedy prawa do końca i lewa do końca. Nie wiedzieć czemu czasami suport lubi się przekosić.. Jeśli to nie pomaga, proponuję wkręcić najpierw lewą miskę, ale też niezupełnie do końca (mniej więcej wiadomo zwykle ile wejdzie), włożyć suport i dopiero dokręcać prawą stronę, a następnie lewą. Niezupełnie kanonicznie, ale może pomóc.

Dobra, wrocilem z podrozy bede juro kombinowac ;d

Nie wiem, co to kwadratowy luz ale nie wsadziliście czasami odwrotnie ośki? Tzn. dłuższa strona normalnie idzie strony napędu. Albo może łożyska daliście odwrotnie?

bylo wsztstko dobrze wlozone, lozysk nie bylo tylko kulki luzem. Kwadratowy chodzi o to ze zbytmocno skrecony - ale w rzeczywistosci taki nie byl (przeciez jeszcze niewiele stopni obrotu wczesniej byl luz) - poszlo funkcja do szescianu od liniowej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...