Skocz do zawartości

[Przerzutka przednia] problem ze zrzucaniem na niższą zębatkę

BananaMuffin

Rekomendowane odpowiedzi

Witojcie!

Mam pewien, bynajmniej dla mnie dziwny, problem z regulacją przedniej przerzutki (FD-M770).

Ostatnio zmuszony byłem zmienić ramę (pęknięcie górnej rury). Przełożyłem wszystko na nową ramę i zacząłem regulować. Na sam koniec została przednią przerzutkę. 

Ustawiłem dolny zakres, przykręciłem linkę. Wrzucam łańcuch na środkową zębatkę, wszystko ok. Dalej ze środkowej na największą, by ustawić górny zakres. No i oczywiście nie dało rady, więc poprawiłem kręcą odpowiednio śrubą "H". Łańcuch pięknie wskoczył na największą zębatkę, niby wszytko ok. Ale... przerzutka nie zrzuca łańcucha na dół!

Przełączanie na manetce nic nic nie daje. Odkręcenie linki nic nie daje. Łańcuch jak siedział na największej zębatce tak dalej siedzi, a przerzutką drgnąć nie chce. 

Odkryłem, że łańcuch schodzi na dół dopiero wtedy gdy przykręcę śrubę "H" w przeciwną stronę do tej, do której kręciłem, gdy musiałem poszerzyć górny zakres. Czyli jak zmniejszę górny zakres. Ale oczywiście jak zmniejszę górny zakres, to nie daję rady wrzucić łańcucha na  najwyższą zębatkę. 

Dodam, że przy zmniejszonym zakresie ze średniej na najniższą, łańcuch schodzi bezproblemowo. Wysokość, jak i ustawienie prowadnicy względem łańcucha też zdają się być prawidłowe. 

Spotkaliście się może z czymś takim? Wiecie co z tym fantem zrobić? 

pozdro

Po odkręceniu linki natychmiast powinna spaść na najmniejszą tarczę. Ewidentnie coś blokuje jej działanie. Zdejmij na razie łańcuch i popatrz co powstrzymuje przerzutkę przed samoistnym powrotem. Pociągnij w miejscu nocowania linki - możesz w ten sposób naśladować jej pracę. Ale ja puszczasz przerzutka musi całą siłą sprężyny natychmiast wracać. Może pękła sprężyna, może tak krzywo założyłeś, że łańcuch blokuje ruch przerzutki (akurat tego po zdjęciu łańcucha nie sprawdzisz więc sprawdź przed), może jest brudna i pordzewiała (mechanizmy), może jest za nisko i blokuje się o zębatki.

Jeszcze bym rozumiał,że nie chce zejść na przykręconej lince - po prostu linka za bardzo naciągnięta. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...