Skocz do zawartości

[opona] jaką oponę na jesień

adamek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów! Specem rowerowym nie jestem a naczytałem się ostatnio o oponach semi slick i mam pytanie co do grubości obręczy itp..rower to zwykły jakiś tam górski (Formula czy jakoś tak "made in belgium" na ramie) i mam opony 26 x 1.9. Parę dni temu przy zmianie dętki zauważyłem, że opona pękłą przy krawędzi obręczy (2-3 cm) i jakoś jeszcze jade ale dętke już widać. Napaliłem się na semi slicki bo głównie w mieście zasuwam, czasem polne drogi czy bruk. Przy rozmiarze 26x1.9 mogę teraz załozyć np: 26x1.75

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=132288777

Dętki też muszę zmienić? I czy w ogóle na jesień lepiej nie kombinować a załozyć jakąś normalną oponę? dzięki, pozdrawiam.

Napisano

jesli jezdzisz w miescie to mozesz spokojnie stosowac semi slicki a nawet slicki. są takowe do kól 26 cali.

opona moze byc kazda ktora jest szersza od obręczy. dętek zmieniać nie musisz bo do opon takich jak podaleś szerokośc dętek jest standartowa. ja stosuje standartowe dętki do opon nawet 2,5 cala i bez skutków ujemnych.

dętki chyba (bo nie jestem pewien) musialbys zmienic jesli opony stosowane przez ciebie bylyby bardzo wąskie (czyli od 1,25 do 1,5 cala). w przeciwnym przypadku czyli opon 1.75 spokojnie dadza sobie rade te co masz.

Napisano

Możesz spokojnie założyć nawet i 1.5' opony. Dętka przy 1.75' będzie pasowała stara, przy 1.5' może być już problem.

Co do samej opony to wszystko zależy od $. Kiedyś jeździłem na Kendach Crosscountry i w 3 porwałem boki, więc ta marka źle mi się kojarzy.

Jeżeli będziesz jeździł w mieście (po ulicach) to ta opona da radę. W końcu kurierzy w zimę grzeją na slickach :)

Napisano

Tak się składa że dzisiaj listonosz dziś dostarczył te oponki i je założyłem - mówię o Kenda Cosmos 1,75.

Bieżnik bardzo fajny, na asfalcie spisuje sie spoko. Byłem ciekawy jak sobie radzi w terenie i pojechałem do parku na górki i o dziwo pod górki pod które ledwo co podjeżdżałem na oponach z bieżnikiem terenowym tak i na Kendzie Cosmos ledwo co podjechałem - ale podjechałem :)

Jestem jeszcze ciekawy jak będą się spisywały na mokrej nawierzchni - mam nadzieję że będę mógł spokojnie hamować przednim.

Napisano

Dzięki za wyjasnienia. Zastanowię czy 1.75 czy 1.9. Przy 1.75 pewnie zauważę znaczną różnicę. Najważniejsze że dętki zostają :) Powiedzcie tylko jak w realu jest między semi slick a slickiem. Z tego co wyczytałem to semi bardziej uniwersalny a polną drogą do pracy śmigam. sebekfireman daj znać jak w czasie deszczu się jedzie. I na polne drogi ruszaj :)

ps. Zasuwacie rowerami zimą? Bo się zastanawiam czy tej zimy nie spróbuje. pozdrawiam.

Napisano

sebek powiedz jeszcze proszę jak to wizualnie wygląda. Zwykły góral czyli szeroki widelec itp. i opona 1.75 ? najlepiej to zdjęcie piknij ;)

Napisano

Od kilku dni zasuwam na kendach cosmos 1.75 ;) Jest zdecydowana poprawa jesli chodzi o jazdę na asfalcie. W terenie nie jest najgorzej choć piasku zaczynam unikać. Powiedzcie jeszcze jak warunki zimowe wpływają na ogumienie? Niszczą się szybciej oponki i dętki czy też nie? Jeśli tak to jak spadną sniegi założe stare "traktory" 1.9 czy też kendy(1.75) lepsze są na śnieg ? pozdrawiam.

• 1 rok później...
Napisano

Słówko z doświadczenia co do semi slicków w mokrych warunkach. W tym sezonie połakomiłem się na Schwalbe Fast Fred 26x2,35 i jestem zawiedziony. Na mokrych liściach tańczą. Na błocie tańczą. Nie trzymają się nawierzchni. Nawet na asfalcie przy ostrym zakręcie zdarzyło mi się wyłożyć. Jeżdżąc na nich w mokrych warunkach boję się o siebie. Jadę wolno i ostrożnie. Na szybkich zjazdach pokrytych liśćmi lub błotkiem dziękuję szczęściu jeśli po paru "zarzuceniach" samoistnych jadę dalej a nie leżę...

Za to w warunkach suchych rewelka!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...