Skocz do zawartości

[koło] Coś stuka/trzeszczy w tylnym kole

Dareios

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Od pewnego czasu ma denerwujący problem - coś mi stuka w tylnym kole. Nasila się przy pedałowaniu, ale na wolnobiegu też problem występuje. Po długim dochodzeniu sądzę że to są szprychy. Nie dzieje się to ot tak, jak rower postoi parę godzin to stukot zaczyna się dopiero po przejechaniu jakiegoś dystansu, przy czym im większy ciężar na niego wsadzę tym wcześniej. Czasami po skończonej jeździe gdy pociągnę koło na bok to słychać właśnie taki strzał. 

Nadmienić muszę, że ważę około 90 kg, a do tego dokładam plecak który też parę kg waży. Wygląda na to że podczas jazdy powstają jakieś naprężenia, które potem gdy rower postoi odpuszczają. 

Nie wiem za bardzo co robić, bo koła badziewne i rower badziewny, chciałem nim pośmigać do końca sezonu, a potem kupić coś nowego. Tylko że dystanse zdarza mi się robić względnie duże, a boje się, że jak pojadę za miasto to mi się gdzieś w polu rozkraczy

Napisano

Piasta nie ma luzow? Sprawdź naprężenia sprzych choćby w rękach. Kola proste?

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Piastę serwisowałem tydzień temu, wymieniłem ośkę (bo to wolnobieg) i poprzednia miała max 0,5 mm krzywizny, myślałem że to to. Niestety nie to. Konusy ok, kulki tez ok. Niestety do bieżni nie mam w ogóleądu, ale jakby był jakiś zadzior to by raczej nie występowały okresy bez stukotu. 

Koło ma lekkie bicie, ale takie poniżej 1mm. Sam centrowałem i takie było już wcześniej i problem nie występował. Co do naprężenia szprych to nie wiem za bardzo jakie powinny być, nie mam odniesienia. Są takie trochę lużnawe

Napisano

Jak są luźne to możesz spróbować odciągnąć każdą po pół obrotu i zobaczyć czy coś to da , bo według mnie powinno.

Napisano

Jutro się za to zabiorę i zobaczymy. Dzięki

Dociagnac * Słownik mi poprawił na odciągnąć [emoji14]

Napisano

Wygląda na to że pomogło. Dzisiaj dociągnąłem szprychy o około pół obrotu, gdy wsiadłem na rower koło zatrzeszczało, ale jak się ułożyło to cisza, a zrobiłem 30 km. Dzięki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...