Skocz do zawartości

[Koszyk na bidon] na amortyzator

Kielon87

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zauważyłem, że niektórzy mają koszyki na bidon zamontowane z przodu na amortyzatorze. 

Czy są to specjalne koszyczki czy jakaś przejściówka do, której można zamocować każdy koszyk?

Interesuję się takim, gdyż nie bardzo mam  gdzie zamontować drugi koszyczek (nie chcę tego na sztycy za siodełkiem).
Raz, że na dłuższe trasy szczególnie w upały przydałoby się mieć więcej płynów, a dwa, że w jednym chciałbym mieć np. izotonik, a w drugim wodę.

Rozumiem, że taki koszyczek na amortyzatorze służy bardziej do przetransportowania/magazynowania płynów na dłuższej trasie, ale ja chciałbym z niego korzystać normalnie podczas jazdy, (nie tak często jak z tego na ramie), aby się nie zatrzymywać.
Domyślam się, że jest to pewnie uciążliwe, ale chyba kwestia przyzwyczajenia, ktoś takiego używa?

Napisano

Lepszą opcją byłby chyba koszyk na adapterze do szyn siodełka, z tego co mi wiadomo wszyscy mocują po prostu bidony zipperkami do widelca jak chcą takie coś na wyprawę ;)

Napisano

piciu256 - za siodełkiem mi nie pasuje, gdyż mam lampkę oraz częściowo zamontowane zabezpieczenie.

KrissDeValnor - pomysł fajny, choć nie dla mnie. Mam już na kierownicy saszetkę na telefon, byłoby tego za dużo :)

LukaszNN - to wygląda bardzo ciekawie, zobaczę co mają jeszcze na stronie i może się na to skuszę :)

Napisano
Napisano

Ostatnio testowałem takie właśnie rozwiązanie. Koszyk najzwyklejszy jaki miałem, przypięty trytkami do widelca. Wszystko działało, czyli nic się nie urwało przez 200km po różnej nawierzchni.

Plusy - dodatkowy pojemnik, na bezdroża jak znalazł; prosty system montażu.

Minusy - z uwagi na kiepski koszyk bidon 0,7l wchodził z oporem, a butelka 1,5l nie zmieściła się, nie próbowałem też przez to korzystać z niego w czasie jazdy; jadąc przez piach i błoto brudziłem bidon.

Wnioski - na pewno będę korzystał z tego rozwiązania, jedynie muszę zmienić sam koszyk, no i niestety mogę mocować tylko z jednej strony bo na prawej goleni mam zamontowany uchwyt od U-Locka.

Napisano

Albo przypinać tam zwykłą butelkę 1,5l jako dodatkowy zbiornik na wodę. Zawsze to mniejsza inwestycja.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

A tak sobie myślę... jeśli nie masz hamulców tarczowych z przodu, to prosty adapter umożliwi stabilny montaż dowolnego pojemnika. Minus jest taki, że to byłby tylko pojemnik transportowy, bo trudno sięgać tak nisko podczas jazdy. Ale za to plusem jest niskie umiejscowienie co nie wpływa istotnie na prowadzenie roweru oraz umożliwia montaż wysokiego pojemnika, jak wspomniana już butelka 1,5 l

Napisano

Jednak żeby to miało ręce i nogi, to wypadałoby zainwestować w bidon z niebrudzącym się ustnikiem, który umożliwi picie bez dodatku kurzu i piachu - np. Contigo Devon.

Taniej i prosciej miec bidon z klapką. Isostar np.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...