fragi Napisano 8 Lipca 2017 Napisano 8 Lipca 2017 Witam, jestem posiadaczem Kross Level B2 z 2015r. Obecnie mam seryjne opony 29"x 2.1 Chciałbym rowerem trochę więcej jeździć po trasie. Więc mam takie pytanie. Czy są dostępne koła, opony 29" dla szerokości 1.5-1.75? Można zamontować coś takiego? Czy może kupić komplet dla 28" i wsadzić w ten rower? Jak to wygląda z perspektywy technicznej?
Mieteczek Napisano 8 Lipca 2017 Napisano 8 Lipca 2017 1,75 możesz spokojnie wrzucić.Jeżeli szerokość wew. jest 19mm to 1,5 też będzie pasować.Jednak licz się z tym, że to rower o bardziej sportowej geometrii i nie jest przeznaczony na szosę.
fragi Napisano 8 Lipca 2017 Autor Napisano 8 Lipca 2017 Wiadomo że ma swoją geometrię. Nie chce robic z tego szosówki, dokładniej to chodzi mi bardziej o wyjazdy do innych miast, zwiedzanie, jezdzenie po miescie. Także coś w stylu trekking. Czy do tych opon 1.75 lub nawet 1.5 będę musiał kupować inne felgi(koła) niż mam? Czy profil pozwoli na zamontowanie takich wąskich?
cervandes Napisano 8 Lipca 2017 Napisano 8 Lipca 2017 Oczywiście, że pozwoli. Koła 28 i 29 cali są przecież identyczne. By the way - kolejny uszosowiający MTB. Brrrrrr.
diarem Napisano 8 Lipca 2017 Napisano 8 Lipca 2017 schwalbe kojak Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
wkg Napisano 8 Lipca 2017 Napisano 8 Lipca 2017 By the way - kolejny uszosowiający MTB. Brrrrrr. Eeeeee ... te 29-ery to takie juz troche krossowe bardziej, CX. Trudno je nazwać MTB. Na singletrackach dostają w tyłek od piętnastoletnich 26-ek stąd pomysł ze wszech miar słuszny dla niektórych ; ))
bts Napisano 17 Lipca 2017 Napisano 17 Lipca 2017 Eeeeee ... te 29-ery to takie juz troche krossowe bardziej, CX. Trudno je nazwać MTB. Na singletrackach dostają w tyłek od piętnastoletnich 26-ek stąd pomysł ze wszech miar słuszny dla niektórych ; )) Taa, dziwnym trafem nie widzę tych pietnastoletnich 26ek w pierwszym sektorze maratonów MTB...
Pidzej Napisano 17 Lipca 2017 Napisano 17 Lipca 2017 Dla pewności zmierz szer. wewn. obręczy i porównaj z tabelką opona/obręcz jakich mnóstwo w Necie ale 1,5" śmiało można aplikować. Ja np. śmigam na 1,25" na obręczach Accent Airplane 29 (20,5mm po wewn.). Dochodzą 2 problemy: Obniża się suport i łatwiej pedałem zahaczyć ale chyba każdy wprawny rowerzysta ma nawyk, odruch podnoszenia korby od wewnętrznej zakrętu ku górze. I drugi, o wiele bardziej istotny Lekkie przełożenia MTB stają się jeszcze bardziej lekkie i u mnie np. powyżej 60-65 km/h nie ma czym dokręcać na zjazdach Może się pojawić problem z zakresem dętek (jeżeli takowych używasz), np. 1,75 - 2,5" są często spotykane w MTB ale nie wiem na ile jest to problem realny. No i pamiętaj o zmianie ustawień licznika
wkg Napisano 17 Lipca 2017 Napisano 17 Lipca 2017 Taa, dziwnym trafem nie widzę tych pietnastoletnich 26ek w pierwszym sektorze maratonów MTB... Bo, 29 są szybsze, bo tam wielu zawodników ma sponsorów, bo ludzie kupują to co sklepy sprzedają itd itp Pisałem o technicznych odcinkach
Mod Team sznib Napisano 17 Lipca 2017 Mod Team Napisano 17 Lipca 2017 Temat usunięty. Powód: - pkt. 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu. Zobacz tutaj, jak założyć poprawnie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.