JarekMar Napisano 7 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2017 Witam forumowiczów Proszą o poradę osoby które zajmują się samodzielna naprawą i serwisowaniem swoich amortyzatorów. Ponieważ dotknęła mnie awaria tłumika amortyzatora jak w temacie (chyba nazywa się to TurneyKey), który podczas zjazdu został wyrwany z prawego golenia i większość oleju została wypompowana na zewnątrz, to proszę o informacje czy spotkaliście się z taka usterką i czy taki tłumik można dokupić jako część wymienną amortyzatora? Ja próbując znaleźć taka część natknąłem się na bardzo podobne z wyglądu, ale w opisach są one przeznaczone dla innych modeli amortyzatorów niż mój (nie wiem czy fizycznie pasują do mojego- średnice długość itd.) Dodatkowo są dość drogie bo na allegro koszt to 385zł Szukając natomiast według numeru części, który jest wybity na nim, nic nie mogę znaleźć ani w sklepach ani w katalogach Rock Shoxa. W serwisie proponują naprawę w okolicach 500zł. Usterkę widać na załączonych zdjęciach. Proszę o poradę Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro0011 Napisano 7 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2017 Ale chlapnęło A tak na serio to napisz do http://harfa-harryson.com.pl/ - może mogą ściągnąć taki tłumik. Inne rozwiązanie to szukanie tłumika z takimi samymi parametrami - długość, średnica. Znajomy zmieniał kiedyś blokadę widelca z push-locka na Xloc'a i musiał zmieniać tłumik. Ale generalnie nie wiem czy w przypadku Twojego widelca coś takiego się opłaca i czy się da. Może warto poszukać inny amor, jakąś używkę i najlepiej coś wyższej klasy ze sprężyną powietrzną, np Recon Silver lub Reba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 8 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2017 Do Wicha już lepiej pisać, masz na forum Fonika - ją zapytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 8 Lipca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Lipca 2017 TK nie są rozbieralne więc po czymś takim raczej już nie zadziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
felt100 Napisano 8 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2017 Sam od dłuższego czasu szukam tego tłumika i ciężko go dostać. U mnie nie działa blokada. Był kiedyś jeden używanyz takim samym oznaczeniam na alledrogo za chyba 120 zł. Wywalać 500 zł na naprawę to chyba lepiej poszukać jakiegoś innego amortyzatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JarekMar Napisano 8 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2017 Dzięki za wskazówki, jestem w kontakcie z Wiechem w sprawie naprawy. Czekam na diagnozę. Ale zastanawiam się nad poradą jaro0011, czy aby nie lepiej kupić jakiś inny używany amortyzator i już powietrzny? Pytanie jakie musiałby on mieć parametry aby udźwignąć takiego kloca jak ja :-) 120kg żywej wagi? Czy na przykład taki Rock Shox Recon Silver RL dałby radę? Jakie ciśnienia trzeba w nim utrzymywać aby dobrze pracował? Najczęściej poruszam się (weekendy) po Górach Sowich, czyli trochę kamieni i korzeni. Nigdy nie miałem do czynienia z amortyzacją powietrzna więc pytam. Czy tłumienie w widelcach powietrznych jest lepsze niż w tym xc30 sprężynowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 8 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2017 Jak już to bierz Epixon, chyba że obawiasz się 32 goleni i 120kg to Aion czy Auron. Wszystkie 3 będą sporo lepiej działały od TK 30, tak samo od Recon Silver. Pisz do Activi po ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JarekMar Napisano 8 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2017 Phoe napisz co masz na myśli, ja jestem świeżak, więc nie wszystko wiem: Pisz do Activi po ceny. Jeśli jest to namiar na sklep, to pojawia się taki problem, że potrzebuje widelec z rurą ahead i osia 9mm. Z tego co widzę to większość oferty jest już z rutami tapered i większymi ośkami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 8 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2017 http://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory/raidon/275-cali_amortyzator-suntour-raidon-xc-rl-r-275-czarny-matowy-2017/198 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 8 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2017 (edytowane) Tak szczerze, to jak ważysz 120kg i padł Ci wideł, to jest to najlepszy moment żeby kupić wideł osią 15mm i wymienić przednią piastę czy koło. A Activia to nick na forum, osoby co ma sklep:http://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory/epicon-xc/275-cali_amortyzator-epicon-xc-lo-r-275-15qlc-bialy/61(rura prosta, oś 15mm) Co do koła, to najlepiej złożyć nowe, bierzesz sobie Novatec D041SB + DT 533D + szprychy/nyple do tego, wyjdzie Ci jakies 130zł + 90zł + 50zł tak na szybko licząc, a złoży Ci to Dawid z forum. Możesz tyle wydać? Tj 1000zł na wideł + z 250zł na koło? Można jeszcze jak tobo wrzucił wyżej Raidon i oś 9mm, wyjdzie sporo taniej. Edytowane 8 Lipca 2017 przez phoe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JarekMar Napisano 8 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2017 Właśnie oglądam i szukam info o tym Amortyzator Suntour Raidon XC RL-R 27,5 Czarny Matowy 2017 ale czy on będzie się nadawał do mojej wagi?, Na szczęście wszystko inne w nim pasuje. A jaki skok miałbym wybierać te 130 będzie dobre? Na dotychczasowym XC30 zdarzały się miejsca gdzie dobił a ma sprężynę MEDIUM? Znalazłem jeszcze coś takiego https://www.olx.pl/oferta/amortyzator-rock-shox-recon-silver-rl-27-5-gwarancja-CID767-IDn4J32.html Jak się ma jeden do drugiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 8 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2017 (edytowane) Jak masz obecny 100mm, to maks 110-120mm, Activia Ci ustawi go na ile będziesz chciał, a 10-20mm geometrii roweru nie zmieni jeszcze za dużo. On będzie powietrzny, ustawiasz twardość pompując go, musisz sobie kupić do neigo pompkę do amortyzatorów. Edytowane 8 Lipca 2017 przez phoe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi