Skocz do zawartości

[obręcz] szerokosc obreczy pod opony 2.35

icemerc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jako ze noszę sie z zamiarem wymiany starych i pokrzywionych kół  mam pytanie: jakiej szerokosci obręcze powinienem kupic aby bezpiecznie założyć opony 2.35 ?  rozmiar 26''  :)  Troszke poczytałem , że jak bedzie za wąska to źle, jak za szeroka to moga widełki nie pomieścic...

jako " świeżak " będe wdzieczny za informacje :)

Dziekuje i pozdrawiam 

Napisano

Do takiej szerokości opony szukaj obręczy co najmniej 21mm,ze wskazaniem na 2-3 mm więcej.Co do mieszczenia w ramie,to musisz sprawdzić ile masz  luzu przy obecnych oponach.

Napisano

Bezsensowna odpowiedź zdradzająca kogoś, kto rozmiary opon zna tylko z teorii. 2.35 - ale ile _realnie_? 2.4 u Continentala to jak 2.25 u Schwalbe.

Moim zdaniem można spokojnie przyjąć balon 58mm dla obręczy o szerokości wewnętrznej 19mm, A zdaniem firmy Schwalbe nawet 62mm:

https://www.schwalbe.com/en/reifenmasse.html

Napisano

Założyć to się da nawet na obręcz 17mm ale tu nie o to chodzi... Opona Schwalbe 2,25" ma fajny profil na obręczy 25mm szerzej już boki wystają poza bieżnik, wężej (ja jadę na 20mm) robi się powoli balon, ale tak od 20mm można zakładać, także do 2,35 kupiłbym obręcz o szerokości 25mm- profil wg. mnie najlepszy, jak chcesz trochę bardziej okrągłą- kupuj obręcz 23mm

Napisano

Tak wogóle to do jakiego roweru to? Bo może się okazać że właśnie "widełki nie pomieszczą" ;) np u mnie 2,25 to maks co wchodzi na tył (widelec to by nawet 2,5 przełknął ;) )

Napisano

Założyć to się da nawet na obręcz 17mm ale tu nie o to chodzi... Opona Schwalbe 2,25" ma fajny profil na obręczy 25mm szerzej już boki wystają poza bieżnik, wężej (ja jadę na 20mm) robi się powoli balon, ale tak od 20mm można zakładać, także do 2,35 kupiłbym obręcz o szerokości 25mm- profil wg. mnie najlepszy, jak chcesz trochę bardziej okrągłą- kupuj obręcz 23mm

Włoż Nobby Nica Snakeskina 2.25 do obręczy 17mm.Nie ma takiej opcji stopki opony są zbyt grube.

Napisano

Oj da radę- zakładałem z ciekawości na Mavic xm317 żeby zobaczyć jak źle to wygląda ;) przecież stopka opony nie centymetra szerokości...

Napisano

jak sie popieści to sie wszystko zmieści :) na moje oko opona 2.35 wejdzie w rame, jak bedzie ciasno to dostosuje  rame ;)   aby nie zakłądac nowego tematu to moglibyści mi tutaj wskazac koła : przednie i tylne pod kasete 7 zebatek ?  aby cena mnie nie zabiła a zeby było w miare twarde i znosiło trudy jazdy... :)

Bede wdzieczny 

Napisano

Jak dla mnie lepiej kupić koło na standardowej piaście i do tego kaseta 7s z podkładką pozwalającą użyć ją na zwykłym bębenku- to da możliwość ew. upgrade'a na coś lepszego w przyszłości, a przedewszystkim zwiększa możliwość ewentualnej sprzedaży takiego koła w przyszłości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...