Warzych Napisano 7 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2017 Witam serdecznie moi drodzy, jest to mój pierwszy post na tym forum i na pewno nie ostatni. Jestem byłym kolarzem i po wielu latach postanowiłem powrócić do sportu. Problem w tym, że gdy jeździłem w klubie byłem małym szczylem i nie bardzo interesowały mnie kwestie techniczne owych sprzętów. Rower miał jeździć i nic więcej się dla mnie nie liczyło. W związku z tym, że nie zdążyłem zrobić formy na lato i przegapiłem zapisy na zawody kulturystyczne w Sopocie postanowiłem ruszyć dupsko sprzed komputera i spożytkować moją energię podczas przygody w terenie. Aktualnie jestem posiadaczem roweru Kross Hexagon V2. Oczywiście gdy go kiedyś kupowałem to też nie bardzo patrzyłem na to, do czego ten rower jest głównie przeznaczony (chyba MTB.. wiem tylko, że do dłuższej jazdy po asfalcie się nie nadaje). W związku z tym, że posiadam tego crapa na leśne wypady postanowiłem zainwestować w coś typowo na szosę. Oczywiście gdy zacząłem przeglądać ofertę allegro natknąłem się na miliard rodzajów rowerów. Znalazłem kilka propozycji nie patrząc na sprzęt bo wieloletnie zacofanie w tym temacie dało się we znaki... Widzę zestaw shimano - na pewno musi to być coś dobrego. Interesuje mnie tylko i wyłącznie przedział cenowy 2000-3000zł i żeby rower nie był ciężki jak kloc. Oczywiście wygląd jest ważny no ale to chyba wiadomo.. oko musi się cieszyć nowym nabytkiem. Ale dobra, przejdę może do sedna.Drogi w moich okolicach nie należą do idealnych, jest kilka kilometrów gładkich jak niemieckie autostrady ale jest też dużo kilometrów drogi która wygląda jak szwajcarski ser. Opony w moim rowerze muszą być na tyle wytrzymałe by najechanie na kamyczek nie kończyło się przebiciem dętki. To co znalazłem na chwilę obecną to:1. Kross Vento 3.0 2016 http://allegro.pl/kross-vento-3-0-2015-m-53-cm-shimano-sora-i6876793550.html 2. Fuji ######f http://allegro.pl/rower-szosowy-szosa-fuji-######f-2-3-58-cm-20-i6737086124.html 3. Merida Race 80 2016 http://allegro.pl/nowa-merida-race-80-model-2016-rabat-22-i6878774338.html Co sądzicie o tych rowerach? Który byście wybrali dla siebie gdybyście byli hmm "początkującym"? Czytałem opinie o tych trzech rowerach i wszystkie są pozytywne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 7 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2017 z tego Krossa mógłbyś czerpać przyjemność, bo całkiem fajna szosa, jednak na początek napisz ile masz wzrostu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warzych Napisano 7 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2017 Wzrostu mam 173cm aukcje podesłałem tylko dla podglądu Rozmiar ramy dobiorę po ustaleniu modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knopfler Napisano 7 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2017 Witam. Też polecam tego Krossa. Sam mam Vento 2.0 z 2015 na Clarsie (ostatnio zmieniłem cały napęd na Tiagrę 4700). Jego zaletą sa pancerne koła. Gdy zaczynałem ważyłem prawie 110 kg, teraz spadłem do 100. Drogi mam u siebie tragiczne, dziura na dziurze, łata na łacie a koła nic - nawet jednego centrowania (zrobiły prawie 7000 km). Koła w Vento 2.0 i 3.0 są takie same. Moim zdaniem jeśli jest odpowiedni rozmiar ramy i dobra cena to kupuj. Nie będziesz żałować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warzych Napisano 7 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2017 I o taką odpowiedź mi chodziło! Z Twojego opisu wynika, że mamy bardzo podobne drogi ale skoro koła dają radę to w następnym tygodniu kupuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knopfler Napisano 7 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2017 Dodam tylko, abyś pomyślał o zmianie opon. Te fabryczne Szwalbe Lugano nie są najlepsze. Obecnie śmigam na Michelin Pro 4 Endurance i jestem z nich zadowolony. Vento 3.0 ma ponadto karbonowy widelec więc będzie lepiej amortyzował wstrząsy niż aluminiowy w moim 2.0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BulletTime Napisano 7 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2017 A co powiesz na temat tego sprzętu? https://www.btwin.com/pl/rowery-szosowe/rowery-szosowe-sportowe-wyczynowe/19896-rower-szosowy-triban-540.html Można wsadzić szersze lacie i asfalty niegroźne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warzych Napisano 10 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Michelin Pro 4 Endurance No właśnie, jak to jest z tymi oponami? Bo Kross Vento 3.0 którego zamówiłem ma fabrycznie zamontowane niby oponki 700x25 a te Micheliny, które podałeś są tylko 700x23 Będą pasować czy pojawi się jakiś nieprzyjemny problem typu trochę za małe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxwel Napisano 10 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Pasować będą, tylko jaki jest sens zakładania wezszych opon niż te które masz? Komfort gorszy, opory toczenia gorsze. Narzekasz na zle drogi, to idź w drugą stronę i kup sobie opony 28mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzyboo Napisano 10 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Ja mam u siebie Michelin Pro 4 Endurance 28 mm i po prostu kupiłem je w Decathlonie za bardzo rozsądne pieniądze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warzych Napisano 10 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Kupując większe opony nie będzie problemu z kołem? bo może ocierać coś o hamulce czy coś No ale chętnie bym kupił coś większego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxwel Napisano 10 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Jak będziesz miał rower to zobaczysz ile jest miejsca przy hamulcach. Większość popularnych rowerów powinna przyjąć oponę 28mm, niektóre jak np. Btwin przyjmują 32mm. Z tego co pamiętam w Krossie jest odpowiednia ilość miejsca i 28mm powinno wejść bez problemu. Edit: skontaktuj się bezpośrednio z Krossem i zapytaj jakie opony wejdą. Ale nie traktuj ich odpowiedzi jako ostateczną, bo często nawet sami producenci piszą bzdury na temat ich rowerów i w praktyce wychodzi inaczej niż twierdzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warzych Napisano 12 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 Dobra! Dostałem rowerek! Prezentuje się cudownie! Miejsca przy hamulcach trochę jest i myślę, że oponki 28mm by weszły bez problemu. Pisałem bezpośrednio do Krossa ale Pan powiedział, że skonsultuje to z innymi pracownikami i da znać. Odpowiedzi do tej pory nie dostałem więc wniosek nasuwa się sam Teraz pozostaje dylemat nad kupnem dobrego licznika. Patrzyłem na Sigma BC 23.16 który ma również wbudowany pulsometr i chyba się na niego skuszę. Jutro pierwszy dłuższy wyjazd. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxwel Napisano 12 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 Bardzo fajny szerszeń, oglądałem kiedyś w sklepie. 28mm tam spokojnie wchodzi, może nawet 32mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knopfler Napisano 12 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 Gratuluję zakupu. I życzę wielu remontów dróg w Twoich okolicach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warzych Napisano 13 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 Dzięki Remonty by się przydały bo na jednym odcinku zmuszony byłem jechać slalomem by omijać kratery ..Kross mi odpisał, że maksymalny rozmiar oponki jaki wejdzie to 28c także muszę się za czymś rozejrzeć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.